Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Autoškola - problém se udržet v pruhu

Jak se říká, žádný učený z nebe nespadl. Pokud má za sebou tři jízdy, nic to neznamená. Dokonce bych řekl, že pokud by po třech jízdách vedla auto bezvadně, byla by fenomén. Prostě se toho zatím trochu bojí a nemá přehled o stopě auta. To se v základech naučí v autoškole, od toho škola je, od toho je instruktor aby ji vedl.
Po více jízdách se to začne rychle zlepšovat. Zaměřovat se na nějaký bod auta a snažit se tam udržet třeba krajový pruh, je nesmysl. To vede ke zůženému vnímání a nevnímání okolí. Je potřeba se naučit polohu vnímat široce, jakoby podvědomě. Ale to přijde jedině praxí. Celkem zajímavou pomůckou by mohla být zvuková krajová čára, bývá jich už poměrně dost. Když se na ni najede, tak bzučí. To by nezaměstnávalo zrakové vnímání, které by se učilo vnímat polohu. Snažit se pravými koly jet po té čáře, když na ni najede zabzučí a ví, že je na kraji. Automaticky pak vnímá polohu zrakem nenásilně, sluch je jen pomocný. Samozřejmě tam, kde je dostatečně široká krajnice,pro jistotu. Ale jinak je od toho instruktor, má říci třeba víc ke kraji, to už je moc a podobně.
Osobně si myslím, že to trénovat na počítači není zcela vhodné. Možná na úplný začátek, ale se skutečnou jízdou to už nemíchat. Přeci jen pohled na monitor nikdy nebude stejný jako pohled z auta.
Například já nejsem počíačový hráč. Ale na silnici mám bez nehody asi 700tis. km. A když jsem si u známého zkusil automobilovou hru, měl jsem dost problém, se s virtuálním autem udržet na silnici. Prostě stejné to není.
Jsem přesvědčený, že někdo, kdo s autem nikdy nejezdil ale dokonale ovládá jízdu na počítači, že kdyby si pak sednul do auta jezdit nebude umět.
Samozřejmě je to jako z každým učením. V mládí to do hlavy leze snadněji, než ve vyšším věku. Ale padesátka není zas tak moc. A stejně, ten kdo vyleze úspěšně z autoškoly, ještě jezdit neumí. To přijde časem, ze začátku to chce rozum a opatrnost.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny