Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Volba teleskopu

Podle ceho vybirat?

Telescope je jedna vec, ale dulezita je ta cast na které je pripevnen takze by to bylo na dve otazky ;-)
# Montaz se zpravidla rozdeluje na dva druhy paralické a azimutalni (jinak doproucil bych vzit alespon to co ma tri nohy a takovy ty packy pro potaceni po bocich ;-p Nebe nestoji a kazdy objekt bude muset pozorovat v pohybu).

To zalezi co chce sledovat, otevreny vesmir, dalku, planety, galaxie, nebuly ?
Zpravidla cim je delsi, tim muzes cekat vetsi zvetseni a cim je sirsi uvidis tmavsi objekty.
Cena, vyhnout se vsemu co je pod 4 000 a baleni kde je vse dobramady to nejsou telescopy, to jsou hracky (jen kvalitnejsi nohy/montaz stoji 4 000), a rychle po prvni noci az nic nenajde a uz trikrat videl mesic na neho bude v koute padat prach.
Jako minimum bych vasemu synovi doporucil 114/900 jestli chce alespon neco videt (s tou bez potizi muze pozorovat treba m42).
#Jestli bydlite v centru mesta a chce pozorovat z balkonu, tak kupte radeji jiny darek protoze toho na obloze moc nenajde.

V pripade ze to mysli trochu vazne, tak bych synovi doporucil trochu priplatit koupit nejaky "Dobson" 200/1200 (coz uz je kurva roura), ma siroké otevreni (focus F/), je dlouhy, uvidi s nim dobre cerné obejkty do dalky , galaxie (ty co nesviti jako hvezdy) dobra ration kaptivity svetla a focusu , nemusis stelovat zrcadla. V baleni vetsinou byva i "Brow" na zvetseni. Postavit ho to nazabere vic jak 5 minut, i ten vetsi vleze s prehledm do kufru auta.
# Jestli chce zamereni astrofotografie, existuji i uchytné nastavce pro fotoparat a hodne hodne trpelivost. Nekdy zabere celou noc udelat jednu fotografii a to neprehanim. Nekteri profesionalové udelaji jednu fotografii a sleduji oblohu treba i jeden tyden.

Typ "Dobson" nemuzes prehlédnout , pro mensi predstavu : https://www.youtube.com/watch?v=aTb-6MdfgkI&ab_channel=OrionTelescopes%26Binoculars a to je jeste nic. Jestli to zajima i tebe, tak pohledej "Mnich John" ktery tento typ sestavil. Prvni model byl jen z odpadku, kde cilem bylo stastavit neco vykoného za malej peniz dostupny vsem . Posahani americani hned delali nekolika metrové modely, obrazek 2 . (ovsem zcradlo a dioptriku uz si museli na neho vyrobit sami)

Kde koupit a jakou kvalitu koupit ? Cist fora. Jinou moznost nemas. Cist co pisou ostatni co urcity model zakoupili.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny