Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rodičia mi vyčítajú štúdium na VŠ

Dobrý deň, mám taký problém, že rodičia mi vyčítajú štúdium na VŠ. Že ich to stojí veľa peňazí a ja mám z toho výčitky svedomia. Študujem všeobecne veterinárske lekárstvo a škola ma baví a aj mi celkom ide. Len sa musím viac učiť preto nestíham brigádu a neviem čo robiť. Mám školu ukončiť?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
taky hlasuju pro to, abys to nevzdávala - mrzelo by tě to a vyčítala by sis to NAOPAK SAMA SOBĚ ješt… nový
ahoj 1 25.03.2019 06:30
ahoj 1
Nestiham brigadu lebo ucenie je vyhovorka. Samozrejme ukoncit skolu kvoli nejakym vycitkam je blbost… nový
fleg 25.03.2019 06:58
fleg
Nestiham brigadu lebo ucenie je vyhovorka. U vetsiny skol to mozna vymluva byt muze, ale pokud nekd… nový
merlouska 25.03.2019 11:27
merlouska
Když si pořizovali děti (tebe), to nevěděli, že potřebují pro ně vzdělání? Se jich zeptej. Podle toh… nový
tojezdenek 25.03.2019 08:07
tojezdenek
Rozhodně je lepší školu dodělat. Rodiče se s tím nějak smíří. Osobně nechápu logiku těch výčitek. Já… poslední
ml1 27.03.2019 14:14
ml1

taky hlasuju pro to, abys to nevzdávala - mrzelo by tě to a vyčítala by sis to NAOPAK SAMA SOBĚ ještě dlouho. je to především tvůj život a ne tvých rodičů

chápu že je to těžká škola, ale aspoň pár hodin týdně nějaký nenáročný přivýdělek by se jistě našel - jsou i práce, kdy je člověk stíhá při tom učit (noční recepční, atd, kdy jde jen o to, aby tam člověk byl pro případ, že někdo bude něco chtít. nebo doučování, tam je určitě poptávka veliká.

taky můžeš studovat o rok déle, pokud to nestihneš, protože jsi to kombinovala s prací na částečný úvazek, na tom taky není nic špatnýho

držím palce

Když si pořizovali děti (tebe), to nevěděli, že potřebují pro ně vzdělání? Se jich zeptej. Podle toho se měli zachovat už tehdy! Na výčitky kašli. I když rodiče miluješ, nebudou tu furt - a kdo se pak o tebe postará, když ne ty sama? Studuj a fakt výčitky neřeš! Jde o tvůj život! Když jsi na VŠ nastupovala, taky o tom věděli, tak co ted chudáčci nebozí brečí? 8-)

Rozhodně je lepší školu dodělat. Rodiče se s tím nějak smíří. Osobně nechápu logiku těch výčitek. Já jsem třeba měl pocit, že dostuduju, i kdyby na chleba nebylo.
Za mých školních let stály dost učebnice (skripta), zejména potom později (nějak jsem zažil dobu, kdy se z cen kolem 50 korun ceny v dost krátké době dostaly na ceny kolem 200 korun což při počtu pěti kusů je dost velká cifra), naštěstí ve vyšších ročnících nebyly (v nižších se obvykle podařilo sehnat second hand za zlomek ceny, o pokoutných skenech a kopiích ani nemluvim), protože minimální náklad byl 200 výtisků, což při 20 studentech oboru a rychlém zastarávání toho know-how v nich se to nemohlo vyplatit ani kdyby půlku nákladu skoupili lidi mimo školu. Něco stálo dojíždění (či ubytování), ale jinak žádné další výdaje snad nebyly (nepočítám nějaké jednorázové drobnosti). Naopak byly dotované obědy nejdřív za 14 potom za víc (ke konci snad až k 50 korunám). To bylo míň jak na střední škole. Nevim, jestli na Slovensku není ještě školné (vím že se před léty kvůli tomu hodně jezdilo studovat do čech), nemám představu, kolik může činit. Když jsem byl v Německu, tak zazněla částka 500€ ale už nevím, jestli to bylo za semestr nebo za rok, jen vím, že jsem si říkal, že to neni zase tolik ani na české poměry, natož na německé.
Dělat brigádu při studiu je podle mě blbost. Pokud neni člověk génius. To se pak nedá zvládnout pořádně ani jedno. Vím, že existují různé flexibilní možnosti, spolužáci dělali různé věci (pokladní v hypernově, revizora v mhd, odečet plynoměrů...), ale opravdu to nevidím jako dobrý nápad. Osobně jsem brigády omezil pouze na prázdniny. Zase takový genius jsem nebyl.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru