Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zlomenina bederního obratle

Dobrý den, 8.3. se mi stala nehoda při které jsem si zlomila bederní obratel. Konkrétně "Traum. komprese obratl. těla L1 s klín. snížením obratl. těla lehčího rázu o méně než 1/3 výše s drobnou abrupcí přední horní hrany obratl. těla."
Pokud se v tom někdo vyzná, mohl by mi poradit co to vlastně znamená ? Naši doktoři nejsou moc upovídaní aby mi řekli nějaký větší detail krom toho, že mám zlomený obratel.
Taky jsem četla nějaké tak 9 let staré diskuze, kde lidi psali, jak s podobnými zlomeninami leželi víc jak měsíc. Což já jsem si nemohla dovolit vzhledem k tomu, že maturuji. Takže jsem ležela jen 3 týdny a pak chodila do školy. Myslíte, že by to mohlo prodloužit léčbu nebo zvýšit riziko nějakých následků? Popřípadě jaké následky mohou být ?
Normálně žádné bolesti nemám, jedině když jsem třeba nahnutá při normálních činnostech jako je čištění zubu nebo když umyju po sobě nádobí, to mě to začne bolet skoro hned. Při vaření kde přešlapuju z místa na místo a nejsem moc nahnutá nad něčím tak to začne bolet do 1-2 hodin.
Máte nějaké doporučení? Nějaké svoje zkušenosti? Znáte cviky co bych na to mohla doma dělat, nebo je to teď zbytečný a mám si počkat až budu chodit na rehabilitace?
Taky je mi třeba blbý, nevydělat doma ani myčku nebo dát prádlo do pračky. Je to nějak moc špatný na ten obratel? Nebo by se to sice nemělo, ale ten obratel to zvládne?
Za chvíli to budou 2 měsíce a na kontrole před 10ti dny mi řekli, že si mám domluvit další kontrolu až za další dva měsíce a nic víc.
Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ještě pár otázek mám. Jelikož bych vlastně v létě měla nastupovat do práce. Měla bych si na něco dát…
Haa 30.04.2018 20:10
Haa
měla jsem totoznou frakturu,musela jsem lezet 6týdnů,korzet pri vstavani a chozeni,6týdn,jsem nesmel… nový
marcela L. 22.06.2021 21:46
marcela L.
Držet palce 3 roky po úrazu, to už asi nemá moc velký efekt.... poslední
host 23.06.2021 07:48
host

Ještě pár otázek mám. Jelikož bych vlastně v létě měla nastupovat do práce. Měla bych si na něco dát pozor? Aby mě prostě někdo vzal, když nejsem zrovna v kondici abych seděla 8 hodin někde v kanclu.
Když mi sundají korzet koncem června, měla bych počkat třeba měsíc, než nastoupím někam, abych ty záda bez podpory hned nezatížila?
Taky nikdo mladý holce neřekne, jestli na něco má nárok. Sice vím, že nějaký lázně beztak nevyužiji, protože to není prostě pro mě, ale přesto bych chtěla vědět co a jak do budoucna.
A jak dlouho trvá rehabilitace a jak probíhá?

Pokud někoho tolika otázkami otravuju tak se omlouvám :D Už jsem hledala na internetu, ale asi špatně. Tak se ptám sama za sebe.

měla jsem totoznou frakturu,musela jsem lezet 6týdnů,korzet pri vstavani a chozeni,6týdn,jsem nesmela sedet....jen chodit,ale protoze to bolelo,tak jsem ani nechodila,Po 6týdnech kontrola s rtg,kdy jsem mohla sedet u jidla,po celou dobu jsem se nesmela predklanet,uklanet a delat rotaci trupem.Po dalsim rtg dovolili se posadit ,chodit.Až vlastně po 3mesicich mi sundali korzet,rekli,že mohu vse,ale opatrne.A dalsi kontrola.....doporucena rehabilitace,na kterou cekam,mohu plavat,ale jezdit na kole ne.Takze asi tak,sedet po 3 mesicich bych asi jeste nevydrzela dlouho,ale vse je opravdu individuelni.Drzim palce.Marcela

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru