Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem VŠ nebo pracovat?

Přeji pěkný večer.

Mám docela velký životní problém. (Teda pro mě je.) Studuji ve čtvrtém ročníku obchodní akademie (Jo, vím, žádný terno, ale nic jiného mě v době rozhodování netáhlo, tak jsem vybral univerzální řešení. Gymnázium jsem nechtěl.), za chvíli maturuju a nyní je období přihlašování na VŠ. Nemůžu říct, že by mě OA nebavila. Ekonomika, právo, účetnictví, všechno v pohodě. Ale přestává mě to bavit a prostě nevím, jakou VŠ vybrat. Ekonomických oborů je strašně moc a já vlastně ani nevím, co bych chtěl v budoucnu dělat. A zda má cenu jít na nějakou VŠ a doufat, že až ji vystuduji, tak si pomůžu. Ať už v hledání toho, co bych chtěl dělat nebo zda bych si pomohl v hledání práce v oboru.

Co mě baví: Ekonomika, právo, účetnictví, inf (nějaká spíš základní úroveň tedy), ale také anglický jazyk (troufnu si říct pokročilejší úrovně), rád komunikuji s lidmi, ale také rád jezdím autem a nebojím se také jakékoliv manuální práce. Ale zase mi ani nevadí dělat třeba nějakou kancelářskou práci. Teď, jakožto přivýdělek, překládám různé manuály k výrobkům z AJ do ČJ. A nevadí mě to, docela i baví. Prostě si jet takový svoje tempo.

Ale prostě ani za boha nevím, co by ze mě mohlo být po vystudování NĚJAKÉ VŠ. Nemáte nějaké návrhy na nějakou dobrou VŠ? Ani extra nemusí být v oboru (když bude, zlobit se nebudu) ale třeba něco, co má dobré uplatnění a mohlo by mě bavit. Protože jít z OA někam pracovat, to podle mě není nejšťastnější. Vím, že OA dělá hodně lidí a uplatnění není bůh ví co.

Díky moc za jakékoliv odpovědi.

Předmět Autor Datum
Pokud víš, že na to máš, tak běž studovat. Absolventů OA jsou plný fabriky.
Prasak 24.02.2016 20:29
Prasak
No právě. Toho jsem si vědom, že absolventů OA je až moc. Jenže otázkou je co přesně studovat? Jaké…
Snowman8944 24.02.2016 20:32
Snowman8944
A co takhle si jednak pogooglit, at o škole máš co nejvíce info a pak taky následné uplatnění, no a…
tojezdenek 25.02.2016 08:54
tojezdenek
Neboj, já si vše sám zjišťuji, na DOD jsem byl. Ale je hodně velký problém to, že se chci zeptat na…
Snowman8944 25.02.2016 12:19
Snowman8944
Shrnuto - s VŠ můžeš dělat i ředitele Vítkovic i hajzlbábu, bez VŠ by si měl šanci na ředitele Vítko…
tojezdenek 25.02.2016 13:18
tojezdenek
Trust yourself, dig deep down and ask yourself: ‘who do you want to be?’. Not what, but who. Not wha…
Deadfrey 25.02.2016 09:06
Deadfrey
nauč se dělat v nějakém programu jako je SAP Protože si aplikace na účto, daně, mzdy atd. dělám sám…
L-Core 25.02.2016 12:48
L-Core
Za milióny ne ale je to placený SW. Se SAPem nemám zkušenosti, jen vím že u nás ve firmě přes to je…
Deadfrey 26.02.2016 10:53
Deadfrey
nejlepší... bejvalka kdys pracovala na sapu na butovicích. nábor obchodníků vyhrál ten, kdo měl nejn… poslední
kmochna 26.02.2016 22:19
kmochna
I když teď nevíš, co chceš dělat, je dobré na nějakou tu výšku jít. Už jen proto, že za ten čas dosp…
Niko Bellic 25.02.2016 09:39
Niko Bellic
Těžko radit. Ostatně je to tvůj problém, ať už ti tu poradíme cokoliv. Ale myslím, že pokud na VŠ ne…
Yarda 25.02.2016 13:01
Yarda
VŠ je určitě plus. Ale otázka jestli se to vyplatí tam kde bude. Co psal že ho baví tak se to určitě…
Deadfrey 26.02.2016 11:02
Deadfrey

No právě. Toho jsem si vědom, že absolventů OA je až moc.

Jenže otázkou je co přesně studovat? Jaké přesnější zaměření. Protože jich je docela hodně a já nedokážu odhadnout, co budu umět po vystudování nějakých oborů.
Nejvíc z VŠ mě láká VŠTEČB (České Budějovice) a obor ekonomika podniku. Ale bude mi to k něčemu? Vím, že je to tam tak pěkně vypsaný, ale nevím, zda je to reálný.

A co takhle si jednak pogooglit, at o škole máš co nejvíce info a pak taky následné uplatnění, no a nejen sedět na poradně a čekat, až tě někdo "osvítí" geniální radou a zajít si třeba na den otevřených dvěří, aby sis to "obšlápnul" sám? To by pro začátek mohlo při rozhodování tvém pomoct. 8-)

Trust yourself, dig deep down and ask yourself: ‘who do you want to be?’. Not what, but who. Not what your parents or teachers wants you to be, but you! Figure out for yourself, what makes you happy, no matter how crazy it may sound to the people.

- Arnold Schwarzenegger

Možnosti je spousta, jde o to zjistit co tě nejvíce baví/co tě naplňuje a jít houževnatě za tím, stůj co stůj.

Takový příklad: Mám kamaráda kterého hodně baví jazyky, umí hodně dobře anglicky, tak šel od Brna a učí se Čínsky. A překladatel Angličtina/Čínština se určitě uplatní.

Nechci tě urazit, řeknu to prostě na rovinu, ale Obchodku má pomalu každý ,,blbec," stejně jako IT, najdeš v tomto oboru opravdu těžko práci, jedině přes známe. Bez výšky se podle mě neobejdeš.

Baví tě Ekon/Účto/Inf, nauč se dělat v nějakém programu jako je SAP, MySQL (u nás ve firmě se jede jenom přes SAP). V tomhle se určitě uchytíš. Školu ti ale neporadím, nevím kde bydlíš (aby si to zase neměl přes půlku republiky) a ani moc neznám. Titul je vždycky jenom plus.

nauč se dělat v nějakém programu jako je SAP

Protože si aplikace na účto, daně, mzdy atd. dělám sám (abych za ně nemusel platit), nemám přehled, jak je to se SAPem. To se dá někde sehnat a učit se to doma? Soft za milióny?

Negooglil jsem; ptám se pro zajímavost jen proto, že o tom píšeš.

Za milióny ne ale je to placený SW.

Se SAPem nemám zkušenosti, jen vím že u nás ve firmě přes to jede všechno (je to nadnárodní firma). Všechno myslím výroba, účetnictví, daně, sklad. Prostě databázový systém. Šéf oddělení SAPu mi řekl že je to nejlepší SW, že se to hodně používá a když s tím umíš tak to je ,,něco". Jsem se ho zeptal na MySQL protože jsem s tím chvíli dělal, mi řekl že je to historie a že nikoho v dnešní době nezajímá jestli umíš v MySQL.

nejlepší... bejvalka kdys pracovala na sapu na butovicích. nábor obchodníků vyhrál ten, kdo měl nejnalěštěněnější boty. ona dělala holku pro všechno. chyba, její počítač neodpovídal v žádném případě žádné opičce inu sekretářka, dostal jsem ho. něco neznamená nic. ať se učí mysql.

VŠ je určitě plus. Ale otázka jestli se to vyplatí tam kde bude. Co psal že ho baví tak se to určitě hodí. Ale v dnešní době jsem zjistil že Výška ti práci nezíská, musíš prostě umět, umět to prodat.

Jako já nevím já už jsem jako mladší věděl co chci dělat. Co mě naplňuje. VŽDY je čas to změnit. To že je pozdě používají hlupáci. Buď by si to chtěl nebo to musíš mít. A MUSET je to vždycky to nejvíc.

Co ti doporučím, co by teda fungovalo u mě:

Udělej si čas, ať máš klid, vezmi si papír a na každý papír si napiš co by si chtěl dělat, a pod si napiš pro a proti (nejlépe různýma barvama např. červená/zelená ať to pěkně vidíš). Dělej to třeba takhle nějaký čas, vždycky tam něco připiš, čti si na netu o tom, zkoušej. A pak se rozhodni. Podle svých priorit, pro někoho to může být větší plat, pro někoho to co ho baví. Pokud máš možnost určitě jdi na VŠ, vždycky je to plus, ale doporučuju udělat aspoň Ing nebo Mgr.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru