Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nechat si otestovat krev dobrovolně...? Kde za kolik atd....?

Začal jsem se z různých důvodů zajímat o své "zdraví". Nejde o nic fatálního a doktoři by to asi ani neřešili a to co řešili (řekli) mi stejně nepomohlo. Všiml jsem si prostě několika věcí které bych chtěl zlepšit. Mám dojem že mi více začaly padat vlasy+ celkově s nimi nejsem spokojený (před pár lety zhoršení a už to tak zustalo), začaly se mi dělat vrásky (je mi 30) a pár dalších "menších" problémů. Zajímalo by mě ale jestli jsem správně identifikoval příčinu a prostě - chtěl bych si nechat udělat krevní testy.

Zajímalo by mě několik věcí, především asi - stav vitaminu D, stav kortizolu (stresového hormonu)- jsem už dlouhou dobu pod stresem relativně a chci změřit jestli se to projevilo i do hladiny kortizolu, dále stav DHT (druh testosteronu který "ničí" vlasy). A pak možná pár dalšíc věcí. Mám k tomu několik dotazů:

1) Předpokládám, že i když mám nárok na krevní testy u praktické lékařky (jsem u VZP pojištovny). Tak mi nepokryjí tyto základní testy (které jsou ZDARMA) všechny věci které chci zjistit...?A výstupem mi bude jen povídání lékařky? Nebo mám právo vidět přímo ty výsledky testů sám a odnést si je na papíru i domů?
2) Pokud bych si testy musel sám platit - jaká firma je nejlepší pro testy krve...? Kde mám jistotu že to bude dobré, přesné, budou se mi věnovat a neodfláknou to? (jsem z okolí olomouce - do prahy kvuli tomu nepojedu, brno a ostrava asi jo)- doporučte když tak.
3) Kolik to tak bude stát, otestovat tak 4 věci (vitamin D, kortizol, DHT testosteron a ještě možná něco)?
4) Co musím udělat před odběrem krve...? (12 hodin nejíst, vysadit všechny léky které případně beru 2 týdny předem)?

Díky

(jsem muž 30 let)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
nadštandardné testy,ktoré si platíš zo svojho a neuhrádza ich poisťovňa môžu byť riadne drahé,pokial… nový
audax 18.09.2018 13:52
audax
Chceš-li zůstat zdravý, nevrhej se dobrovolně do spárů lékařů - vždy něco najdou a ty se pak nebudeš… nový
mif 18.09.2018 19:41
mif
To je zajímavý... můžeš se více rozepsat o tom co ti prozradila přítelkyně jako doktorka, jako "jak… nový
DumPrezdivka 19.09.2018 12:43
DumPrezdivka
Nemůžu. Promiň. nový
mif 19.09.2018 21:16
mif
... jinak to je dobrá rada,to dárcovství. V minulosti to obnášelo důkladné testy,nyní ale už nevím. nový
forestek 18.09.2018 21:37
forestek
Ano díky, to je skutečně dobrá rada, ale dostaneš skutečně i ty dané výsledky "do ruk"? Nebo jen do… nový
DumPrezdivka 19.09.2018 12:43
DumPrezdivka
Nebo jen doktorka a tobě to prostě nedá (proč by to dělala, ty to nepotřebuješ) To je tvůj zdravotn… nový
Kurt 19.09.2018 12:49
Kurt
Já jsem přestal dávat krev někdy před miléniem (po čtyřicátém odběru - ne že bych dál nechtěl, ale n… nový
mif 20.09.2018 20:24
mif
Ja nechodim, ale manzelka jo a rozbor delaj - ale hladinu DHT v nem clovek nenajde. Kazdej test neco… nový
bahno 20.09.2018 20:39
bahno
Hladinu DHT? ::) Proč to probůh zajímá zrovna tvou manželku??? Padají jí vlasy? Bez urážky. nový
mif 20.09.2018 21:22
mif
Nezajima. A nezajima ani dr na transfuzce - coz je ten zasadni bod. DHT je vec, kterou nikdo rutine… poslední
bahno 21.09.2018 08:33
bahno
Ty "důvody" jsou jádrem problému. Bez nich do "dotazu" nevidíme. Takhle to vyznívá, že to tebe někdo… nový
LiSP 20.09.2018 14:23
LiSP

nadštandardné testy,ktoré si platíš zo svojho a neuhrádza ich poisťovňa môžu byť riadne drahé,pokial je Tvoj koníček opalovanie a solárko,to má velký vplyv na zvýšený rozvoj vrások,už máš 30 a už to pôjde pomaly z kopca,už mladnúť nebudeš...........to či treba vysadiť nejaké užívané lieky,o tom obvykle informuje laboratorium/inštitúcia,ktorá bude vykonávať odbery a testy,u mnohých liekov nieje vôbec nutné ich vysadiť,u niektorých sa aj jednorazové užitie prejaví aj po niekolkých mesiacoch po požití,vysadenie pred testom sa obvykle robí pri liekoch na báze sulfonamidov,metforminu,liekoch na riedenie krvi a podobne........či výsledok dostaneš do rúk,záleží od konkrétnej inštitúcie,mnohé takéto laboratoriá posielajú výsledok výlučne do rúk zmluvného praktického ošetrujúceho lekára,niektoré ho dávajú do rúk vyšetrovaného,ale nieje to ich povinnosť.......

Chceš-li zůstat zdravý, nevrhej se dobrovolně do spárů lékařů - vždy něco najdou a ty se pak nebudeš stačit divit, že trpíš např. horečkou omladnic ]:). Čím víc (potenciálních) chorob vrač najde, tím pro něho víc Adidas. Bejvalka je doktorka, něco o tom vím...

BTW: zkus být dárcem krve. Tam je to zadarmo.

Nebo jen doktorka a tobě to prostě nedá (proč by to dělala, ty to nepotřebuješ)

To je tvůj zdravotní stav, ne její. Samozřejmě, že ty výsledky musí na vyžádání poskytnout kompletní - pokud bude chtít být extra přístupná, pak to i vytiskne.

Právo na informace
Máte právo znát veškeré informace shromažďované o vašem zdravotním stavu ve zdravotnické dokumentaci nebo v jiných zápisech, které se vztahují k vašemu zdravotnímu stavu. V případě, že se nespokojíte s ústně podanou informací ze strany zdravotnických pracovníků, máte právo na zpřístupnění zdravotnické dokumentace k nahlížení, máte rovněž právo na pořízování jejich výpisů, opisů či kopií, a to ve lhůtě do 30 dnů od podání žádosti danému zdravotnickému zařízení.

http://www.mzcr.cz/kvalitaabezpeci/obsah/prava-pacienta_2401_18.html

Já jsem přestal dávat krev někdy před miléniem (po čtyřicátém odběru - ne že bych dál nechtěl, ale na trasfúzce začali dělat příšerné ofuky), tehdy se ještě dělalo kompletní vyšetření, včetně krevního obrazu. Jak je to teď, netuším (prej tě jenom zváží, změří TK a hybaj na odběr).

Ja nechodim, ale manzelka jo a rozbor delaj - ale hladinu DHT v nem clovek nenajde. Kazdej test neco resi, hleda pripadnej problem, ale ani 5x vetsi hladina v podstate rozlozenyho hormonu nema vliv na pouzitelnost pro prijemce a takovej test stoji treba petikilo.
Delaj krevni obraz - je levnej a rekne toho hodne, delaj nektery protilatky, ale takovyhle extraburty, co jsou drahy a prakticky nereknou nic, na to se kazdej vykasle.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru