Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mě teda přijde, že pokud nemá místnost záclony, je vidět dovnitř až dost (proto se také záclony nebo… poslední
ml1 02.06.2020 12:50
ml1

Mě teda přijde, že pokud nemá místnost záclony, je vidět dovnitř až dost (proto se také záclony nebo nějaké žaluzie instalují). Jinak je tu samozřejmě ta věc se světlem, jestliže přes den je do místnosti vidět řekněme normálně, tak večer když se v ní svítí je to jako výkladní skříň i přes záclony, pokud nemá závěsy.

Pohled z vody je takový zvláštní, hladina se chová trochu jako zrcadlo. Bavíme se samozřejmě o hloubkách několika centimetrů (decimetrů) se šnorchlem nebo i bez jenom s brýlema. Ve větší hloubce podle mě neni vidět ani ta hladina. Nějak jsem nad tím nepřemýšlel, až zase budu prohlížet podvodní fotky, zamyslím se nad tím (ale nepočítám-li nějaké omyly, asi jsem ven z vody nefotil), pak je samozřejmě ještě otázka, jestli fotoaparát vidí totéž co potápěč. Asi neni tak složité udělat si pokus i třeba ve vaně.
Uvažuju-li logicky, když se koukne kolmo, tak se světlo sice lomí málo, ale vidí oblohu (tedy obvykle jednolitou modrou plochu, kolem astronimického poledne kdy je slunce vysoko je vidět slunce), když se koukne pod úhlem, vidí něco, co je pod větším úhlem (světlo se lomí od kolmice), když pod ještě větším (číslo po mě nechtějte, na to jsou fyzikální tabulky), dojde k totálnímu odrazu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru