Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Cukrovka

Dobrý den,
obracím se především na diabetiky, spíše s otázkami na vlastní zkušenosti, ale budu samozřejmě rád za jakoukoliv odpověď. Ptám se kvůli novému kamarádovi, který cukrovku má a mně je zatím hloupé se ho na to ptát. A na internetu je to dost nepřehlédné :D

1) Je možné dostat cukrovku prvního typu během života, nebo se s tím člověk pouze rodí? Popř. Co zvyšuje riziko toho, že ji člověk dostane (kromě dědičnosti)?
2) Má tu někdo osobní zkušenost s diabetickým záchvatem? Pokud to není příliš citlivé, nezažil ho tu někdo na živo nebo dokonce na vlastní kůži? Pokud ano, jak to vypadá, jake jsou příznaky než člověk omdlí?
3) A konečně - vím, že je to dost individuální, ale jak přibližně vypadá dieta napriklad po záchvatu? Ta nejpřísnější? Co člověk nesmí jist/pít/dělat?
Předem děkuji za jakoukoli odpověď, uvítám i jine zkušenosti nebo zajímavosti na toto téma :)
K.V.

Předmět Autor Datum
Cukrovku samozrejme dostat mozes, riziko je predovsetkym zivotosprava. Drviva vacsina velmi obeznych… nový
fleg 18.05.2016 21:18
fleg
To ale popisuješ cukrovku druhého typu. Cukrovka prvního typu je vrozená a většinou se projeví kolem… nový
Wikan 18.05.2016 21:36
Wikan
Děkuji, ale jak už zminil Wikan, toto je cukrovka druhého typu, já se zajímám o první :) v každém př… nový
Valej 18.05.2016 22:14
Valej
Moc děkuji :)) nový
valej 31.05.2016 11:59
valej
cukrovku prvého typu nejde dostať dodatočne,je to vrodená autoimunitná reakcia ,kedy prepukne,to záv… nový
audax 19.05.2016 10:20
audax
Moc děkuji :)) nový
valej 31.05.2016 11:59
valej
ešte k tomu dodám,že pokial je pacient zodpovedný a dodržiava životosprávu,tak nejaké hypo-hyperglyk… nový
audax 21.05.2016 00:39
audax
Neodpovídám přesně na otázku, ale zmíním se o cukrovce 2.typu. Doporučuje se změna stravovacích návy… nový
1936 09.05.2018 06:01
1936
Všechno o diabetu byste se měli dozvědět od vašeho diabetologa (mám to z první ruky, manželka je dia… nový
Yarda 09.05.2018 08:03
Yarda
Po dvou letech ?? nový
kozakl 09.05.2018 08:54
kozakl
Po dvou letech se ozval tenhle šmudla, odpovídám jemu. 1936 [194.228.32.xxx], 09.05.2018 06:01 :beer… poslední
Yarda 09.05.2018 09:46
Yarda

Cukrovku samozrejme dostat mozes, riziko je predovsetkym zivotosprava. Drviva vacsina velmi obeznych ludi ma cukrovku, morbidne obezni ju maju asi vsetci.
Hypoglykemiu preziva kazdy inak a "zachvat" nie je nic hrozne, nepredstavuj si to ako zachvat epilepsie. Vacsinou ide len o potenie, ensustredenost, navaly slabosti a pod.
Dieta po zachvate neexistuje po zachvate si cukor cukrovkar rychlo doplni jednoduchym cukrom a dalej sa uz stravuje podla toho ako ma. Respektive akoby mal, jedneho nedisciplinovaneho som mal doma a napodiv furt zije. Asi mu silne pomaha niekto tam hore.

Na cukrovke nie je nic zaujimave, iba to, ze je to neprijemna choroba a ked si disciplovany dokazes s nou zit este desatrocia. Bohuzial vacsinu cukrovkarov co ja poznam su slabosi (casto zhresia) a par z nich uz medzi nami nie je.

cukrovku prvého typu nejde dostať dodatočne,je to vrodená autoimunitná reakcia ,kedy prepukne,to závisí od určitých faktorov,je to pomerne individuálne,niekomu už v rannom detstve,niekomu ako už bolo spomenuté okolo puberty,keď sa začnú blázniť hormony....hypoglykemický záchvat/nízka hladina cukru/ prebieha vo väčšine prípadov tak,že dotyčný sa začne potiť,vyzerá podobne ako by mal vysokú horúčku,má závrate,trasenie obvykle najprv rúk,resp menej prekrvených časti tela ako prsty,začnú sa mu chvieť a na prvý pohlad sa začne javiť ako by bol v stave opitosti len obvykle na rozdiel od ožratého človeka je bledý ako stena-opitý človek má obvykle červený ksicht,prestane zrozumitelne rozprávať,začne hovoriť úplne z cesty,pokial nedostane v takom stave okamžite niečo sladké tak nasleduje koma-treba podať sladký nápoj s cca 4-6 kockami/lyžičkami cukru,stačí aj osladená voda,kola,med rozmiešaný vo vode,pomaranč,pokial sa stav nezlepší,tak po cca pol hodine podať niečo sladké znovu a pokial sa stav zlepší,ideálne je ho potom donútiť niečo zjesť,pokial je to vážne,že dotyčný odpadne,alebo je kompletne mimo,treba okamžite zabezpečiť lekársku pomoc,hyperglykemický záchvat je obvykle odpadnutie,zle od žalúdka,zvracanie,krče v žalúdku,iný typ nevolnosti,hnačka etc a obvykle nasleduje velmi rýchle upadnutie do hlbokej komy,tam to ide obvykle velmi rýchlo,takže tam takisto neváhať a rýchlo zabezpečiť lekársku pomoc dostupným spôsobom,často ovšem mnohé z typických príznakov chýbajú,pri nízkej hladine cukru sa dostaví triaška,búšenie srdca,zvýšená podráždenosť,krče v bruchu,pri vysokej hladine dôjde len špatne od žalúdka,napínanie na vracanie etc...
....pokial si pichá inzulín,tak by mal mať chorý pri sebe vždy nejakú sladkosť,nie na to aby to mlsal,ale pokial sa dostaví nejaký výkyv glykémie,aby tí,čo sú na blízku nehladali,čo mu majú rýchlo dať,ale aby to mal k dispozícii,existuje aj špeciálny prípravok glukagon,buď vo forme injekcie alebo prášku,ktorý sa rozpustí v pohári s vodou a dá sa vypiť,to nahradí podanie cukru alebo nejakých iných sladkostí,glukagon by mal mať takisto užívatel inzulínu zo sebou,buď teda v zásobe nejaké sladkosti,alebo lepšie ten glukagon.....
po nejakom ťažkom záchvate je najlepšie chorého zveriť do rúk lekárskej starostlivosti,môže sa dostaviť tvz.acidoza,ktorú treba liečiť výlučne pod lekárskym dohladom,pri hypoglykemickom záchvate-t.j.pri nízkej hladine cukru,keď po podaní sladkého sa všetko vráti do normálu a nenastane koma,tak treba,aby sa dotyčný normálne najedol a nebol vystavený žiadnej velkej námahe,nie že hurá,už vyzeráš dobre,tak ideme vykladať vrecia z cementom,ale aspoň hodinku dve nechať v klude,potom by si mal zmerať glykémiu,a keď bude všetko v normále,tak môže pokračovať v bežnom živote...pri hyperglykémii.t.j vysokej hladine cukru,pokial ju chorý nezvládne sám tak ako bol poučený diabetologom a napr. v práci alebo volakde doma leží a je mu zle,tak je asi najjednoduchšie zabezpečiť lekársku pomoc,hyperglykémia je pomerne horšie zvládnutelná,tam je problém v tom,že mu nepomôže nikto tým,že mu podá sladké alebo glukagon a ono sa to v lahkej forme vyrieši,tam si buď podla poučenia diabetologa podá inzulín navyše a zvládne to sám,alebo potom už jedine pomôže privolaný lekár,nejakým laickým spôsobom sa tá vysoká hladina cukru nedá zraziť dolu.....všeobecne dieta po záchvate je taká istá ako v bežnom diabetickom živote,hlavným zabijakom je cukor v akejkolvek podobe,aj v skrytej,škrobovité typy zeleniny,ovocia sa takisto velmi rýchlo trávením menia na cukor,typický príklad je zemiak,ten obsahuje tolko na cukry meniaceho sa škrobu,že je to v podstate cukrová bomba nie príliš vhodná pre diabetika,podobne kukurica,soja,chlieb,pečivo a hlavne to tvz.grahamové a tmavé,ktoré je dnes z 80% prifarbované karamelom,čo e tiež cukor,síce prepálený,ale cukor a tak by sa dalo pokračovať ďalej.....

ešte k tomu dodám,že pokial je pacient zodpovedný a dodržiava životosprávu,tak nejaké hypo-hyperglykemické príhody končiace komou a nutnosťou lekárskeeho zásahu sú neznámy pojem a pokial je schopný dodržiavať určité obmedzenia,tak môže viesť plnohodnitný život

Neodpovídám přesně na otázku, ale zmíním se o cukrovce 2.typu. Doporučuje se změna stravovacích návyků. Jenže na to je vhodný silný MOTIV. Ten se dá snadno získat tím, že si koupíte vlastní glukometr a budete provádět občas selfmonitoring čili sebekontrolu stavu glykemie. 10 let jsem na doporučení lékařů polykal prášky STADAMET atp. A pak jsem si koupil glukometr. Když jsem viděl na displeji glukometru ty děsivé hodnoty po konzumaci 3 rohlíků dostal jsem psychický šok a okamžitě jsem přestal jíst bílé pečivo. Hodnoty glykemie spadly do normálu. Přestal jsem polykat prášky a mám po cukrovce. KONTROLU VLASTNÍM GLUKOMETREM SILNĚ DOPORUČUJI !!!! Chce to změřit hodnoty okamžitě po probuzení a večer. A hned víte na čem jste. Silný MOTIV ke změně stravovacích návyků glukometrem určitě získáte. Někomu to určitě pomůže.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru