Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zelená karta,

Zdravím,

mám čistě jen teoretické otázky.

Když by měl někdo české občanství a získal zelenou kartu do USA, musel by žít v USA, nebo by mohl žít v ČR? Vím, že kvůli té zelené kartě by mohl být mimo USA snad maximálně rok a pak by mu propadla, kdyby se nevrátil. Prý se nějak sčítají dny nebo obecně doba mimo USA nebo tak nějak? Takže by klidně jednou za rok mohl létat jen tak na otočku na americké letiště, aby mu nepropadla a hned zase zpět? :-D
Kdyby za nějakou dobu požádal o americké občanství, měl by tedy české i americké a pak by mohl být kdekoli jak dlouho chce?
Může mít člověk více než 2 občansví?

Díky za odpovědi. :))

Předmět Autor Datum
Copy niekde z internetu: Čo je to Green Card – Zelená karta? Green Card, v preklade Zelená karta -…
ok 08.11.2017 09:22
ok
Jasně, takže prakticky to, co jsem napsal. A co ty ostatní dotazy? :)
xx 10.11.2017 03:00
xx
Zelená karta je prostriedok, ktorý umožňuje prisťahovanie, pobyt a možnosť požiadať o občianstvo. Ze…
ok 10.11.2017 10:16
ok
No tak jestli po 5 letech při žádosti o občanství budeš mít celkem cca 5 dní potvrzeného pobytu na ú…
Karel04 10.11.2017 11:37
Karel04
Může mít člověk více než 2 občansví? Může, ale musí to povolovat oba státy. V ČR ještě před pár let…
jege 10.11.2017 11:57
jege
Díky za odpovědi. Nic takového nezamýšlím, jen mě zajímá, co všechno je dnes možné. :-D Jednou bych…
xx 11.11.2017 05:41
xx
Zdravotni a socialni neni vazany na obcanstvi, ale na misto pobytu. poslední
merlouska 11.11.2017 14:14
merlouska

Copy niekde z internetu:

Čo je to Green Card – Zelená karta?

Green Card, v preklade Zelená karta - je názov, používaný pre prisťahovalecké víza do USA. Vlastník Zelenej karty získava právo na trvalý pobyt v USA a väčšinu ostatných práv, ktoré má aj občan USA, v podstate okrem práva voliť a byť volený. Môže v USA žiť, pracovať, študovať, voľne sa pohybovať, voľne z USA vycestovať a znovu pricestovať bez potreby získavania ďalších víz. Má právo bezvízového vstupu do krajín, s ktorými USA uzavreli zodpovedajúce zmluvy (je to vyše 100 krajín). Držiteľ Zelenej karty získava právo na sociálnu ochranu, zdravotnícke služby, vzdelávanie a iné služby za podmienok dostupných pre občanov USA. Má právo byť ručiteľom pre svojich príbuzných, ktorí požiadajú o povolenie na trvalý pobyt v USA. Zelená karta sa vydáva na neobmedzenú dobu. Aby neprepadla, stačí, aby sa jej držiteľ zdržoval v USA iba obmedzenú dobu. Po piatich rokoch od udelenia Zelenej karty môže jej držiteľ požiadať o pridelenie občianstva USA.

Môže mi imigračný úrad odobrať Zelenú kartu?
Zelená karta sa v USA vystavuje na neobmedzenú dobu. Za normálnych okolností Vám ju nikto neodoberie. Problémy si môžu spôsobiť iba tí držitelia, ktorí neplánuju v USA zostať. Pri prerušení pobytu v USA na dobu dlhšiu ako jeden rok Zelená karta prepadne. V určitých odôvodnených prípadoch (štúdium, služba v ozbrojených silách a pod.) môžete zostať mimo USA aj dlhšie - na maximálnu dobu dvoch rokov. Oprávňuje na to povolenie, nazývané tiež Biely Pas "Returning Rezident Status", ktoré vystavuje prisťahovalecký úrad (USCIS) na území USA.

Zelená karta je prostriedok, ktorý umožňuje prisťahovanie, pobyt a možnosť požiadať o občianstvo. Zelená karta ti nebráni návštevám rodiny, štúdiu v zahraničí, cestovaniu v rámci zamestnania atď. Ale imigračný úrad USA ťa sleduje. Ak to nemyslíš vážne a budeš špekulovať a v podstate si robiť srandu z USA (tak ako zrejme zamýšľaš), tak nasleduje odobratie karty a vyhostenie, pravdepodobne so zákazom vstupu na územie USA. Takže ostatné dotazy si môžeš zodpovedať sám. Občianstiev môžeš mať ľubovoľné množstvo, pokiaľ to zúčastnené štáty tolerujú.

No tak jestli po 5 letech při žádosti o občanství budeš mít celkem cca 5 dní potvrzeného pobytu na území USA(na tom letišti),tak Tě asi fakt spíš natrvalo vyhostí.Jeď se místo k Mácháči válet na Havajské ostrovy,ty jsou jejich a tam to uznají.

Může mít člověk více než 2 občansví?

Může, ale musí to povolovat oba státy. V ČR ještě před pár lety platilo, že občan automaticky ztrácel české občanství, pokud si zažádal o jiné. Nezáleželo na tom, jestli o tom stát věděl nebo ne, viz. Krejčíř. Pokud jej však získal jiným způsobem, např. narozením nebo udělením, tak mohl mít 2 a více občanství. Pokud smíšená rodina měla 2 děti, jedno se narodilo v ČR a to druhé v jiném státě, tak to druhé mohlo mít 2 občanství, ale to první nikoliv, protože požádáním zákonného zástupce o další občanství by ztratilo to české.

Nyní to již neplatí, občan může požádat o jiné občanství a české přitom neztratí, takže záleží jenom na druhém státě, jak se k tomu postaví - bude žádat zřeknutí se českého občanství, nebude žádat zřeknutí se, ale nebude na něj brát žádný ohled, bude jej plně akceptovat.

Díky za odpovědi.

Nic takového nezamýšlím, jen mě zajímá, co všechno je dnes možné. :-D Jednou bych v Americe chtěl žít (možná i déle), tak si o tom chci něco zjistit.

A ještě poslední dotazy.
Kdybych měl 2 občanství. Musel bych platit zdravotní a sociální v obou státech?
A na druhou stranu, kdybych chtěl být v USA déle než 90 dní a nechtěl nebo neměl nárok (samozřejmě, že způsoby jsou, ale myslím pouze čistě teoreticky) na vízum, mohl bych si každé 2 roky obnovovat ESTA povolení a každých 90 dní na otočku odcestovat a zase se vrátit? :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru