Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Třídění sklenic do kontejneru na sklo - včetně víček?

Dobrý den mám dotaz na třídění skleněných sklenic a flašek: Když dávám do kontejneru na sklo sklenici, má se sundat víčko (sklenice od okurek například), případně plechový kroužek , který zbyde(flaška od vína, rumu) nebo se dam dávají i s víčkama? Je to velký problém když to tam zůstane? Nebo je to (u těch těsnících od okurek, džemů) OK, že se recyklují také?
A podobně, u PET flašek s papírovou etiketou (už dnes ne ústupu) je prohřešek když tam zustane?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
ja odpad netriedim, aj bych triedil, kdybych žil v Rakúsku (kde jsem už byl), ale na Slovensku je kl…
Mlocik97 24.01.2019 14:27
Mlocik97
To je jen ubohá omluva pro vlastní lenost.
Prasak 24.01.2019 16:21
Prasak
Ono s tím tříděním opatrně! Údajně se u nás vytřídí hezkých 60% plastů, ale 2/3 z toho jdou hned do…
Kyncl 24.01.2019 16:33
Kyncl
Myslím, že je to naopak - že se 2/3 recyklují. I kdyby se recyklovala jen setina, pořád to má smysl,…
Rainy 24.01.2019 16:50
Rainy
Spíše se to blíží 60 procentům (zde píšou), ale ono je to různé. Někde skládkují a jinde spalují...…
Kyncl 24.01.2019 16:56
Kyncl
Každej gram se počítá, příteli.
Rainy 24.01.2019 16:59
Rainy
Rainy : Nesouhlasím s tebou, celá Evropa vyprodukuje pouze 10% celosvětového odpadu, největší tahoun… nový
Schizo 05.02.2019 13:59
Schizo
S tou lodí a autama je trochu rozdíl v tom, že lodě ti nejezdí na ulici pod okny. nový
Prasak 05.02.2019 18:10
Prasak
Prasak : Aha, takže co tě přímo nepálí, není problém jo ? Hmmm, zajímavý názor. Jseš vedle jak ta je… nový
Schizo 06.02.2019 13:51
Schizo
Cucáš z mé odpovědi to, co tam chceš vidět a přitom jsem tam nic takovýho nedal. EU tlačí eko normy… nový
Prasak 06.02.2019 14:35
Prasak
[84861-cc-jpg] nový
karel 06.02.2019 14:50
karel
Asi si to tedy myslel jinak, ale špatně napsal, sorry ale z tve první odpovědi o autech pod okny, to… nový
Schizo 06.02.2019 15:59
Schizo
To, co hlavne "vadi" u vyfukovejch plynu na lodich je sira. Pamatujes jeste neodsireny elektrarny v… nový
bahno 06.02.2019 21:05
bahno
U skla je to jedno. Nakonec jsou z toho jenom střepy a kov z nich dokážou vytřídit. U plastů je to t…
nerady 24.01.2019 21:52
nerady
Nerady : Je popíšu zkušenost při demolici staré roubenky . Střecha byla z azbestových tašek, eternit… nový
Schizo 05.02.2019 14:05
Schizo
Eternit by správně měl být v nějakém obalu a většinou se na skládce ukládá na určené místo tak aby s… nový
nerady 05.02.2019 21:13
nerady
Ani omylem, je to přesně tak jak píšu . Normálně vysypáno do komunálu a zahrnuto, TEČKA .Takže vlk s… nový
Schizo 06.02.2019 13:56
Schizo
Nedávno jsem viděl v TV nějaký dokument o třídění. Bylo v tom, že velký podíl vytříděných plastů, ze… nový
Zerozero 25.01.2019 01:46
Zerozero
Mám dotaz na rezidua: -A jak je to s papírovou etiketou an sklenené flašce? je nutné ji sloupávat (… nový
letic 05.02.2019 20:22
letic
Neřeš to, teď jsou největším problémem víčka plastových lahví, smršťovací fólie na plastových lahvíc… nový
nerady 05.02.2019 21:21
nerady
Víčka budou poutkem spojena s lahví, díky moudrosti EU bude zase život o něco lepší. ___KLIK___ nový
karel 05.02.2019 21:25
karel
Jak budou u nás sbírat děti víčka na nějakou akci si už ani nedokážu představit, asi se budou dětem… nový
nerady 06.02.2019 22:39
nerady
Zakážou děti. Láďa Hruška si jistě něco skvělého vymyslí (jako většina imbecilů). BTW: už jsem to tu… nový
mif 07.02.2019 23:15
mif
Díky. Krásně jsem se zasmál.:-) poslední
nerady 08.02.2019 18:05
nerady

Ono s tím tříděním opatrně! Údajně se u nás vytřídí hezkých 60% plastů, ale 2/3 z toho jdou hned do spalovny - to se dnes nazývá recyklací. Teď jsem se dověděl, že ani PET lahve nelze použít k recyklaci, protože je na nich umělohmotný pásek s nápisy, který obsahuje chlór. Tak nevím, co se vůbec a jak využívá. Zdá se, že celé třídění je jen buzerace.

Rainy : Nesouhlasím s tebou, celá Evropa vyprodukuje pouze 10% celosvětového odpadu, největší tahouni jsou Čína a Indie .

Z Těch 10% se vytřídí cca 50-60% plastů a z toho pouhá 1/3 putuje zpět , jako recyklát na další výrobu, zbytek skončí ve spalovnách, nebo na skládce...Takže podle mě je to hon na čarodějnice, stejně jako zbytečný humbuk s emisemi u aut v Evropě, když v USA, Asii a hlavně v Číně na to z vysoka serou.

A to nemluvím o dopravních lodích, které mají obrovské motory nepodléhající jakékoliv regulaci, spalující to nejhorší a nejvíceznečišťující palivo vůbec. 16 takových lodí denně vyprodukuje víc splodin, než všechna auta na celém světě a těch lodí je odhadem 100 000, tak proč se stresovat ? Proč se omezovat, je to celý šaškárna a naprosto zbytečná.

Prasak : Aha, takže co tě přímo nepálí, není problém jo ? Hmmm, zajímavý názor. Jseš vedle jak ta jedle, myslíš si teda, že totálně dojebaný prostředí v Číně, se nás nijak netýká ? Jsou to tisíce km, tak proč to řešit...ale ona ta voda teče do moře a to není jen kolem Číny .

A to ovzduší tam ?? Ono se to drží pouze a jenom nad Čínou... Neřeší se tam nic , žádný regulace, je tam 85 % tepelných elektráren...to je jako v poho ?

Asi ne, všichni si mnou ruce jak levně se to tam cokoliv vyrobí, proč asi, není to jen levnou pracovní silou, je to taky hlavně kvůli naprosto nicotnejm eko normám...ale svět je jako ty, nás se to netýká...pak ale tedy pozbývá jakýkoliv smysl řešit ekologii kdekoliv.

Cucáš z mé odpovědi to, co tam chceš vidět a přitom jsem tam nic takovýho nedal. EU tlačí eko normy u aut, protože je na svým písečku. Do lodí se moc tlačit nemůže, na moři se jim akorát všichni vysmějí, hlavně že jede kšeft. To by s tím museli chtít něco dělat všechny velký země světa a Čína především, s tím souhlasím. Jejich vzestup ekonomiky je postaven na bezohledném plundrování přírodních zdrojů a nezájmem o ekologii. A to nejen doma, ale všude, kam vstoupí - masivní těžba dřeva na Sibiři, měď v Afghánistánu, nerostný suroviny v Africe.

K tomu co jsem napsal - to, že lodě hulí jak fabriky není omluva pro to, aby mohly hulit i auta a to především tam, kde se koncentrují lidé. Někdy se zákazu vjezdu starým dieslům do měst nedivím.

Ohledně těch nařízení (brčka, igelitky) si myslím, že EU hasí požár, který není. Evropané nejsou takoví dobytci, odpady povětšinou likvidují vhodným způsobem, nehrnou to do moře. Než neoddělovací víčka bych uvítal tlak na výrobce čehokoliv, aby zvážili množství obalů na svoje výrobky. Manželka koupila houbičku na make-up. Byla v poměrně velkým tvrdým blistru. Přitom by stačil maličký pytlíček. V práci jsem vyfasoval sluchátka - zase blistr a ještě k tomu snad trojitý. Po vybalení to letí do koše. Šílenost.

To, co hlavne "vadi" u vyfukovejch plynu na lodich je sira. Pamatujes jeste neodsireny elektrarny v CR? A kde to vadilo? V okruhu rekneme 100km od elektrarny. A stejny je to na mori, vlastne o mnoho lepsi, driv ten SO2 zreaguje s vodou(ve forme pary) na H2SO4 a ta s velkou pravdepodobnosti skonci v mori a ne na sousi na strome. Mohl by jsi namitat, ze H2SO4 v mori neni nic moc, ale ona fakt nevadi - na to aby ovlivnila pH je ji prilis malo a ma v morsky vode s cim reagovat a vysledny produkty rady a ochotne sezerou kytky(a ruzny jednobunecny potvory), viz kolobeh siry.
Takze, zatimco bezici motor Emmy Maersk kdesi v CR by vadil hodne, tentyz motor bezici 200km od pobrezi na sirem mori prakticky nevadi.

U skla je to jedno. Nakonec jsou z toho jenom střepy a kov z nich dokážou vytřídit. U plastů je to tak, že většina plastů se zpracovává v Číně. K nám plují lodě plné výrobků a k nim jako vytížení plné lodi plastů ke zpracování. Co se týká plastů vysypaných na skládce doporučuji se někdy kouknout do kontejneru na tříděný plastový odpad. Pokud tam občané vysypou např. dětské pleny a další bordel nakonec svozové firmě nezbývá nic jiného než to vyvézt na skládku.

Nerady : Je popíšu zkušenost při demolici staré roubenky . Střecha byla z azbestových tašek, eternitu , nebo jak je to...protože je to ekologická zátěž, musel být materiál ekologicky zlikvidován. Stavební úřad při povolení podmiňoval povolení doložením eko likvidace.

Desky jsme naložily a odvezli na skládku Marius Pedersen, kde mi pracovník jen ukázal ať to vysypu nahoru vedle komunálu :-? ::)

Takže eko ?? To sotva, jen místo 350 kc / tunu, jsem zaplatil 860 kc / tunu, dnes je z té zkládky zelený kopec, odkud se těží bioplyn...ale hlavně že se papír a úřad nažral .
Bohužel i tato zkušenost mě utvrzuje v tom, že je to zbytečnost.

Eternit by správně měl být v nějakém obalu a většinou se na skládce ukládá na určené místo tak aby se vědělo i po letech kde to je. Jinak je to pouze strašák ekologů jelikož pokud se z něj nepráší tak asi neškodí. Jinak skládky jsou byznys většinou zahraničních firem na našem území za naše peníze.

Ani omylem, je to přesně tak jak píšu . Normálně vysypáno do komunálu a zahrnuto, TEČKA .Takže vlk se nažral a koza zústala celá, nic jsem pro ekologii neudělal navíc, jen mě to stálo mnohonásobně víc peněz .

A to bychom mohli debatovat celé dny, co všechno je tady u nás, potažmo v Evropě nemyslitelné a jinde se na to totálně sere a nic se neřeší .

Nedávno jsem viděl v TV nějaký dokument o třídění. Bylo v tom, že velký podíl vytříděných plastů, zejména PET, se vyváží do Číny, kde mají nejlepší technologii, na využití. Ale začal to tam valit doslova celý svět, protože to byla nejsnažší cesta, jak se odpadu zbavit.
Ale Čína se tím přesytila a v současné době vývoz velmi oslabuje. Vzhledem k tomu, že jen malá část je možná u nás zpracovat, zbytek se vozí do spaloven. Pro spalovny je to celkem výhodný materiál, protože poskytuje velkou energetickou výtěžnost téměř zadarmo (oproti třeba plynu).
Energie se potom prodá ve formě tepla.
I v tom případě je třídění žádané. Pro spalovny je výhodný vytříděný hořlavý odpad. V případě směsi například se sklem, plechovkami a podobně, je odpad pro spalovny nevhodný a musí se předem nákladně vytřídit. Proto je výhodné, když tuto práci udělají občané zdarma. Pak se jen sesype kontejner s plasty a kontejner s papírem a šup do spalovny. Vzhledem k ceně prodaného tepla a obrovského množství odpadu, je to slušný kšeft.
Proto také většinu "popelářských" firem vlastní zahraniční firmy.
Všiml jsem si zajímavé věci, ohledně třídění plastů na recyklaci. Připadá mi, že to výrobci dělají nějak naschvál. Na různých obalech jsou recyklační značky, značící materiál. Ačkoliv je již dávno vymyšlen přímý potisk třeba PE materiálu, dokonce PE tiskem, rozmohl se zajímavý způsob.
Kelímek je například PE HD. Na kelímku je natažená PVC smrštitelná folie s potiskem. Někdy lépe, někdy hůře, lze fólii z kelímku sundat. Ale kdo to bude dělat? Jenže. Pro recyklaci, je PE materiál neslučitelný s PVC. I malé množství PVC polyetylénový materiál znehodnotí.
Například Tradiční pomazánkové z Lídlu. Recyklační značky: Víčko etiketa PE-LD. Kelímek víčko PP. Kelímek folie PVC.
A to je jeden kelímek. Proč to nemůže být ze stejného plastu?? Spalovně je to jedno.

Neřeš to, teď jsou největším problémem víčka plastových lahví, smršťovací fólie na plastových lahvích, plastová brčka a uchošťouchy. V našem státě bylo v roce 1990 více jak 80% lahví vratných. Kelímky byly z voskového papíru no a kam jsme to dotáhli?

Jak budou u nás sbírat děti víčka na nějakou akci si už ani nedokážu představit, asi se budou dětem dávat nože, aby víčka mohli odříznout. Budou vznikat řezné rány u dětí a pak se zakážou nože nebo lahve budou nerezové a vlastní a vrátíme se do 60 let kdy jsem chodil s bandaskou pro mléko. Už vůbec si ale nedokážu představit co bude dělat Láďa Hruška s tavnou pistolkou.

Zakážou děti. Láďa Hruška si jistě něco skvělého vymyslí (jako většina imbecilů). BTW: už jsem to tu kdysi psal: dle receptu tohoto mudrce /mrduce/ uvařil onehdy můj ujec cosi "levného a chutného". Nežral to ani pes Kraken. Možná bude Láďa radit, jak s tavnou pistolkou zalepit pohlavní ústrojí - recept na přelidnění planety. Snad už u toho nebudu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru