Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Soused a včelí úl

Ahoj,

bydlím na kraji prahy v baráčkách (takové moderní bytovky), cca 25 bytů. Přes ulici také v bytovce ma jedna domácnost zahradu, na které má včelí úly. Dost nás to omezuje.

Jak se můžu bránit? Přijde vám to normální? V praze (sice na kraji sídliště) mít úly?

Nepředpokládám, že se jich zbaví, až za ní zajdu a řeknu mu, že mi vadí.

Co můžu dělat dál? Zavolat policii, že mě ohrožuje? Je fakt, že jeho hmyz létá až ke mě do bytu. Ale nejsem schopnej dokázat, že je jeho.

Osobně to přirovnávám, jako když vás napadne souseda pes a pokouše.

Díky za rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Včely jsou celkem v pohodě. Ty jdou za pilem a když žádný nenajdou tak příště nepřiletí. I když mysl… poslední
ml1 17.04.2019 11:48
ml1

Včely jsou celkem v pohodě. Ty jdou za pilem a když žádný nenajdou tak příště nepřiletí. I když myslím, že pokud máte kytky, tak by to asi nebylo dobré. Nejhorší jsou vosy, zvlášť tak ke konci léta, kdy začínají bloudit. Jinak přes léto můžete mít na blkóně vosí hnízdo ani o tom nemusíte vědět, přecejenom se straní lidí.
Už jenom to, že jsou to v podstatě kamikaze, tak si svůj útok důkladně rozmyslí, protože je to to poslední, co v životě udělají. Bavíme se samozřejmě o mírumilovné české všele medonosné ne o amerických útočných včelách. Pokud neohrozíte jejich úl, útočit nebudou.
Vloni bylo dost sršňů, tak jak jsem v životě tento hmyz neviděl, vloni jsme z bytu každý den minimálně jednoho vyháněli. Naštěstí sršni jsou taky v pohodě a neútočí. Několik let předtím zase bylo dost čmeláků, také jsem jich nikdy předtím tolik neviděl, asi to vzali za včely, kterých bylo toho roku méně.
Mě teda přijdou nejotravnější mouchy. A jsou samozřejmě daleko horší věci, třeba sousedi, co hulí na balkóně nebo i v baráku (přestože podle domovního řádu jsou veškeré společenské prostory nekuřácké, je občas nahuleno nejen na chodbách a garážích, ale i v kočárkárně).

Radu bych měl, nechat tomu čas, třeba si na sebe zvyknete.
To že někdo udržuje úly i ve městě bych považoval spíš za záslužnou činnost, než za něco opovrženíhodného. Poslední roky si všímám, jak příroda v mém okolí mizí. Ještě jako dětam nám nepřišlo nic divného na to, že chodíme do školky kolem zahrádek, kde jsou slepice a další domácí zvířata. Dnes je většina těchto zahrádek vydlážděná (bazén a stání pro auto plus kousek anglického trávníku) nebo zpustlá. Slyšet klepat datla nebo kokrhat kohouta, to už se mi nepoštěstí. Ani nevim, kdy a kde jsem viděl naposledy úly, ale někde být musí, protože včely vídám zcela běžně. A zásluhou evropských dotací se "kultivují" různá místa - kde byla dřív divočina, jsou nyní uválené cesty a nebo spíš asfalt.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru