Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ohňostroj - typy

Zdravím, budem kupovať pyrotechniku na Silvestra ale som v tom v podstate začiatočník (návod na použitie si samozrejme preštudujem). Rád by som vedel, čo znamená napr. kompakt, mažiar a ďalšie takéto názvy, aj teda ešte nejaké ďalšie sú.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já bych ve jménu enviromentalismu, ekologie, zabránění oteplování, ochrany planety, životního prostř…
Zerozero 12.12.2019 12:51
Zerozero
Zapoměl si na požáry. V zemích jako je Rusko, USA a Austrálie letos pořád hoří a nejsou schopni to u…
nerady 12.12.2019 18:55
nerady
Jo, to jsem ani nezmiňoval. Vždy se tomu podivuju. Kdybych hodil do kotle PET láhev a kelímek od jog…
Zerozero 13.12.2019 11:26
Zerozero
Když hoří skládka tak se hasí práškem, který má prošlou životnost a pokud by ho hasiči chtěli ofiko… nový
nerady 13.12.2019 18:08
nerady
Zrovna dnes, zprávy Nova. Reportáž z obrovského požáru skládky elektroodpadu. Převážně počítače, mob… poslední
Zerozero 16.12.2019 00:00
Zerozero

Já bych ve jménu enviromentalismu, ekologie, zabránění oteplování, ochrany planety, životního prostředí, smradlavýho vzduchu a dalších život a planetu ohrožujících vlivů zakázal úplně všechno. Nejen ohňostroje, ale topení v kamnech, zapalování ohňů, třeba na opékání buřtů, opékání buřtů a grilování, při kterém vznikaní karcinogenní látky, jaderné elektrárny, které hrozí katastrofou, uhelné elektrárny, protože vytváří moc CO2, zakázal bych prdět, metan ohrožuje planetu ještě víc, než CO2, zakázal bych auta i ty ne elektriku, protože jí nebude dost, uhelné doly, devastující přírodu, těžbu fosilních paliv, spalování dělá uhlíkovou stopu, zakázal bych vánoční světýlkovou výzdobu, která celosvětově spotřebuje obrovské množství energie, o kouření ani nemluvě, vařit pivo a vyrábět alkohol taky, na vaření a destilaci je taky potřeba energie, která vytváří uhlíkovou stopu, ale... zakázal bych i stavět vodní elektrárny, na výrobu cementu se spotřebovává obrovské množství energie. O množství spotřebovaných surovin a spotřebě energie na těžbu a výrobu slunečních článků se zatím nemluví. To vše vytváří uhlíkovou stopu. Je ještě mnoho věcí, co bych zakázal. ---------
Ale výjimku ze zákazů by měly vojenské rakety, ty určitě při letu a výbuchu nevytvářejí škodlivé látky, tunové a větší bomby, ty jsou, zejména ty s ochuzeným uranem zcela neškodné, vojenská letadla, která sice spotřebovávají tuny paliva, ale (asi) mají na motorech katalyzátory a filtry pevných částic jako auta, hořící ropné vrty a rafinérie ve zbytečných válkách, to je od nás dost (?) daleko. Soukromé tryskáče, vyhřívané bazény a supervýkonná auta boháčů, ty se nepočítají. Překotná výroba furt nových věcí, ale tak, aby nevydržely a stále se mohlo vyrábět a recyklovat a vyrábět atd. to je potřeba aby kapitalismus vzkvétal a bohatí byli bohatší.
A je zase hodně věcí co se povolit musí. Třeba to, co se zakázat, zdanit, omezit a regulovat nedá. Třeba takový výbuch sopky. Za jediný den, je schopna vyprodukovat tolik škodlivin, co celá evropa za rok (nebo víc?). Vydechování kysličníku uhličitého všemi živými organismy světa by snad dalo tolik, jako provoz aut. Tvorba skleníkového plynu metanu tlením nepředstavitelného množství rostlinné hmoty asi taky není zanedbatelné. Ale mohli bychom alespoň zdanit kompostování na zahrádkách....
--- Ale mezi námi. Odpalování ohňostrojů, několik minut v roce na Silvestra, sice vyprodukuje nějaké škodliviny, ale podle mého skromného a neodborného názoru je to asi tolik, jako vyčurání do oceánu.
Asi tak... :puff::beer:

Zapoměl si na požáry. V zemích jako je Rusko, USA a Austrálie letos pořád hoří a nejsou schopni to uhasit. To tady vůbec neuvažuju země kde se vypalují pralesy pro pěstování palem na olej. Vždy když je někde velký požár a naši hasiči měří znečištění ovzduší, tak je to vždy vše bez jakéhokoliv znečištění. Jelikož jak jsi správně poznamenal vše ostatní škodí tak si logicky myslím, že když požáry neškodí, měly by být povoleny.:-)

Jo, to jsem ani nezmiňoval. Vždy se tomu podivuju. Kdybych hodil do kotle PET láhev a kelímek od jogurtu, tak bych se minimálně dopustil trestnýho činu znečišťování ovzduší. Při velkých požárech jako třeba chemička, sklad plastů a podobně, ukazují v televizi, jak nad tím stoupá obrovský mrak černého kouře, který je vidět z mnoha kilometrů. Pak je sděleno, že nedošlo k znečištění ovzduší.
Jindy a dost často hoří skládka odpadků. Tam hoří snad vše, co je možno si představit. Co vzniká za směs jedovatých zplodin je těžko si představit. Většinou stačí upozornit občany aby nevětrali. Následné měření ukáže, že se nic nestalo.
--- Před několika roky u nás byla vybudována kanalizace, s povinností se připojit. Dnes nepřipadá v úvahu, jako dříve, aby byl odpad z domu vyveden do řeky, to by byl průšvih. Mít jímku a odpad vyčerpávat na zahradu jako hnojivo by byl skoro zločin. Nelze ani mít biologický septik a přepad do trativodu.
Tak si vzpomínám před několika lety.... Město Dvůr Králové n.L. Kde je známá zoologická zahrada, nezaplatil majiteli čistírny odpadních vod. Nějakou dobu čistírna sčítala dluhy a když toho bylo moc, prostě vypnula zařízení a veškeré splašky celého města, včetně zoologické zahrady pustili bez čištění do Labe. V tomto režimu (už přesně nepamatuju), to běželo několik měsíců.
Potom město zaplatilo alespoň část a čistička provoz obnovila. Ale ne na dlouho. Město dlužilo dále a dluh opět narůstal. Čistička byla na nějakou dobu opět vypnuta.
Potom, se situace nějak vyřešila a čištění bylo opět spuštěno. Následně bylo zkoumáno poškození Labe vypouštěním všech splašků. Výsledek? Nebylo zjištěno poškození vodního toku, nebylo zjištěno závažnější znečištění. Divné.
Kdyby některý občan města zavedl odpad do Labe, pravděpodobně by se na pokutách nedoplatil, protože by vázně poškodil vodní biosféru s nedozírnými následky.
Jo, už Einstein tvrdil, všechno je relativní.
Je to podobné, jako když v obchodě ukradnu láhev rumu, jsem zloděj. Kdo ve vhodné době ukradl několik miliard, je vážený podnikatel. Ale to už jsem od ohňostrojů odbočil trochu dost. :puff::beer:

Zrovna dnes, zprávy Nova. Reportáž z obrovského požáru skládky elektroodpadu. Převážně počítače, mobily a tiskárny. Samý plast a podobné materiály, obsahující i baterie. Prý požár pravděpodobně vznikl zkratováním lithiové baterie. Nad požárem se vznášel obrovský černý mrak. Hasiči prý doporučili lidem nevětrat. A jako vždy, po měření ovzduší nedošlo k závažnému znečištění.
Začínám skoro věřit, že nejčistší likvidace odpadu, je ho navést venku na hromadu a zapálit.
Ale hodit kus plastu do kotle by byl zločin.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru