Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výměna jističe - poplatky

Dobrý den, potřebovala bych kdyby nějaký tu byl elektrikář kdyby mi poradil. Já tomu vůbec nerozumím. Chtěla bych si dat do bytu indukční šporák, ale soused mi řikal, že je na to potřeba 380 voltů a to v našem paneláku nemáme (kromě strojovny výtahu). Ale kolega v práci co tak trochu rozumí elektrice mi zase řikal, že stačí 220 voltů, ale protože má takovýto šporák větší odběr, je potřeba silnější jistič. Náš byt má hlavní jistič na chodbě ve stupačce a je to dvacítka (asi Ampéry?). A kolega řikal, že si to musím nechat vyměnit za pětadvacítku. To prý si mám nechat udělat od profesionálního elektrikáře. Tak jsem jednomu volala, ale ten mi zase řikal, že by to udělal, ale že nejdřív mi musí EON dát povolení. A ještě prý bude potřeba revize. Tak jsem se chtěla hlavně zeptat, o kolik se pak zvýší poplatky EONu, aspoň přibližně, abych věděla jestli to má vůbec smysl vyřizovat, nebo jestli raději zůstat u plynu. Děkuji.

Předmět Autor Datum
A proč se nepodíváte do jejich ceníku: https://www.eon.cz/-a2188---u1r14zFe/eon-cenik-elektrina-d-20…
Kurt 27.06.2018 20:54
Kurt
Já bych raději zůstal u plynu. Měli jsme elektrický sporák ale už je to dlouho co jsme ho vyměnili z…
Yarda 28.06.2018 08:51
Yarda
Vyberte si sporák a podívejte se, jaké jsou požadavky na jeho instalaci. Například MORA má příkon 10…
Kyncl 28.06.2018 18:55
Kyncl
Díky za odpověď.
Markeeta 28.06.2018 20:45
Markeeta
Jestli to dobře chápu, na zásuvku 380V je nutný třífázový proud, ale z třífázového proudu jde pomocí…
Markeeta 29.06.2018 19:04
Markeeta
Ono nestačí jen vyměnit elektroměr. Ono je napřed potřeba se dohodnout s distributorem elektřiny (ne…
Prasak 29.06.2018 20:52
Prasak
IMHO to dobře nechápeš. Obvykle se z elektrárny rozvádí třífázové napětí - tři dráty fázové (L1, L2,… poslední
Yarda 30.06.2018 08:37
Yarda

Já bych raději zůstal u plynu. Měli jsme elektrický sporák ale už je to dlouho co jsme ho vyměnili za kombinovaný (plynové vařiče a elektrická trouba) a spokojenost. Akorát v poslední době manželka brblá, že by chtěla sporák s teplovzdušnou troubou, někdo jí nakukal, že se v té troubě lépe peče vánoční cukroví.

BTW: Když jste mluvila s profesionálním elektrikářem (IMHO má pravdu co se kolem toho musí zařídit). proč vám nenabídnul, že to zařídí (nebo aspoň dojedná) on? Určitě se zná s lidmi co to dělají a zařídil by to rychleji než když kolem toho budete obíhat vy.

BTW2: Tenhle dotaz by spíš patřil sem https://kutilska.poradna.net/

Vyberte si sporák a podívejte se, jaké jsou požadavky na jeho instalaci. Například MORA má příkon 10400W, a v návodu se doporučuje jistič 32-40 A dle typu, při 230V, nebo 3x16A/400V. Trojfázové připojení by bylo lepší, v domě je, elektrikář vám sdělí zda ho k vám může zavést!

Jestli to dobře chápu, na zásuvku 380V je nutný třífázový proud, ale z třífázového proudu jde pomocí příslušných jističů vyrobit i 220 V zásuvky, které , pokud jsou jističe dostatečně dimenzované, udrží i spotřebič s vysokým příkonem, jako je právě indukční sporák ? Akorát je prý nutno vyměnit elektroměr za třífázový (řikal elektrikář).

Ono nestačí jen vyměnit elektroměr. Ono je napřed potřeba se dohodnout s distributorem elektřiny (ne dodavatelem, ale distributorem, tedy provozovatelem distribuční sítě) na novém jističi a zaplatit platbu za přistavený (vyšší) příkon. Bývalo to pětikilo za ampéru, takže 12500 Kč by to mohlo dělat za změnu jističe. Ale přesnější informace podá právě distributor.
Pokud si i přesto necháte zavést 3 fázový přívod do bytu (a je to 400V, nikoliv 380V), tak z toho samozřejmě jde udělat 230V do zásuvek. Dělá se to tak vždy, ve vašem případě je to provedeno už před bytem, po případné změně to bude uděláno v bytě. Není to nic složitýho, jsou to jen vyvedený dráty z toho 3 fázovýho 400V přívodu, žádný zařízení k tomu není třeba. Ale i tak předělání elektroinstalace bude další slušná pálka, takže celej ten cirkus vyjde na několikanásobek pořizovací ceny toho sporáku.

IMHO to dobře nechápeš.
Obvykle se z elektrárny rozvádí třífázové napětí - tři dráty fázové (L1, L2, L3), ale každá fáze jiná, pak střední vodič (N) (když měříš napětí mezi kteroukoliv z fází a středním vodičem, měla bys naměřit tak plus mínus 230V - teď už se neuvádí 220, ale nějaké tolerance tam jsou, kdybys měřila napětí mezi kterýmikoliv dvěma fázemi, naměřila bys 400V - dříve těch 380V). Ještě ochranný vodič (PE), kdyby se něco porouchalo.
Pokud máš v bytě zapojenou jen jednu z těch třech fází co jsou přivedené k baráku (což je pravděpodobné), tak pro tebe asi bude největší problém, že pokud chceš zapojit sporák na tři fáze jak se obvykle zapojuje, nejdřív musí přijít zedníci a rozkopat zeď, aby se mohly natáhnout dráty těch zbylých fází co tam ještě nemáš. A teprve pak řešit nový elektroměr a nový jistič. Možná už tam máš třífázový rozvod ještě nezapojený, ale připravený, kdyby něco. To by měl zjistit elektrikář.

Problém se sporákem je, že ten sporák se buď připojí na třífázový rozvod, tj. musí se k němu dotáhnout tři dráty fázové co už musí být ve zdi. Pak se na různé fáze zapojí různé vařiče a trouba - pak, pokud je porouchaná a vypnutá jedna fáze, fungují ti jen některé vařiče. Ale sporák se může zapojit i na jednu fázi - stačí ten drát co už tam máš, ale ta fáze je víc zatížená a když ten odběr sporáku bude vyšší než na jaký je ta elektroinstalace navržená a máš tam odpovídající jistič, tak zjistíš, že když zapneš víc vařičů a ještě troubu, tak to jistič neutáhne a vypne.
Výměnu jističe za silnější musí pochválit v rozvodných závodech. A může se stát, že to ze závažných důvodů ani nepůjde.

Pokud to budou číst odborníci, asi na mně nenechají nit poctivou - psal jsem to tak, abys to pochopila, ne jako návod jak to udělat, to nechávám na těch odbornících.

https://www.poradte.cz/elektronika/23570-elektricke-zapojeni-indukcniho-sporaku.html
[2078989.jpg]

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru