Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Skoro nehoda

Dobrý den, předem píši, že nemám ŘP.
Dnes jsem byl skoro svědkem nehody. Jeli jsme po silnici a dojely do křižovatky kdy náš pruh byl velmi široký, tak akorád na 2 auta. Při pravém okraji stála kolona aut (B). Do levé strany se zařadila další auta (A). Blikla zelená a auta se začaly rozjíždět, problém však byl v tom, že auta při levé i při pravé straně chtěli jet rovně směrem k dálnici ovšem DO JEDNOHO PRUHU. Myslím si, že řidič, který dojel a zařadil se k levé straně, asi předpokládal, že auto při pravé straně budou odbočovat doprava, ale mýlil se. Kdyby se auta vzájemě srazila, kdo by byl vyníkem?

Přikládám fotografii pro lepší pochopení.
DOPRAVA.png
Děkuji za vysvětlení.

Předmět Autor Datum
Pokud dobře vidím, tak je tam jenom jeden pruh, takže dvě auta vedle sebe tam nemají co dělat, pokud…
Wikan 18.12.2019 15:09
Wikan
Já tedy nevím, ale google mi našel tohle: (3) Před odbočováním vpravo se musí řidič zařadit co nejb…
svědekskoronehody 18.12.2019 15:18
svědekskoronehody
A kde tam vidíš něco o stání uprostřed?
Wikan 18.12.2019 15:58
Wikan
Vinen by byl ten kdo má dražší auto, protože si na něj, hajzl jeden, určitě nakrad.
umfa 18.12.2019 16:37
umfa
Screenshot-2019-12-18-16-38-56-231-org-mozilla-firefox.jpg Konkretni zneni zakona jsem nenasel, sp…
Odpoved 18.12.2019 16:44
Odpoved
Pokud je tam jen jeden pruh bez vodorovného značení pro odbočení,další auto se nemělo cpát vlevo a č…
Karel04 18.12.2019 19:37
Karel04
Ale to by tam musel být další připojovací pruh. poslední
debil 19.12.2019 09:20
debil
Keďže je tam len jeden jazdný pruh, tak popísaná situácia sa dá považovať za predbiehanie. A to je v…
ok 19.12.2019 03:20
ok

Já tedy nevím, ale google mi našel tohle:

(3) Před odbočováním vpravo se musí řidič zařadit co nejblíže k pravému okraji vozovky; musí-li přitom s ohledem na rozměry vozidla nebo nákladu vybočit ze směru své jízdy vlevo, dává vždy jen znamení o změně směru jízdy vpravo. Před odbočováním vlevo se musí zařadit co nejdále vlevo v části vozovky určené pro jeho směr jízdy s ohledem na rozměry vozidla nebo nákladu a šířku vozovky. Odbočují-li řidiči protijedoucích vozidel vlevo, vyhýbají se vlevo.

když ten řidič auta A viděl, že je auto B nalepený napravo, tak myslel, že bude odbočovat. Nemůže to mít tedy na vinně i řidič auta B, jelikož měl stát uprostřed svého pruhu a ne napravo?

Pokud je tam jen jeden pruh bez vodorovného značení pro odbočení,další auto se nemělo cpát vlevo a čekat vzadu,ať chtělo jet kamkoliv.A když už by obě auta projela vedle sebe rovně,musí se pak podle zip pravidla zařadit levý řidič za toho pravého.Čili mu dát přednost.

Keďže je tam len jeden jazdný pruh, tak popísaná situácia sa dá považovať za predbiehanie. A to je v takejto križovatke zakázané. Predbiehajúci by bol vinníkom prípadnej nehody. Popísaná situácia je však na našich cestách dosť bežná - napr. keď idem cez takúto križovatku rovno tak bežne sa radím ku stredovej čiare, aby som umožnil autám za mnou odbočiť vpravo. Ale nechávam pri tom len toľko miesta vpravo, aby sa dalo vozidlu za mnou odbočiť doprava, nie však zaradiť sa vedľa mňa. Ak však je predo mnou nejaký debil, ktorý sa zaradil k pravej krajnici a nedáva znamenie o odbočení, tak ho zásadne nepredbieham. V prípade nehody by som bol vinník ja. A čo ak sa vytvoria dve kolóny, jedna vľavo a druhá vpravo (je tam viac debilov)? Nie je problém to vyriešiť zipsovaním - naši vodiči to zvládajú veľmi dobre.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru