Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem v jaké oblasti huby je zvuk nejhlasitější

Zajímalo by mě, kde v ústech je zvuk nejhlasitější (a zároveň kompletní, je logické, že různé frekvence "se drží" jinde). Například pokud v hlučném okolí chci zaznamenat mluvo /(=mluvené slovo), tak, kam si mám a jak hluboko strčit mikrofon (koncovku z headsetu, co by se vešla do pusy v pohodě).

S tím má souvis poddotaz, proč některé mikrofony jsou jakoby na 4. knoflíku košile, jiné "na tváři" a jiné se dávají před pusu (ty ruční o velikosti mužského údu s velkým žaludem)- Jaké jsou jejich výhody a nevýhody

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
No nikdy jsem neslyšel, že by se snímal zvuk mikrofonem uvnitř ústní dutiny. Také představa, že třeb…
Zerozero 05.12.2018 01:55
Zerozero
No nikdy jsem neslyšel, že by se snímal zvuk mikrofonem uvnitř ústní dutiny. - Kdyby si ho narval… nový
COh 18.12.2018 11:44
COh
Myslim, ze v ustech neni zvuk nikde kompletni, vzhledem k tomu ze usta tvori rezonancni dutinu ktera… nový
bahno 06.12.2018 09:24
bahno
co je zač ten diferák? bez uspech jsem hleedal. A zavrit se do ticheho misnost nejde,to jde proti já… nový
Frenk body 06.12.2018 16:02
Frenk body
Dej si do Google "mikrofon DEMŠ". Třeba tady je za bůra item.php nový
jirka44 06.12.2018 16:11
jirka44
Nejhlasitěji je vnímán zvuk v hovorové oblasti, cca 300Hz-3,5kHz. poslední
Kyncl 18.12.2018 15:18
Kyncl

No nikdy jsem neslyšel, že by se snímal zvuk mikrofonem uvnitř ústní dutiny. Také představa, že třeba zpěvák bude zpívat s mikrofonem v hubě a ven vedoucím kabelem mě rozesmála.
Ale vyráběné mikrofony mají určité definované charakteristiky, pro dané použití. Některé mají charakteristiku téměř všesměrovou s větší citlivostí do předního směru, jiné úzce směrové, jiné se srdcovou charakteristikou, nebo třeba s dopředným směrem třeba půlkruhovou charakteristikou. Použití nejlépe znají zvukaři, tady zcela přesně neporadím. Ale myslím si že při přípravě třeba někakého představení si vhodnost a umístění vyzkouší. Například mikrofony na košili se umístí i s ohledem na sílu hlasu účinkujícího. Takové mikrofony a také ty co jsou na ramínku vedle úst, se používají tam, kde neruší příliš ruchy okolí a je snaha, aby mikrofon nepřekážel účinkujícímu.
Naopak ruční velké mikrofony které zpěvák drží v ruce, mají potlačenou zadní a boční citlivost, aby co nejméně snímaly ruchy okolí a nevznikaly vazby s reproduktory. I z toho důvodu zpěváci většinou "olizují" ochranný kryt mikrofonu, aby jejich hlas přemohl snímání zvuku z příposlechu a nevznikala vazba.

No nikdy jsem neslyšel, že by se snímal zvuk mikrofonem uvnitř ústní dutiny.

- Kdyby si ho narval hluboko, hluboko do huby (Muze to zkusit prorvat i z druhé strany, ale zustal bych u krku) tak by mohl pouzit Laryngophone (tzv "Krkafon") pro snimani zvuku primo z hrtanu a né z ust.:-)
- Poprvé jsem se s krkafonem setkal na vojne u tankistu, uz se zrejme delaji s vojenskou koncovkou [TP-120]. Dnes se s nim muzeme setkat casteji a né jen v armade nebo u amaterskych letcu, bezne dostupné pro air-soft, pro motorkare nebo securitaky na diskotékach .
*Lepsi na vymazani okolnich zvuku (vymazani sumu az na 99%) neznam, tedy kdyz nebude mluvit "nalacno" ..

Myslim, ze v ustech neni zvuk nikde kompletni, vzhledem k tomu ze usta tvori rezonancni dutinu ktera ten zvuk teprve vytvari.
Takze nejaky hifi v hube fakt neni. Pokud jde jenom o srozumitelnost bez ohledu na kvalitu, tak zminene laryngofony nebo diferencialni mikrofony. Pokud jde o kvalitu, tak zatlumenou mistnost a studiovej mikrofon na stojanu.
Vsechno ostatni(mikrofony na raminku/kosili) jsou nejaky kompromisy na tema vzhled a prakticnost na jedny strane a kvalita zvuku na druhy strane.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru