Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Třídění sklenic do kontejneru na sklo - včetně víček?

Nedávno jsem viděl v TV nějaký dokument o třídění. Bylo v tom, že velký podíl vytříděných plastů, zejména PET, se vyváží do Číny, kde mají nejlepší technologii, na využití. Ale začal to tam valit doslova celý svět, protože to byla nejsnažší cesta, jak se odpadu zbavit.
Ale Čína se tím přesytila a v současné době vývoz velmi oslabuje. Vzhledem k tomu, že jen malá část je možná u nás zpracovat, zbytek se vozí do spaloven. Pro spalovny je to celkem výhodný materiál, protože poskytuje velkou energetickou výtěžnost téměř zadarmo (oproti třeba plynu).
Energie se potom prodá ve formě tepla.
I v tom případě je třídění žádané. Pro spalovny je výhodný vytříděný hořlavý odpad. V případě směsi například se sklem, plechovkami a podobně, je odpad pro spalovny nevhodný a musí se předem nákladně vytřídit. Proto je výhodné, když tuto práci udělají občané zdarma. Pak se jen sesype kontejner s plasty a kontejner s papírem a šup do spalovny. Vzhledem k ceně prodaného tepla a obrovského množství odpadu, je to slušný kšeft.
Proto také většinu "popelářských" firem vlastní zahraniční firmy.
Všiml jsem si zajímavé věci, ohledně třídění plastů na recyklaci. Připadá mi, že to výrobci dělají nějak naschvál. Na různých obalech jsou recyklační značky, značící materiál. Ačkoliv je již dávno vymyšlen přímý potisk třeba PE materiálu, dokonce PE tiskem, rozmohl se zajímavý způsob.
Kelímek je například PE HD. Na kelímku je natažená PVC smrštitelná folie s potiskem. Někdy lépe, někdy hůře, lze fólii z kelímku sundat. Ale kdo to bude dělat? Jenže. Pro recyklaci, je PE materiál neslučitelný s PVC. I malé množství PVC polyetylénový materiál znehodnotí.
Například Tradiční pomazánkové z Lídlu. Recyklační značky: Víčko etiketa PE-LD. Kelímek víčko PP. Kelímek folie PVC.
A to je jeden kelímek. Proč to nemůže být ze stejného plastu?? Spalovně je to jedno.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny