Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dokončit/nedokončit střední školu?

Ahoj, mám takový menší dotaz, chtěl bych znát názory a vyjádření lidí.. Tak.., jsem student střední školy s maturitou, kdy jsem ve 4. Ročníku, za par měsíců mě čeká maturita a já zjistuju, ze na ten hlavní předmět (právo) nemám. Je toho na moji hlavu strašně moc.., ty přesně definice atd.., nedokážu se to naučit jak papousek. To není stres nebo něco takového, jsem v pohodě, ale až teď jsem si uvědomil, ze na to proste nemám. Můj dotaz zní.., co byste dělali v mě pozici? Napadají mě stupidní nápady typu, ze bych si zabalil věci a odletěl do jiné země jen se základní školou zkusit život sám za sebe a úplně od nuly. Nebo já vlastně nevím... Ani tu maturitu nevyužiju, protože vím, ze se chci živit sportem a pracovat nebudu. Není to puberta, ale všichni mi rádi, ať to aspoň zkusím, ale já vím, ze na to nemám. Vždy jsem se naučil jen tak tak... Prosím nemějte mne za blba, jen se snažte pochopit moji situaci a poraďte, děkuji mnohokrat.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jestli máš problém jenom s jedním předmětem, pravděpodobně tě pustí sami. 4 je taky známka. Za mě j…
pppppp 15.01.2020 01:43
pppppp
On pracovat nebude, uživí ho sport. Ztráta času.
karel 15.01.2020 01:44
karel
Muže Vám to znít vtipne, ale mám dost dobře našlápnuto do profi mma, zatím jsem v amaterech..
Vojtaaa 15.01.2020 02:12
Vojtaaa
Proč vtipně ? Vtipný je to dělat třeba v 60 letech.
pppppp 15.01.2020 02:43
pppppp
:)
Vojtaaa 15.01.2020 02:43
Vojtaaa
Jinak hodně štěstí, každý by měl jít za svým snem, ale nechat si zadní vrátka není žádná ostuda.
pppppp 15.01.2020 02:59
pppppp
Jo, to chápu, ale jsem fakt z toho práva na dne.. Díky, Van taky :) nový
Vojtaaa 15.01.2020 03:36
Vojtaaa
To my všichni v tomhle státě. Dokonce i právníci. nový
pppppp 15.01.2020 03:40
pppppp
...mám dost dobře našlápnuto do profi mma... https://www.extra.cz/smutny-karlos-vemola-vzkazuje-z-n… poslední
Yarda 22.07.2021 10:12
Yarda
Špičkový sportovec se uživí,amatér asi moc ne.A bez školy moc práce neseženeš,kdyby to nevyšlo. nový
Karel04 15.01.2020 06:53
Karel04
Jdi do toho. Když tě pustili do maturitního ročníku, asi tak neschopnej nejsi. A obvykle ti při matu… nový
Yarda 15.01.2020 10:48
Yarda
Napadají mě stupidní nápady typu, ze bych si zabalil věci a odletěl do jiné země jen se základní ško… nový
HPET 15.01.2020 10:49
HPET
Studuji právo na UK a zatím po mně chtěli definic opravdu pár, pochybuji, že to na střední škole bud… nový
Eryo 15.01.2020 22:26
Eryo
Já teda bych byl taky pro to to aspoň zkusit. A když tak podzimní listí, maturitu jistí, jak se říka… nový
ml1 21.01.2020 13:34
ml1
...mám dost dobře našlápnuto do profi mma,... Koukal jsem se co je to za sport. Hmmm... Tady jsem… nový
Yarda 22.01.2020 08:23
Yarda
Pokud je něco škoda, tak to jsou ty roky co už jsi na střední škole strávil. U mě to byly naprosto z… nový
koffr 20.02.2020 15:45
koffr
Tohle by byla rada, kdyby byl v prváku nebo nejvejš ve druháku, ale jestliže má maturitu "za pár" by… nový
ml1 11.03.2020 15:31
ml1
Ahoj Studium se vám může zdát zbytečné, ale domnívám se, že škola by měla být dokončena, aby později… nový
MisaBure83 10.03.2020 14:13
MisaBure83
Ano, zkusím to aspoň ? nový
Vojta637373 10.03.2020 14:56
Vojta637373

Jdi do toho. Když tě pustili do maturitního ročníku, asi tak neschopnej nejsi. A obvykle ti při maturitě vyučující spíš pomáhají, aby se s tebou nemuseli $rát ještě na podzim při opravném termínu.
Jsi si zcela jistý, že se budeš živit sportem? Jakýmpak? Stačí jeden dement co tě sejme někde na přechodu (nepřeji ti to) a ze sportů ti zbydou akorát šachy.
:beer:

Napadají mě stupidní nápady typu, ze bych si zabalil věci a odletěl do jiné země jen se základní školou zkusit život sám za sebe a úplně od nuly.

A co ten sport co jsi chtěl dělat ? Bereš si čínku do letadla?
Vím že je to dlouhý sedět tolik roků ve škole. Ukonči ten 4 ročník (bez ohledu jak skončí) a pak si leť kam chceš, jestli to vzdáš teď, tak to budeš vzdávat po celý život (vzpomeň si kolikrát jsi musel vstát a jít do školy a teď chceš to veškeré úsilí jen tak zahodit před cilem).
Jak to budeš dělat ve sportě, taky se zastavíš před cílem ? Kamarádi zmizí po škole jak pára nad hrncem, na nich základy nestavej.

Snad si nemyslíš, že se základním vzděláním v zahraničí budeš mít větší šanci jak doma ? Mimo základní vzdělání a jazyk, tam budeš mít i jiné bariery, taky to vzdáš ?
Tobě chybí prostě jenom motivace (což se dá řešit) né že na to nemáš, i sportovci pracují, profesionální sportovec pravděpodobně nejsi, takže stačí menší úraz dostaneš nebo zaplatíš 500Kc a poletíš tak jedině na pracák se základkou makat s cikánama nebo prodavat pouťové balonky pro vietnamskou mafii.

Studuji právo na UK a zatím po mně chtěli definic opravdu pár, pochybuji, že to na střední škole bude těžší. To dáš, předpokládám, že tam máte jen základy teorie práva, trochu římského a velmi okrajově z pár platných (hádám občanské a trestní).
Právo není o přesných definicích, ale o tom to pochopit a vědět co jednotlivé pojmy znamenají, klidně vlastními slovy. Ostatně, ani největší hlavy se často na tý definici neshodnou.

Já teda bych byl taky pro to to aspoň zkusit. A když tak podzimní listí, maturitu jistí, jak se říkalo za nás.
Vem to z opačného konce, je větší ostuda rupnout u maturity nebo utéct těsně před ní, asi to bude nastejno. Utíkat od rozjeté práce ale není dobrá vizitka ani pro právníka ani pro sportovce. Oba musí být schopni jít bojovat i do předem prohraného zápasu a doufat v zázrak.
Je fakt, že předměty, kde se muselo něco přesně papouškovat jsem taky nemusel. Ani dodneška nevím, jak jsem odmaturoval z češtiny, taky jsem nevěřil, že to udělám. Ne že bych neuměl česky, ale ona středoškolská čeština je prakticky dějepis a ten jsem opravdu nemusel (teda asi kdyby byl náplní maturity diktát nebo nějaká pravopisná cvičení, asi to o moc lepší nebude, možná byl nějaký diktát a sloh, ale nevzpomínám si, že by se k tomu u maturity přihlíželo, slohy z prváku jsme dostali opravené až ve třeťáku, tak jsme si dělali legraci, že tyto nám učitel přinese na nějaký sraz třídy po 20 letech). Jinak ostatní předměty byly v pohodě, pro ně jsem na tu školu šel a dodneška mě živí a často i věci, které jsem si myslel, že nikdy potřebovat nebudu.
Maturita je taky pro spoustu zaměstnání absolutní minimum, mnohdy je úplně jedno z jaké školy. Bohužel se jde po papírech a ne po vědomostech.
Já bych tipoval, že právo bude na nějaké definice podobné jako matematika, že nepůjde úplně o doslovné papouškování, ale spíš o tu logiku. Tohle pamatuju z prváku na VŠ kdy se řada lidí učila definice (v matematice) zpaměti, toho jsem nebyl schopný, ale když jsem si zapamatoval, co ta definice vyjadřuje, dal jsem ji dohromady (možná ne do puntíku ale prošlo to). Zpaměti jako obrázky jsem se učil na fyziku Maxwellovy rovnice, nevím proč nás to tehdy učili, když potřebnou matematiku (která objasnila, co znamenají ty symboly) jsme měli o něco později, stejně jako další předměty, kde jsme důkladně probrali, co vyjadřují.

Pokud chceš dobývat svět, což je jistě dobrý nápad, počkej s tím těch pár měsíců po maturitě, on ten svět nějaký měsíc počká. I když lepší nápad je pokračovat na VŠ (v čechách je systém nastavený tak, že je nejsnažší jít na VŠ hned po střední).

...mám dost dobře našlápnuto do profi mma,...

Koukal jsem se co je to za sport. Hmmm...

Tady jsem diskutoval:
https://zpovednice.cz/detail.php?statusik=1118704

Já jsem ještě před plyšákem absolvoval FEL ČVUT, matematiky tam bylo hodně, nějak jsem to prolezl.
IMHO to může být způsobeno i nevhodným výkladem. Já si ještě pamatuji na úplně první přednášce:
"Operace adice je definovaná nad aditivní grupou - následovala hodina povídání a hodně popsaných tabulí - a operaci adice se taky říká sčítání. Operace multiplikace je definovaná nad multiplikativní grupou - následovala další hodina povídání a hodně popsaných tabulí - a operaci multiplikace se taky říká násobení."
Pokud bych to, nedej Bože, musel ještě někdy absolvovat, tak bych otravoval přednášejícího, jak odpřednášená moudra budu aplikovat v oboru co studuji a ať mi převede nějaký konkrétní příklad.
Připomněl jsem si jednu z knih od Richarda Feynmana, kde píše, jak se v Brazílii (ne)učí fyzika.

Slyšel jsem, že nějaký absolvent povídal profesorovi: "Tady jste do nás hustili vysokou matematiku, teď dělám mistra na pásu, mám tam třicet ženskejch a z vysoké matematiky mi stačí, když si umím vypočítat, kdy která půjde na mateřskou dovolenou."
Možná se to fakt s těmi matematikami přehání a méně by bylo víc.
Napadá mne pojem "lži_dětem" (Věda na Zeměploše od str. 53). A kdo chce nebo potřebuje vědět víc, může pokračovat ve studiu.

Každý svého štěstí strojvedoucím.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru