Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Fantasy knihy s psychologickou a sociálnou tématikou

Dobrý deň, vedel by mi prosím niekto odporučiť kvalitnú fantasy knihu, v ktorej:
1. Hlavný hrdina nie je príliš idealizovaný - t. j. nie je to "čisté" stvárnenie zla alebo dobra, vie prejaviť obe stránky
2. Taktiež sa možno nedá vždy presne určiť, či sú jeho rozhodnutia správne, alebo nie
3. Kniha medzi riadkami obsahuje nejaké myšlienky, citáty, úvahy postáv o jednotlivých situáciach/činoch iných postáv v knihe
4. Ak sú v knihe nejaké (kľudne fikcionálne) skupiny bojujúce medzi sebou, príp. náboženský konflikt, bolo by to len plus :)
5. A samozrejme, smerovanie deja tiež nie je celkom jednoznačné ;-)
Veľmi kladne z tohto hľadiska hodnotím Sapkowskeho Zaklínača, ktorého som čítal dávnejšie. Typ písania, Scoia'tael vs. ľudia, veľa plnohodnotných myšlenok, a vynikajúci koniec bolo to, čím si ma kniha absolútne dostala. Skúšal som čítať aj prvých 100 strán z Piesne ľadu a ohňa, ale štýl písania bol na mňa dosť náročný, cez tie podrobné popisy prostredia a postáv som sa nejak neprekusol :-p Existujú ešte podobné fantasy knihy ?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Temná veža vyzerá naozaj dobre, navyše kedže téma schizofrénie (podľa popisu Susannah Deanovej) je m…
Sauron 08.04.2019 20:00
Sauron
Jakožto milec Kinga nemůžu nedoporučit Talisman (""a domů mě vezl vlkodlak"") a /přímo navazující/ Č… poslední
mif 10.04.2019 19:37
mif

Temná veža vyzerá naozaj dobre, navyše kedže téma schizofrénie (podľa popisu Susannah Deanovej) je mi známe už z Hellblade, takéto "magórie" kľudne môžem, a o podobnej postave si prečítam rád :-)
Stopárov prievodca Galaxiou je pre mňa klasika, hlavne depresívny robot Marvin mal z celej knihy asi najlepšie myšlienky :-D Každopádne bolo veľmi zaujímavé pozorovať, ako Adams dokázal potrolliť tisíce čitateľov jedným dvojciferným číslom ;-)
Warhammer poznám ako PC hru, nejaké roky dozadu ponúkali diel Space Marine zdarma na Steam, príbehovo to bola dobrá hra, aj keď väčšinu času mariňák spĺňal úlohy a nemohli sme presne "nahliadnuť do jeho hlavy", čo si myslí. Ak by bola knižná verzia viac ladená do typu hry "Spec Ops: The Line", vedela by si ma vtedy získať.
A so sci-fi žánrom, ktoré väčšinu bodov spĺňa, problém nemám :-)

Jakožto milec Kinga nemůžu nedoporučit Talisman (""a domů mě vezl vlkodlak"") a /přímo navazující/ Černý dům (""Co mám s mašinou? Umíráš. Já vím, ale co mám s mašinou?""). S Temnou věží to má mnoho společného. Od onoho sokolíka jsem četl /snad/ všechno, vřele doporučuju tvé pozornosti "Z Buicku 8" - krimi, scifi. Vem si den dovolené, protože od toho neutečeš :-).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru