Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Domácí nahrávání akustické kytary

Ahoj, rád bych se s vámi poradil s problémem, který mám. Rozhodl jsem se začít nahrávat písně na akustickou kytaru, pořídil jsem si tedy externí USB zvukovku, konkrétněBehringer UM2, bohužel když jsem přišel domů a kytaru zapojil, zjistil jsem, že vstupní signál z kytary je tak nízký, že je v podstatě nepoužitelný pro nahrávku. Snímač který používám je Schaller Oyster a je zabudovaný uvnitř pod kobylkou.

Jak byste takovou situaci řešily ? Někdo radí předzesilovač, někdo DI box, někdo zase řekne, že vůbec nejlepší je mikrofon.
Ale já bych rád vyřešil stávající problém, než hned utéct k mikrofonu.

Máte někdo takovou zkušenost a řešení ?

Děkuji za rady

Předmět Autor Datum
nahravanie direct je prave vdaka slabemu snimacu problematicke. nechces to pocut, ale jedine idealne… nový
fallon 20.12.2019 15:31
fallon
Ta otázka byla spíš myšlena, jak zvýšit signál. Nechce se mi moc dělat díra do kytary, takže bych ra… nový
martyguitar 20.12.2019 15:45
martyguitar
rozhodni sa pre mikrofon shure sm57. nový
fallon 20.12.2019 15:46
fallon
Myslím, že obojí řešení je možné. Každé z nich má svoje klady i zápory. Použití mikrofonu před kytar… nový
Zerozero 21.12.2019 01:19
Zerozero
Děkuji za tak rozsáhlou odpověď. Tušil jsem, že to bez toho předzesilovače nepůjde po tom, co jsem c… nový
martyguitar 21.12.2019 03:06
martyguitar
To z odkazu je něco s více funkcemi, pro jen snímač asi zbytečné, jen jsem na to kouknul a nic o vst… nový
Zerozero 21.12.2019 10:25
Zerozero
Tohle by mohlo být to co potřebuji ? http://www.till.com/articles/GuitarPreamp/ nový
martyguitar 21.12.2019 14:33
martyguitar
Vypadá to že asi ano. Impedance 3M je dobrá. Píšou tam zisk 3dB, což není moc. Ale jedná se spíš o i… nový
Zerozero 22.12.2019 11:25
Zerozero
Na domácí nahrávku, klidně použij membránový kondenzátorový mikrofon nakých 20-30Cm od body-neck . M… nový
HPET 22.12.2019 13:58
HPET
Zajímavá rada :-) kdyby si četl, co zde řešíme, tak že má snímač a chce ho využít. A nechce mikrofon… nový
Zerozero 22.12.2019 14:21
Zerozero
kdyby si četl - né nečetl, vic jak 5 řadkové příspěvky nečtu. Ale také pise: signál z kytary je tak… nový
HPET 22.12.2019 14:30
HPET
Já jsem rád za každou radu, ale ta moje otázka byla opravdu spíš směrem, jak vyřešit zesílení toho s… nový
martyguitar 22.12.2019 15:15
martyguitar
V poradku, rozumim. nový
HPET 22.12.2019 15:20
HPET
Tak jsem se dohodl s kamarádem, že mi předzeslovač postaví. Něco podobného, jako na tom odkazu, pak… poslední
martyguitar 24.12.2019 14:45
martyguitar

Ta otázka byla spíš myšlena, jak zvýšit signál. Nechce se mi moc dělat díra do kytary, takže bych radši externí řešení, jako krabičky a nebo na ebay mají preampy zabudované v jack konektoru. Akorát nevím pro co se rozhodnout a jestli to bude dostačující.

Myslím, že obojí řešení je možné. Každé z nich má svoje klady i zápory.
Použití mikrofonu před kytarou poskytne zvuk věrnější zvuku kytary včetně rezonancí ozvučnice v otvoru kytary, tak jak je slyšet přímým poslechem. Chce to ovšem kvalitní mikrofon. nevýhodou může být chytání zvuků z okolí a v případě příposlechu třeba i zpětná vazba. Další otázkou může být, jestli má zvukovka dostatečnou citlivost třeba na dynamický mikrofon, když to snímač kytary nevybudí. Jedná se o podobný signál.
Signál ze snímače v kytaře může mít trochu jiný zvuk, snímá se zvuk z kobylky a méně se uplatní rezonance akustické kytary. Na druhou stranu se neuplatní tolik vliv okolí, i když i kytara se snímačem trochu jako mikrofon funguje, třeba při hlasitém příposlechu může akustickou vazbu chytit.
Osobně bych volil nějaký vhodný předzesilovač, nejlépe s nastavitelnou citlivostí. Ten by potom šel použít jak pro zesílení signálu z kytary, tak i pro mikrofon, pokud by byl potřeba. Vznikla by tak i možnost volit mezi snímáním mikrofonem nebo snímačem. Pokud zvukovka nemá více vstupů, byl by vhodný nějaký předzesilovač se dvěmi vstupy, aby mimo kytary šel připojit i mikrofon na případný zpěv.
Ale teď mě napadá ještě jedna věc. To co jsem napsal by asi bylo vhodné pro dynamický snímač, co se montuje pod struny. Ale snímač pod kobylkou (nemám s tím moc zkušeností), může být na principu krystalu ze siengetovy soli. Něco jako krystalová přenoska gramofonu. V tom případě, pokud to nemá nějaký vlastní předzesilovač, je potřeba předzesilovač s velkou vstupní impedancí, alespoň jeden mohm. To běžné mikrofonní vstupy nemají a může to být důvod, proč to zvukovku nevybudí. Chtělo by to zjistit nějaká tech. data toho snímače.
----- Tak jsem se ještě kouknul na web, o jaký snímač se jedná. Je to skutečně snímač na piezo principu. Takže se pravděpodobně bez předzesilovače neobejde, i když to tam tak píšou. Je potřeba předzesilovač s impedancí nejméně jeden megaohm, jinak to bude slabé a bez basů. Mikrofonní, i jiné vstupy mají zpravidla mnohem menší impedanci. Je to zesilovač jaký se používal pro gramofony s krystalovou přenoskou. Pokud máš možnost zkus připojit kytaru na nějaký takový vstup. Mívaly to rádia, nebo magnetofony a některé zesilovače. Ne vstup pro gramo s magnetickou přenoskou.

Děkuji za tak rozsáhlou odpověď. Tušil jsem, že to bez toho předzesilovače nepůjde po tom, co jsem chvíli hledal informace. Jenže jaký přesně hledat ? Záleží jenom na té impedanci ? Jak jsem psal výše, viděl jsem například předzesilovač zabudovaný v jacku, dá se sehnat klidně i za dvě stovky, ale bude to fungovat, nemůže se tomu snímači nic stát, když se prodává samostatně ? Pak jsou ty klasický panely na které je potřeba vyřezat otvor a do toho se mi moc nechce.

Pak jsem se dočetl o těch externích krabičkách (DI boxy) a nebo předzesilovače takového typu https://www.thomann.de/cz/behringer_mic500usb_tube_ultragain.htm ale ty jsou zřejmě primárně pro mikrofony. Nevím na jaké hodnoty, nebo parametry se zaměřit, abych nekoupil nějakou blbost, co nebudu potřebovat.

To z odkazu je něco s více funkcemi, pro jen snímač asi zbytečné, jen jsem na to kouknul a nic o vstupních hodnotách jsem nenašel.
Pro ten snímač je podstatná impedance, tedy vstupní odpor předzesilovače. Většina vstupů na různých zařízeních je konstruovaná buď jako uni vstup, nebo pro mikrofon. Takové vstupy jsou dost citlivé na napěťovou úroveň, několik milivoltů, ale mají dost malou impedanci.
Krystalové snímače, jako je tento kytarový snímač, nebo krystalová přenoska gramofonu vyžadují velkou impedanci, nejméně jeden megaohm. Citlivost na napětí naopak bývá menší, napětí krystalu bývá asi 200mV.
Pravděpodobně by vyhověl nějaký předzesilovač určený pro gramo s kryst. přenoskou. Asi se dá něco sehnat.
Pokud jsi schopen něco stavět, zkus se podívat na některém obchodu se součástkami po stavebnici.
Takový zesilovač je jednoduchý, byla by to destička spojů s jedním, nebo dvemi tranzistory a několika součástkami. Odběr proudu minimální, šlo by to napájet i z baterie. Vestavět to do malé krabičky s konekory a baterií.

Vypadá to že asi ano. Impedance 3M je dobrá. Píšou tam zisk 3dB, což není moc. Ale jedná se spíš o impedanční přizpůsobení než o napěťové zesílení. Snímač nebude zatížený a jeho napětí bude vyšší, takže to snad bude stačit k vybuzení zvukovky.
Napájení z baterie není špatné, odběr bude malý, takže asi vydrží. Výhodou je, že takové napájení je bez rušení kmitočtem a není potřeba filtrovat. Jen bych asi použil jinou baterii než destičkovou, ta vydrží nejméně.
Pozornost je potřeba věnovat spojení snímače se vstupem předzesilovače. Vysoká vstupní impedance je velmi náchylná na chytání rušení. Stačí hůře stíněný kabel a na vstup se dostane indukcí síťový brum a různé rušení.

Na domácí nahrávku, klidně použij membránový kondenzátorový mikrofon nakých 20-30Cm od body-neck .
Možná mi případně zbytečné to tak moc certificky hrotit, jako by jsi byl připravován na koncert tvého života jen dle toho jak hraješ, kytary, tak si ten MIC vysměruješ.
[88693-mbmic-png]

PS: Neboj si pro radu zajit třeba do nejaké školy umění v tvém okoli, určitě ti rádi poradí.

Zajímavá rada :-) kdyby si četl, co zde řešíme, tak že má snímač a chce ho využít. A nechce mikrofon "" Ale já bych rád vyřešil stávající problém, než hned utéct k mikrofonu."". Takže rada, jaký má použít mikrofon, je asi tak dobrá, jako jaký si má na léto koupit zimník. :-D

kdyby si četl - né nečetl, vic jak 5 řadkové příspěvky nečtu. Ale také pise:

signál z kytary je tak nízký, že je v podstatě nepoužitelný

Tak ať můj příspěvek přehledne a nebere na něj ohled, kde je problém. ("A nechce mikrofon" - to pise kde ?) To že od něčeho utíká neznamená že jde o špatnou volbu, a vidím že píše že tuto volbu nevylučuje.
Nejsem všeznalek, hudbu jen poslouchám (na akustickou kytaru jsem hrál naposled po škole v družině, elektrickou od 15-17, el basu od 16-17), u kytarových hudebníků vidivam tuto volbu používat i doporučovat, tak jsem to tak napsal, nic víc.
(I tak bych mu doporučil ten mikrofon zkusit, zapůjčit, a ať si ty audio nahrávky následovně porovná ať slyší ten rozdil, když mu nebude vyhovovat at to řeší jinak. Můj nazor mu nevnucuji, nemusí ho brát v potaz)

Já jsem rád za každou radu, ale ta moje otázka byla opravdu spíš směrem, jak vyřešit zesílení toho snímače, než porovnávat kvalitu zvuku snímač vs mikrofon. I já si myslím, že ten mikrofon vyhraje. Nicméně jsem do toho teď investoval nějaké peníze a pokud by fungovalo to řešení předzesilovače, který by měl vyjít do 100 korun, tak se rozhodnu pro něj. Asi jsem měl napsat, že se chystám spíš na demo nahrávku, než nějaké profi nahrávání. Čili ta výsledná kvalita jde tak trochu stranou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru