Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Škola

Zdravím! Obvykle sem nechodím, ale teď bych jeden dotaz měl. Je mi 13 a chodím do 7. třídy. Jde o moji budoucnost a rád bych znal váš názor. Mám jasno v tom, že bych se chtěl stát jednou programátorem. Teď mě nejspíš nebudete brát tolik vážně, vzhledem k tomu, že si to takhle představuje každý druhý člověk, který hraje hry a to mu dává pocit, jak se hodí k IT. Já už totiž umím nějaké základy třeba Pythonu a jsem si jistý, že je to věc, které bych se chtěl věnovat. Někteří říkají, že na střední se tyhle věci ještě neučí, ale až na střední, ale přesto chci zkusit nějakou odbornou a kvůli tomu jsem se vykašlal na gympl. Na druhou stranu mi přijde ztráta času ještě zůstávat na základce dva roky a na gymplu bych se toho naučil nejspíš mnohem víc, ale prostě raději vydržím a pak půjdu na školu s nějakým zaměřením. Co se týče mých známek... Ty hlavní předměty nemám žádný problém, matika, čeština, cízí jazyky... Vím, že na střední berou známky z 8 a 9, takže teď známky neřeším a seru na předměty jako je dějepis, přírodopis, občanka... (Prostě vše, co mi momentálně přijde zbytečné, abych se učil.) Raději svůj volný čas věnuji třeba tomu programování, než abych se něco šprtal do školy... Takže já se učím maximálně v buse a ve škole, a i to mi stačí, abych prošel bez čtyřek. Bohužel máme nepotřebný předměty, takže není moc času na fyziku a matiku + je ve třídě dost idiotů, díky kterým se nikam nedostaneme. Takže abych to shrnul, tak učit se začnu až v 8. a 9., jen doufám, že s tím nebudu mít problém se učit, když to do teď vůbec neznám.

Jakou dobrou střední školu v Praze zaměřenou na programování byste mi doporučili? Ještě mám 2 roky čas, ale bylo by pěkné, kdybych o tom mohl přemýšlet už teď.

Předmět Autor Datum
Klidně se uč ve škole všechno, ono tam není nic úplně zbytečný. Až budeš programovat nějakou databáz… nový
Prasak 10.04.2018 20:22
Prasak
Nejraději bych programoval nějaké android aplikace, a už je celkem jedno jaké. Stejně už budou zase… nový
Helpmee 10.04.2018 20:59
Helpmee
Stane se z tebe úzký specialista, někteří tě budou možná považovat za omezeného blba, jistě nezaslou… nový
karel 10.04.2018 21:14
karel
Tak takhle jsem to zas nemyslel. Nejde mi o to, abych procházel bez čtyřek, ale že mám prakticky dob… nový
Helpmee 10.04.2018 22:44
Helpmee
Podle čeho poznáš chytrého inteligentního člověka? Podle toho, že je dobrý v nějaké úzké specializac… nový
ivzez 12.04.2018 20:45
ivzez
musis rozlisovat dve veci: - programovani - tzn. vzit nejaky napad a nejakym zpusobem ho nadatlovat… nový
pl 13.04.2018 17:48
pl
Úspěšní řešitelé a vítězové Úspěšným řešitelem ročníku se stane každý, kdo získá alespoň polovinu z… poslední
pl 13.04.2018 17:50
pl

Klidně se uč ve škole všechno, ono tam není nic úplně zbytečný. Až budeš programovat nějakou databázi pro mineralogy, bude dobrý, když budeš o těch šutrech něco vědět.
Nesnaž se zaměřovat jen na něco a ostatní vypustit. Na základní škole je selekce předmětů blbost, tohle si ujasníš až na vysoké škole, nebo to zohledníš při výběru střední školy - dost totiž záleží na tom, co bys chtěl programovat. Pro účetní programy je vhodný vědět něco o účetnictví, na programování strojů potřebuješ něco elektroniky a mechaniky. Na to první se ti hodí gympl (všeobecný rozhled), na to druhý technická škola. Takovej programátor v LabView je vceku vzácný zboží, ale bez znalosti elektra toho moc nedá.

Nejraději bych programoval nějaké android aplikace, a už je celkem jedno jaké. Stejně už budou zase prázdniny, takže pak se učit začnu, když už to bude naostro... A fakt jsem měl na mysli např. ten dějepis, prostě máme na pár předmětů dost špatný hodiny, že je to o ničem a po chvilce ani nevím, co jsme se to učili...

Stane se z tebe úzký specialista, někteří tě budou možná považovat za omezeného blba, jistě nezaslouženě. Když si seženeš kamarády, kteří na tom budou stejně, najdete i společné téma rozhovoru a dá se s tím nějak doklepat až do smrti. Procházet do sedmé třídy bez čtyřek není nic, co by bylo hodno obdivu.

Tak takhle jsem to zas nemyslel. Nejde mi o to, abych procházel bez čtyřek, ale že mám prakticky dobré známky bez jakékoliv učení ve volném čase. Jak jsem psal, tak s češtinou, matematikou, aj., nj nemám problém. Akorát že pak tam jsou předměty, které se dají jen naučit a toho já moc nevyužívám. Zvládám to dokonce i bez trojek, až na jednu výjimku, s kterou na čtvrtletí teď budu počítat - přírodopis. A popravdě, dle mého, známky moc o dovednostech nevypovídají, když každá škola, každý učitel a každý žák je prostě jiný - aby to neznělo, že se vychvaluju, protože někde i trouba může být jedničkář.

Podle čeho poznáš chytrého inteligentního člověka? Podle toho, že je
dobrý v nějaké úzké specializaci a ve všobecných disciplínách tápe?

Já si myslím, že není dobré podceňovat nic, že by ses měl učit všechno. Např. znát
historii ti pomůže pochopit, co se děje v současnosti, i to, co teprve přijde, etc. etc.
(Pozor, s češtinou se „krapet“ přeceňuješ.)

Známky vypovídají jenom o tom, jak jsi konkrétní předmět v určitou dobu zvládl.
Nevypovídají nic o vlastnostech, hodnotách ani kvalitách člověka.
Ovšem podceňování kohokoliv nebo čehokoliv už by o něčem vypovídat mohlo.

K otázce:
V Praze vím o dvou školách se slušnou výukou informatiky, ale obě jsou soukromé.
Doporučila bych ale jenom jednu → docela dobrou pověst měla prosecká škola.

musis rozlisovat dve veci:

- programovani - tzn. vzit nejaky napad a nejakym zpusobem ho nadatlovat do programovaciho jazyku.. na to teoreticky nepotrebujes zadnou skolu, v podstate se to da naucit metodou pokus omyl (kdyz jsem byl ja na gymplu, ucil jsem se takto v basicu, pak pascal)

- algoritmizace - mit nejaky napad a zapracovat ho do algoritmu (do nejakeho postupu), tak aby byl CO NEJEFEKTIVNEJSI - tzn. aby fungoval v realnem case, s co nejmensim mnozstvim promennych, s co nejmensim vyuziti pameti.. ten algoritmus potom prebouchat do fungujiciho programu uz je v podstate jenom prelozeni do nejakeho jazyka

zatimco prvni se nauci kazda cvicena opice uz na stredni skole, to druhe chce analyticke mysleni, hlubokou znalost matematiky a praxi :)

kdyz jsem byl gymplu, ucastnil jsem se tohoto projektu https://ksp.mff.cuni.cz/ delaji to matfyzaci pro stredoskolaky, aby jim nastinili algoritmizaci a efektivni praci.. a hlavne - pro par nejlepsich (ale fakt neni problem se tam dostat), byva jednou rocne soustredeni, kde tito matfyzaci prednasky, ukazuji jak funguji nejruznejsi veci atd..

a jinak - jak pisou nade mnou - ucit se metodou "to mi staci" je pitomost, prijdes na to casem :) ted uz taky vim, ze jsem se mel ucit literaturu a dejepis, kdyz jsem mohl a hlavne mel.. tedka sice muzu, ale nechce se mi.. a misty mi to fakt chybi..

ale co se da delat, ve veku 7. az 9. tride to kazdy vi prece lepe nez ti 35-leti :P :)

Úspěšní řešitelé a vítězové

Úspěšným řešitelem ročníku se stane každý, kdo získá alespoň polovinu z možných bodů. To může skýtat různé výhody, například od roku 2012 úspěšným řešitelům promíjíme přijímačky na Matfyz.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru