Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Československá hudba osmdesátých 1980 - 1989

Dobrý den,

nedávno jsem narazil na velice zajímavého člověka, který je ze zahraničí a prý je blázen do československé kultury a jako Čecha se zeptal mě, jaké písničky byly typické pro dobu 1980 - 1989, podmínkou bylo, aby ty písničky byly typické pro tehdejší rádia - tj. písničky, co se tehdy hrály v rádiích (na cestách v autě). S tím bych neměl takový problém, jen se mě zeptal jestli bylo přípustné naladit na rádiu nějakou zahraniční pecku - tedy písničku v cizím jazyce, a jakou. Bohužel jsem mladší ročník a nad tímhle jsem nikdy nepřemýšlel, podle mého skromného názoru asi Black Sabbath každý den v rádiích nehráli, ale třeba ABBU možná???

Tak bych se rád zeptal, jak to bylo s těmi zahraničními písničkami - kde se hrály, jen na diskotékách? a jaké?

Taky bych se rád zeptal, jací zpěváci nebyli hráni v rádiích (i obecně) kvůli politických důvodům ??? a proč (kvůli chartě, emigraci?), pokud se to takové věci děly. ¨

Jaká/é písnička/y by podle vás neměla na seznamu nej. československých písní chybět.

Předmět Autor Datum
Jsem sice pamětník, ale radějí si vezmu na pomoc přehled vítězů ankety Zlatý slavík z té doby. Ze z… nový
Machr55 30.08.2017 08:47
Machr55
V naprosté většině se v rádiích hrály české a slovenské písničky. Hodně dechovka. Zahraniční hlavně… nový
L-Core 30.08.2017 17:01
L-Core
Velké dík Vám oběma! Určitě jste pomohli. poslední
Gmer 01.09.2017 10:14
Gmer

Jsem sice pamětník, ale radějí si vezmu na pomoc přehled vítězů ankety Zlatý slavík z té doby.

Ze zpěváků tedy samozřejmě Karel Gott, Miroslav Žbirka (v roce 1982 zněl "Biely kvet" snad stokrát denně), Peter Nagy (hlavně píseň Kristýnka), v 2. polovině 80. let pak Dalibor Janda (např. Hurikán) a ještě bych přidal Michala Davida (skupina Kroky Františka Janečka s řadou "rádoby-zpěváků/zpěvaček") a Václava Neckáře.
Zpěvačky: Hana Zagorová (a duo Kotvald - Hložek), Iveta Bartošová, Petra Janů (písně Už nejsem volná, Jedeme dál - duet s Petrem Jandou z Olympiků. Ještě nesmíme zapomenout na věčnou Helenu Vondráčkovou, vynikající Marii Rottrovou či Věru Špinarovou.
Skupiny:Katapult (počátkem 80. let už jeho sláva doznívala), Olympic (hity Jasná zpráva, Okno mé lásky), Elán (ten měl spoustu hitů), ke konci dekády pak tvrdší Citron a poslední rok Team se zpěvákem Paľo Haberou. Ještě bych přihodil skupinu Turbo (hity Chtěl jsem mít, Hráč).

Zahraniční písně - abych pravdu řekl, moc si toho nevybavuji... Jak píšeš, takoví Black Sabbath (a podobní) si v našem rádiu ani nevrzli (až na výjimky, jako byl třeba pořad Větrník na stanici Vltava). ABBA letěla hlavně na přelomu 70. a 80. let, spolu s kapelami Smokie, Boney M a zpěvačkou Suzi Quatro. Slušnou úroveň měly třeba kapely Puhdys (z NDR), Omega a Locomotiv GT (Maďarsko). Jinak se hrál spíš popík, rock do rádia moc nesměl, i když se to koncem 80. let už trochu povolovalo. Samozřejmě se hráli i intepreti ze Sovětského svazu - zpěvačka Ala Pugačeva, skupina Vesjolije Rebjata.
Hodně se poslouchaly cizí stanice, zejména v příhraničí s Německem a Rakouskem (vzhledem k vyššímu výkonu vysílačů nebyl problém tyhle stanice chytit i daleko ve vnitrozemí), zahraniční desky s rockovou a metalovou muzikou se prodávaly hlavně na různých bazarech. A samozřejmě se chodilo na zábavy, kde bylo možné od místních rockových kapel slyšet fláky od "Sabatů", "Stonů", "Uriášů", "Párplů", "Kisáků", "Nazaretů" apod.

Co se týče zakázaných (nebo "nepovolovaných") osob - po emigraci samozřejmě přestal existovat Waldemar Matuška, známý je i příběh Marty Kubišové, která skončila svou senzačně rozběhlou kariéru v roce 1968.

Neoficiální bigbítová scéna pak měla obrovské problémy zejména v souvislosti s nechvalně proslulým článkem "Nová vlna se starým obsahem" z roku 1983 - to se týká kapel jako Pražský výběr, Jasná páka, a řady dalších.

Problémy měli i skupiny a zpěváci z oblasti trampské, country a folkové hudby - na festival Porta jezdily tisíce lidí, ale v rádiu z této oblasti hudby nezaznělo vůbec nic.

Určitě jsem na sposutu hudby zapomněl, počkej na ostatní, nebo si třeba ještě něco časem vybavím...

V naprosté většině se v rádiích hrály české a slovenské písničky. Hodně dechovka. Zahraniční hlavně ze spřáteleného socialistického tábora, občas něco od "zápaďáka", pokud měl ten správný světonázor, viz třeba: https://www.youtube.com/watch?v=By3cwKFXbVQ
Občas se objevil nějaký ten nekonfliktní popík (Abba) či nějaký fr. šanson.

Západní hudba v trochu větší míře a i více skladeb jednoho interpreta snad jedině na Vltavě v pátek večer a sobotu (Větrník na VKV/Vltavě): Queen, Kraftwerk, Manfred Mann's Earth Band, Eric Clapton.

--
Já moc československé rádio neposlouchal. U polských hranic jsme poslouchali polské VKV (3. program), tam dávali i celá alba hodně brzy po vydání v kuse, bez přerušení (ALBW). Třeba Wish You Were Here jsem odtamtud měl nahráno už týden po vydání. Jednou měli "pásmo" že odvysílali snad 15 LP od YES, každý týden jedno. A u rakouských hranic to užř bylo normální rádio, jaké známe dnes (Ö3). Každou sobotu hitparáda (nejprodávanější singly v Rakousku), každou neděli americká TOP40.

--
Ohledně české a slovenské produkce toho moc nevím. Nikdy mě moc nezajímala - a nezajímá mě ani teď. Pár věcí sice znám a mám rád (Fermáta, Arzén, Čechomor, Mňága a Žďorp, Modrý Efekt, Ota Petřina), ale cz/sk muziku nevyhledávám. Samozřejmě, že spoustu písniček, co se tehdy hrálo, znám. Občas si sice z nostalgie něco pustím, ale rychle to zase zavřu..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru