Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výměna jističe - poplatky

IMHO to dobře nechápeš.
Obvykle se z elektrárny rozvádí třífázové napětí - tři dráty fázové (L1, L2, L3), ale každá fáze jiná, pak střední vodič (N) (když měříš napětí mezi kteroukoliv z fází a středním vodičem, měla bys naměřit tak plus mínus 230V - teď už se neuvádí 220, ale nějaké tolerance tam jsou, kdybys měřila napětí mezi kterýmikoliv dvěma fázemi, naměřila bys 400V - dříve těch 380V). Ještě ochranný vodič (PE), kdyby se něco porouchalo.
Pokud máš v bytě zapojenou jen jednu z těch třech fází co jsou přivedené k baráku (což je pravděpodobné), tak pro tebe asi bude největší problém, že pokud chceš zapojit sporák na tři fáze jak se obvykle zapojuje, nejdřív musí přijít zedníci a rozkopat zeď, aby se mohly natáhnout dráty těch zbylých fází co tam ještě nemáš. A teprve pak řešit nový elektroměr a nový jistič. Možná už tam máš třífázový rozvod ještě nezapojený, ale připravený, kdyby něco. To by měl zjistit elektrikář.

Problém se sporákem je, že ten sporák se buď připojí na třífázový rozvod, tj. musí se k němu dotáhnout tři dráty fázové co už musí být ve zdi. Pak se na různé fáze zapojí různé vařiče a trouba - pak, pokud je porouchaná a vypnutá jedna fáze, fungují ti jen některé vařiče. Ale sporák se může zapojit i na jednu fázi - stačí ten drát co už tam máš, ale ta fáze je víc zatížená a když ten odběr sporáku bude vyšší než na jaký je ta elektroinstalace navržená a máš tam odpovídající jistič, tak zjistíš, že když zapneš víc vařičů a ještě troubu, tak to jistič neutáhne a vypne.
Výměnu jističe za silnější musí pochválit v rozvodných závodech. A může se stát, že to ze závažných důvodů ani nepůjde.

Pokud to budou číst odborníci, asi na mně nenechají nit poctivou - psal jsem to tak, abys to pochopila, ne jako návod jak to udělat, to nechávám na těch odbornících.

https://www.poradte.cz/elektronika/23570-elektricke-zapojeni-indukcniho-sporaku.html
[2078989.jpg]

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny