Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak slušně požádat souseda, aby uklidnil svého štěkajícího psa

Z hlediska slušnosti je ideální si nejdříve zkusit promluvit s majitelem psa. Slušně, věcně a osobně.

Z hlediska zákona pak snad jedině nějaký občanskoprávní spor. Nakonec byste si možná snad vydupal pokutu pro souseda, ale štěkajícího psa to nevyřeší a v baráku budete nakonec za potížistu asi vy.

Občanský zákoník pamatuje na sousedský hluk tu:

Občanský zakoník
ČÁST TŘETÍ
HLAVA II
Díl 3
Oddíl 1
§ 1013


Konkrétně jde o tuto větu.

Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat. Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.


Ale jak to tak bývá, je to klasicky obecná poučka :) Rušení nočního klidu by se pak dalo řešit asi i něčím jiným.


Nicméně nakonec zjistíte, že sice dle občanského zákoníku máte nějaké právo, ale reálné vydupání si "tichosti psa" je skoro neřešitelné, bez vůle majitele psa. Ikdyby ses pustil do sporu, bude to maximálně pokuta a nejspíš ani to ne. Nikdo ho nemůže donutit dát psa pryč, odstěhovat se apod.

Takže jen osobní domluva. Dáváni vzkazu na nástěnku je špatnej start do řešení. On možná ani neví, jak moc ten pes štěká...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny