Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Anestezie a její účinky a neúčinky

Ahoj. Chystám se zhruba za 2-3 měsíce na operaci vybočené nosní přepážky, nemůžu dýchat jednou nosní dírkou.
Operaci mi odmítli dělat zaživa, i když se v lokálním umrtvení přestala dělat teprve před pár lety. Smířil jsem se s celkovým uspáním pro průběh operace.
Rozhodl jsem se už zhruba před půl rokem a teď nějak čekám na ideální moment, abych si zavolal skrz předoperační vyšetření (zhruba za měsíc až dva). Jenže dnes jsem narazil na článek o γ-hydroxymáselné kyselině, kde se v účincích píše:

Když byla GHB objevena, zdála se být ideálním celkovým anestetikem, které vyvolává hluboký spánek a vymazává veškeré vzpomínky na operaci.

Věta "vymazává veškeré vzpomínky na operaci" se mi moc nezdá, protože to zní, jakože si je člověk vědom průběhu operace, ale vlivem drog na něj zapomíná a probouzí se omámenej bez vzpomínky na ni.
Zkusil jsem ještě trochu pogůglit na českým a anglickým webu, ale všude se píše, že člověk zapomíná na operaci. Poměrně mě děsí, že bych byl hodinu při vědomí, jak by mi někdo drtil nosní přepážku, byť bych na to zapomněl.
Dočetl jsem se i o stavu, pojmenovaným Twilight anesthesia, což je vesměs to samý, jen člověk průběh operace nezapomene. Není někdo podobnej posera a neřešil to?
Všeobecně se dočítám o anestezii jen to, že nikdo pořádně neví, jak funguje. A že se mi blbě dejchá nosem není život ohrožující skutečnost, která by mě k tomu dotlačila.
Nejradši bych si to nechal udělat pod lokálkou, jenže doktor mi tvrdil, že to trvá cca hodinu a že to není pohodlný jak pro pacienta tak pro operujícího, a proto se to přestalo dělat. Furt se mi to zdá pohodlnější, než tady ty úchylárny, co jsem se dočetl vesměs všude na odbornejch i neodbornejch webech.
Kdyžtak díky za každej poznatek.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mno, četl jsem o lidech, kteří si pamatují kompletní průběh operace /včetně bolesti/ v celkové anest…
mif 14.01.2018 12:44
mif
Nejsou to legendy a stávalo se to, i když velmi velmi vzácně. Ale se zlepšením sledování životních f…
Wikan 14.01.2018 13:27
Wikan
Můj známý to bohužel zažil asi před dvěma lety.Začal křičet.Zážitek to byl prý strašný.Doufám,že to…
Nuty 14.01.2018 17:40
Nuty
Nevěřím. Křičet nelze, mrkat nelze, hýbat se nelze. Možná za to můžou svalové relaxanty, co do tebe… nový
mif 14.01.2018 17:58
mif
Mě poměrně děsí i představa, že o sobě celou dobu víš, když tě operují, byť to třeba tím vlivem drog… nový
Rainy 14.01.2018 21:20
Rainy
Neboj, to se nestane. Medicína v ČR je na velmi vysoké úrovni. nový
Prasak 14.01.2018 21:46
Prasak
Tak to mě zrovna neděsí. Vzpomínky na bolest jsou mnohem devastující než bolest samotná. nový
Wikan 14.01.2018 22:04
Wikan
Jo, to věřím... Je toho plný internet. Zrovna tak, jako výpovědi očitých svědků přistání mimozemšťan… nový
Zerozero 15.01.2018 02:39
Zerozero
A Elvis žije! poslední
Kurt 15.01.2018 09:32
Kurt

Mno, četl jsem o lidech, kteří si pamatují kompletní průběh operace /včetně bolesti/ v celkové anestézii. Nevím, pod kudlou jsem ještě nebyl (ťuky ťuk), ale i tak mě to děsí. Popisují to jako stav "uvěznění" ve vlastním těle s bystrými smysly a nemožností jakéhokoliv pohybu. Je toho plný internet, tedy nemyslím, že se jedná o městské legendy.

Jo, to věřím... Je toho plný internet. Zrovna tak, jako výpovědi očitých svědků přistání mimozemšťanů, o tom, jak vzali lidi do létajícího talíře k prozkoumání, nebo o faktických účincích chemtrails, věrohodných důkazech o nadpřirozených jevech nebo o zázračných účincích drahé deky k odstranění geopatogenních zón. Samozřejmě, co je na internetu, je zaručeně pravda. :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru