Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mohou mě odhlásit trvalé bydliště ve svém rodném městě?

Ahoj všem,

Je mi 21, trvalé bydliště mám ve svém rodném městě u své matky, ale v současné době žiju cca 40 km od domova u své partnerky, kde nově také pracuji. Rád bych si zde po výplatě nalezl pronájem, nicméně ceny bytů zde nejsou zrovna přívětivé. Dostal jsem tip, že bych mohl požádat o nějaký městský byt, avšak musel bych mít zde trvalý pobyt. Je to tak?

Můj otec mi stále říká, abych nepouštěl své rodné město u matky, že mě odtamtud nemůže nikdo vyhodit, že je to má jistota. S otcem samozřejmě souhlasím, přestože jsem se s ní nedávno malinko „chytnul“ a nerad bych se tam již vracel, i kdyby nastala nouze. Takže jako první věc musím řešit vlastní bydlení, protože kdybych si to rozhádal (nedejbože) ještě u partnerky, asi bych skončil na ulici kvůli zdejšímu zaměstnání, nebo bych se musel vrátit domů a ukončit zde zaměstnání, nebo já nevím. Jsem teď chvíli na vratké židli.

Mé dotazy zní:
* Skutečně mě odtamtud nemůže matka po nějaké době odhlásit? Nejsem problémový člověk, nemám exekuce a neplatím ji nic. Mám tedy na něj ze zákona určitý nárok?
* Je pro ní nevýhodné, že tam mám trvalé bydliště, ale nežiju tam? Třeba z důvodu nějakých nákladů, které za mě musí platit, cokoliv… Moc se v tom neorientuji.
* Bylo by pro ni nevýhodné se odtamtud odhlásit?
* Vyplatilo by se mi změnit trvalé bydliště kvůli tomu městskému bytu, nebo se nabízí i jiné řešení (přechodné bydliště), jak ho získat? Vím, že to může trvat taky několik měsíců.

Děkuji zatím za odpovědi. Snad jsem na nic nezapomněl.

Předmět Autor Datum
Odhlásit osobu, která tam už nebydlí, samozřejmě může. Pravděpodobně musí platit poplatek za odpady…
Wikan 21.02.2016 22:34
Wikan
Ty jsi pěknej vejlupek. Na mámu kašleš, ale hlášenej bys tam být chtěl. Samozřejmě, že je to pro ni…
Gloton 22.02.2016 03:29
Gloton
Je tady ještě jedna důležitá věc,na adresu trvalého bydliště ti chodí,nebo bude chodit pošta,třeba o…
pedrosso 22.02.2016 08:47
pedrosso
1) Může zažádat o zrušení tvého trvalého pobytu, jelikož si syn, tak ona musí dokázat že se tam nezd…
Deadfrey 22.02.2016 12:52
Deadfrey
https://starabela.ostrava.cz/cs/radnice/urad/odbor -socialni-organizacni-a-vnitrnich-veci/zivotni-si…
pedrosso 22.02.2016 14:55
pedrosso
Ano, o odpadech jediných vím, dělá to prý cca 500 Kč (říká Google) a není pro mě problém jí to brzy…
phantomdji 22.02.2016 17:59
phantomdji
1) nepřeji ti to, ani nikomu jinému, nejsem "zrůda" 2) vidíš svět trochu pokřiveně. Byť jsi své matk…
Gloton 23.02.2016 02:41
Gloton
než budeš druhýho obviňovat z pokřivenýho vnímání, tak si prosimtebe srovnej svoje: Ten týpek se ods…
ahoj1 23.02.2016 21:34
ahoj1
Krátce : Považuji za normální,nemít trvalý pobyt tam,kde nebydlím.
pedrosso 24.02.2016 09:35
pedrosso
Jo takhle si to myslel, vychází to z nějakého minima, takže pokud ti zůstává méně než minimum tak do…
Deadfrey 24.02.2016 13:05
Deadfrey
matka by měla vědět že dítě je na 1. místě Jasně, co má matka dělat jiného, než pečovat o jednadvac…
karel 24.02.2016 13:22
karel
Takhle jsem to nemyslel. Myslel jsem vztah. Když se nesnesou on a přítel od matky, tak hledat kde j…
Deadfrey 24.02.2016 13:32
Deadfrey
By ses divil, co ženský udělají kvůli tomu, aby vůbec nějakýho chlapa měly. To pak spoustu věcí radě…
Prasak 24.02.2016 15:27
Prasak
Díky všem za reakce a přeji hezký zbytek dne. :-)
phantomdji 23.02.2016 16:33
phantomdji
Popravdě glotonovy přestřelené názory moc nepobírám viz např. že bych ji chtěl určovat životního par…
phantomdji 26.02.2016 23:37
phantomdji
Souhlasím s názory uživatele ahoj1 a díky mu za zastání. i já s ním souhlasím. mám psaný trvalý k m…
kmochna 27.02.2016 09:00
kmochna
Nojo,mamánek a řádně si to zdůvodňuješ.
forestek 27.02.2016 13:14
forestek
Sotva bude mamánek, když tam nebydlí.
Wikan 27.02.2016 13:16
Wikan
:-) když myslíš... na mě rodiče doplácet nemusejí. chystáme se dlouhodobě přestěhovat na balkán- bud… poslední
kmochna 27.02.2016 14:04
kmochna

Ty jsi pěknej vejlupek.
Na mámu kašleš, ale hlášenej bys tam být chtěl.
Samozřejmě, že je to pro ni nevýhodné.....musí za tebe platit případně odpady (podle toho jak to v tom městě je), ale třeba také nějaké poplatky spojené s užíváním bytu podle počtu osob v něm žijícíh (opět to tak může a nemusí být:poplatek za užívání výtahu a jiné náklady v domě, dle počtu osob).
A že se jí to může težce nevyplatit, až u ní jednou zazvomí exekutor je také jasné......že to tak určitě nebude jsou jen kecy prdy.

Jo a odhlásit tě samozřejmě může a jestli má rozum, tak to také udělá a ještě by měla vyměnit zámek ve dvěřích od bytu.

PS: když ti otec tak dobře radí, přihlaš se k němu, ať máš "nějakou tu jistotu? ale to by tě asi hnal klackem, kdybys to navrhnul.

Je tady ještě jedna důležitá věc,na adresu trvalého bydliště ti chodí,nebo bude chodit pošta,třeba obálka s pruhem a matka ti to neoznámí,tak máš problém ty. Ve svém zájmu,by jsi měl mít trvalé bydliště tam,kde se vyskytuješ,nebo na obecním úřadě.

1) Může zažádat o zrušení tvého trvalého pobytu, jelikož si syn, tak ona musí dokázat že se tam nezdržuješ nebo ty musíš dát souhlas. Když zažádá příjde tobě, jí a dalším svědkům které uvedla (další obyvatelé bytu/domu (nevšiml jsem si jestli si psal kde bydlí tvá matka), sousedi aby dokázali že se tam nezdržuješ. Mělo by to přicházet na tvé trvalé bydliště (papír že máš dobírku na poště). Pokud si jí nevyzvedneš bude to bráno jako že se tam pravděpodobně nezdržuješ jelikož sis to nevyzvedl, následně bude výslech svědků. Rozhodnutí. Probíhá to na městských/obecním úřadě. (měli jsme problém doma s bráchou)

2) Určitě ano, jsou poplatky za odpad, pokud je to byt tak poplatky které jsou na osobu.

3) Moc nechápu ...

4) Nevím, musíš zjistit jak by ti to vycházelo a popřemýšlet co je pro tebe lepší.

Být tebou tak pokud si charakter, tak bych se s matkou domluvil co a jak. Myslím že ti nic neudělá když se za ní zastavíš nebo aspoň zavoláš.

Ano, o odpadech jediných vím, dělá to prý cca 500 Kč (říká Google) a není pro mě problém jí to brzy uhradit, ovšem nevím, jaké poplatky žádá paneláková politika, ale výtah tam je (nový), je nově zateplen, plastová okna atd...

V případě nějaké pošty mě vždy matka informuje, že mi něco přišlo, takže bych se toho tak nebál a nevěřím, že by mi úmyslně něco zatajila. Zapomenout však může, i když je v tom celkem dosti pečlivá.

Bodem 3 jsem měl na mysli např. příspěvek na bydlení, ale tam musí mít nějaký potvrzený dokument se souhrnem příjmů od mé účetní. Vím, že jsem ho loni v minulém zaměstnání dával p. účetní vyplnit.

Ještě pár vět pro glotona, i když mi zde nechtějí řešit rodinné vztahy:

za 1) Stát se může samozřejmě cokoliv, ale tvá věta zní trochu, jako bys mi to přál. V pořádku, neberu si to zle.

za 2) Věřím, že by matka byla ráda za každou mou návštěvu, stejně jako já zde za její návštěvu, ale nehodlám tam už nadále jezdit kvůli třetí osobě (její přítel), který se tam kdysi nakvartýroval od rodičů se svou holou prdelí a fin. problémy a dnes je tam "pánem domu", který si určuje svá pravidla. Proto jsem si řekl dost a odešel jsem. Otec mi na to říká, ať na něj kašlu, že je to můj domov, ne jeho a ať si to v dobrém vyřeším, nebo-li jak říká - ať to tam nepouštím.

za 3) Otec by pro mě udělal první a poslední, stejně jako já pro něj, ale rozhodně bych žít v jeho komplikované a problematické rodině nechtěl. :-)

Počítám s tím, že nějaké prachy ji v průběhu roku budu odvádět, přestože sám budu "přežívat" od vejplaty k vejplatě. Dříve či později se stejně odhlásím, ať má matka vnitřní klid.

Ps: Sorry za ty pravopisné chyby, viz nadpis.

1) nepřeji ti to, ani nikomu jinému, nejsem "zrůda"
2) vidíš svět trochu pokřiveně. Byť jsi své matky dítě, jsi už dospělý a byt matky a jejího přítele je primárně "jejich domov", tvůj jen coby návštěvy, a je snad jasné, že ty jim tam nemáš nárok určovat jakákoliv pravidla. Ostatně to jsi neměl ani dříve, když jsi tam byl ještě coby dítě doma. Pravidla naprosto po právu určovala tvá matka a její přítel.
Je smutné, že tvůj vztah s "nelastním otcem" je tak špatný.
Rady tvého otce jsou jsou pěkně "vychcánkovské"......rady typu "ať to tam nepouštíš" jsou hnus.
Jsi snad dospělej chlap, né malé dítě, takže si máš budovat svůj domov a rodinu a nezneužívat "domov u mámy".

Je naprosto jasné, že výchova se moc nezdařila a namísto samostatného chlapa ze z tebe vyklubal vychcandírskej mamánek, který by snad ještě chtěl mámě řídit život a určovat životního partnera......klackem po hřbetě, pár buchet do mošny a vyhnat do světa.......

než budeš druhýho obviňovat z pokřivenýho vnímání, tak si prosimtebe srovnej svoje: Ten týpek se odstěhoval od matky, protože si nesed s jejím novým objevem a protože si zařizuje svůj život. Co je na tom vychcandírsky mamánkovskýho? A jak se u zadavatele projevuje tebou podsouvané chtění mámě řídit život? A že se v názoru na matčina partnera zadavatel shodne se svým otcem? No a co?

Zadalší, počet osob trvale hlášených na dané adrese nemusí být stejný jako počet osob hlášených jako obyvatelé bytu pro účely výpočtu poplatků spojených s užíváním bytu. Samozřejmě správa baráku si chce hlídat, aby v bytě nebydleli lidi navíc, ale nejde jim o to, aby tam byli/nebyli hlášení k trvalému pobytu, ale aby se přihlásili jim a hlavně platili ty poplatky za byt. Pokud je tam hlášenej někdo, kdo tam fyzicky nebydlí a přijde 2x do roka na návštěvu, dle mých osobních zkušeností to neřešej. Jedině s těma odpadkama jsou obce trochu nepružný. Tipuju, že v bytě bydlely a platily 2 osoby, matka a syn, teď tam bydlí opět 2 osoby, matka s přítelem, tak jim poplatky za byt nezdražili.

Není nic vychcanýho se odstěhovat a neřešit ihned změnu trvalýho pobytu a výměnu občanky s tím spojenou a nahlášení změny adresy všem institucím, se kterými má člověk něco do činění. Zvlášť když člověk třeba neplánuje tu novou adresu hned jako dlouhodobý bydlení - vždyť by si celý to kolečko musel při případným dalším stěhování znovu oběhnout zase znovu! Víš na kolika místech se změna trvalýho pobytu nebo nová občanka musí nahlásit? Jestli nevyměnění adresy v občance považuješ za "zneužívání domova u mámy", trochu hodně si přestřelil, a nic jinýho tam zneužívat nemůže, když tam už nebydlí.

U nás doma jsme jednu dobu byli pár let všichni hlášený k trvalýmu pobytu někde jinde než co jsme reálně bydleli (každej v předchozím bydlišti), zatímco u nás byly zase hlášený 2 osoby, co zase reálně už bydlely jinde, takže jsme se vlastně s naprostým klidem takto v rodině zneužívali (podle tebe) všichni navzájem, jen proto, abysme nemuseli řešit ty vícenásobné změny adresy a občanky..

Dneska nezakládá trvalý bydliště žádnej nárok na užívání danýho objektu (ač si to jeho otec asi myslí) nebo jiný vlastnický vztahy k němu.a snad se uvažuje, že úřadům bude místo něj stačit kontaktní adresa. Majitel nebo nájemce bytu samozřejmě může jinou osobu odhlásit z trv pobytu: pokud uvede, že tam fyzicky nebydlí, úplně to stačí. Pokud se daná osoba souběžně nebo v předstihu nepřihlásí jinde, začne úředně "bydlet" na úřadě. (A taky to neznamená, že se tam může jít nastěhovat:-).) Zadavateli toto důrazně nedoporučuju, protože kdyby pak komukoli(policajtům, úřadu, při ucházení se o zaměstnání) ukazoval občanku nebo ve formuláři vyplňoval kolonku trvalé bydliště, vypadal by před nima pokaždý jako bezdomovec! To se výrazně vyplatí dát "vychcaně" mámě to pětikilo ročně za popelnice, pokud ho teda bude chtít přijmout.

Jo takhle si to myslel, vychází to z nějakého minima, takže pokud ti zůstává méně než minimum tak dostaneš příspěvek od státu (musíš si zažádat a přiložit příslušné dokumenty).

Jinak, kdyby si mamka přivedla domů nějakého ,,debila," určitě bych se nenechal od něho omezovat, vyříkal bych si to s ním, matka by měla vědět že dítě je na 1. místě a pak nějaký ,,přítel," zase ale záleží jak se chováš. Zase je, ale druhá věc jestli ho má opravdu ráda, on jí taky a je na ní hodný. Tak se rozumně jedině domluvit.

Takhle jsem to nemyslel. Myslel jsem vztah.

Když se nesnesou on a přítel od matky, tak hledat kde je problém, často slyším že ti rádoby noví přítelové si kompenzují život na nesvých děckách. Nevím jak je tomu u něj. A matka by měla pochopit jaký ten její přítel je, dítě s tebou bude na celý život, přítel může být na nějaký čas a pak sbohem. A když si až pak matka uvědomí že ten její přítel dělal problémy a kvůli tomu se jí zhoršil vztah se synem.

Popravdě glotonovy přestřelené názory moc nepobírám viz např. že bych ji chtěl určovat životního partnera, ale budiž mu z toho dobrý pocit přán.

Otec s tou osobou vychází dobře, já a přítelkyně od počátku ne. Měl jsem na něj vždy svůj názor a jeho poslední výstup na nás dva byl tou poslední kapkou. Žije tam už několik let, celkem nás tam donedávna bylo 4, z toho nyní jen oni dva. (Všichni 4 tam máme trvalé bydliště). Je to velmi pohodlný člověk a matka ho již vytahovala z několika průserů. Teď mu dělá hotel, no alespoň že už pracuje. Nechci na něj ale kydat hnůj, když ho neznáte, to by nebylo fér.

Souhlasím s názory uživatele ahoj1 a díky mu za zastání.

Uvidím, co, kdy a na jak dlouho naleznu vlastního, alespoň do dubna to musí počkat.

Souhlasím s názory uživatele ahoj1 a díky mu za zastání.

i já s ním souhlasím. mám psaný trvalý k mámě z jednoho prostého důvodu: v práci bereme příplatek na stravné. ten kdo je bydlištěm v městě sídla je "odměněn" polovičním příplatkem. copak žeru míň jak ostatní? ví o tom celý podnik a nikdo se v tom šťourat nebude. o peripetiích se změnou vůbec nemluvě. vše záleží na domluvě s mámou.

ještě vypíchnu toto:

To se výrazně vyplatí dát "vychcaně" mámě to pětikilo ročně za popelnice, pokud ho teda bude chtít přijmout.

ještě jsem za ty léta nepřišel na způsob jí ho vnutit- lázně klidně, divadlo klidně, grilovačku klidně, ale to pětikilo ne.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru