Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak na maso pokud si chci udělat co nej. steak

Když to teď jen tak hodíš na pánev, tak to jíst půjde, ale samozřejmě se tomu dá pomoct a vylepšit.

Ideální maso na steak je z masných plemen skotu. Mívá většinou tmavší barvu a u některých plemen "pihy" tuku v mase. Občas jsem něco takového viděl v obchoďácích za nějakou příšernou cenu.

Běžné hovězí, které si asi většina z nás kupuje bohužel z těhle masných plemen nepochází. Po většině se jedná o býky mléčných nebo kombinovaných plemen, kteří jsou jaksi navíc (Krávy jsou na mléko, ale co s bejkem? Další generaci zajistí jen pár plemeníků.).

Hovězí by mělo zrát 14 dní-3 týdny při té teplotě 0-3°C. Většinou se to už ale prodává uzrálé. (A bývá to tam napsané)
---
Pokud nejsi nějaký gurmán (a nejsi za vodou), kup si klidně třeba v tom Globusu roštěnou a dej to na pár dní do lednice (ve spodní části je větší zima - tak tam). Volitelně to můžeš i naložit do nějakého oleje s kořením, ale pozor na sůl, má někdy tendenci vytáhnout z masa hodně vody a je pak tuhé. Doporučuji se solí opatrně, byť bývá významnou složkou steakových koření.
Sám to dělám podobně.

Opravdu kvalitní hovězí je tmavé, prodává se už uzrálé a většinou se na obale (nebo řezník) chlubí původem i délkou zrání. K takovému masu se pak musíš chovat podle toho, co to je a na obalu nejspíš bude návod.

Nějaké obecné typy: nedělej moc tenké plátky, maso se vysuší, nepoužívej moc oleje a pokud bylo maso naložené v oleji tak to nech řádně okapat, po sundání z pánve nech maso tak dvě minutky ležet, talíř můžeš předehřát v troubě (trochu), ať maso nemá ze studeného povrchu moc velký šok, používej na smažení pánev s tlustým dnem a nepřilnavým povrchem.

Před "---" jsou to tak nějak obecné věci, od té značky dolů jsou to spíš takové moje kecy, jak to vidím já a každý to nejspíš dělá jinak, musíš si přijít sám na to, jak Ti to vyhovuje, počátky vaření jsou většinou pokus/omyl a je víc způsobů, jak uvařit jednu věc dobře.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny