Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zlomenina bederního obratle

Jen se ti pokusím přeložit přibližně do lidštiny co se ti vlastně stalo.
""Traum. komprese obratl. těla L1 s klín. snížením obratl. těla lehčího rázu o méně než 1/3 výše s drobnou abrupcí přední horní hrany obratl. těla."
-- Asi takhle: Úrazem způsobené stlačení těla jednoho obratle. Stlačením obratle došlo k jeho klínovitému snížení o necelou třetinu jeho normální výšky. Přitom došlo k mírnému popraskání na horní přední straně těla obratle. Poškození je lehčího rázu.
-- A ještě lidštěji: Asi se ti to stalo tak, že jsi spadla takovým způsobem, že se ti páteř ohnula více, než snese. Zřejmě vazy to udržely, ale pokud jsi mladá holka, máš ještě trochu měkčí kosti, což je spíš výhoda. Ale jak se páteř ohnula nadoraz, ten doraz to trochu nevydržel. V tom místě stlačení se kost trochu poddala a to je to klínovité snížení. Zároveň v místě největšího tlaku došlo k malému popraskání struktury.
Myslím, že vzhledem k mládí se to zhojí bez následků, kosti se ti ještě vyvíjí. Drobné popraskání se zhojí a pravděpodobně se vyrovná i to snížení.
Přesto to se zatěžováním nepřeháněj, hlavně se minimálně ohýbat, aby poškozená část byla v klidu.
To by měl zajistit i ten korzet, který ti ohyb omezuje. Proto ho nos poctivě. Nenosit nic těžkého, což by zatěžovalo obratle. Nemůžu ale radit jak hodně se můžeš pohybovat, zda je nutno ležet, nebo můžeš chodit a třeba udělat lehké domácí práce. To ti musí sdělit lékař, který má přesnou diagnózu.
Samozřejmě je v podobném případě opatrnost na místě. Bolest je indikátorem, že něco není v pořádku. Tedy pokud ucítíš bolest, znamená to že poloha nebo zatížení není správné. Je potřeba činnost okamžitě přerušit a páteř uvolnit. Jinak se léčba může prodlužovat a nebo dokonce zhoršit.
UPOZORNĚNÍ -- Toto není stanovisko a vyjádření lékaře. Je to jen můj osobní náhled na situaci a popis diagnozy co je k dispozici, a jen všeobecný názor. Jen ošetřující lékař může poskytnout přesné informace a instrukce.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny