Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ústava - zrušení - šlo by o převrat.

OK, Takze kdyz nekdo prijde k soudu se smenkou na 1.000.000 a tvojim podpisem, soud prohlasi, ze je smenka platna a splatna, takze ji musis zaplatit, soudni znalec prohlasi ten podpis za tvuj, odvolas se postupne celou linii, kazdy soud po ceste na zaklade posudku toho znalce prohlasi, ze nizsi soud postupoval radne a jeho rozsudek je platny, az dosjdes do stavu, ze neni vyssi soud a odvolani uz mozne neni, mezitim ti samozrejme zablokuji vsechny penize a majetek, abys to nemohl prevest na nekoho jineho, tak jsi ve stavu, kdy mas se vsemi razitky a bez dalsiho odvolani narizeno tech 1.00.000 zaplatit. Polud nemas tolik na uctu, tak mas v exekuci veskery majetek a ten se proda za nejakou nizkou cenu, zase se odvolas celym systeme az nahoru a vsude to schvali a najednou nemas ani penize, ani majetek a vse naprosto legalne, protoze tak to soudy rozhodly (a dalsi soudy jako legalni shledaly).

Existuje ustava, stavajici zakony plati a ty jsi na mizine. Ale mas aspon dobry pocit, ze je vse naprosto legalne, ackoli vis, ze jsi nikdy zadnou smenku nepodepsal. A vubec nemas pocit, ze jsi o sve penize prisel nepravem. Spokojen?

---

Ustava rika, ze prava mohou byt omezena pokud tak zakon stanovi - treba svoboda odsouzenym veznum a tak. Zakony pisou lidi, jini lidi je schvaluji a jini pripadne prezkoumaji shodu s ustavou. Pokud takto projde mizerny zakon, bude oficialne platny. A sikovnou zmenou zakonu te muzou pripravit o jakakoli prava fakticky - staci, kdyz vykon toho prava podmini necim, co nebude plne narokove a prislusny urad pak proste v tvem konkretnim pripade (a kazdem jinem taky) rozhodne, ze povoleni/vyjimku neudeli (Zbran kategorie A napriklad.). Nebo se pravo podmini nejakou "rozumnou" podminkou, ktera jen prakticky splnit nepujde (strelba olovem v mokradech a mokrady se vtipne nadefinuji jako misto vzdalene x km od povrchove vody, takze prakticky to pokryje 98% uzemi. No a pak se logicky zakaze i olovene strely na tom uzemi drzet, nejen pouzivat. Nebo emisni limity, takze starsi typy aut (i kdyby bylo fungl nove z vyrobni lidny) to nesplnuji, takze nedostanou STK a nemuzou jezdit po silnici. Nikdo ti majetek nebere, jen takove auto proste nemuzes pouzit, dane (pojisteni, ruceni ...) z nej platit musis a nikomu ho neprodas, protoze nikdo nekoupi neco, co nemuze pouzit, jan za to musi platit.)

---

Ustava jde zmenit, staci, kdyz to projde urcityma procedurama. Takze se zmeni jednou a nektere veci se jen lehce upravi, podruhe (uz podle te upravene verze) se to upravi vic, a podle treti verze uz pujdou udelat zmeny, ktere by podle te prvni nesly a mas to ryze legalne.

Navic si uvedom, ze to neni zas tak davno, kdy nase devitihlava ustava obsahovala vedouci ulohu komunisticke strany. Ted ji neobsahuje a komunizmus je je oficialne stejne zlocinny, jako fasizmus (ze to v praxi vypada trochu jinak je jina pohadka) - Takze nemuzes vyloucit, ze behem par let se zakladni body Ustavy mohou zmenit opet a opet ta ustava bude povazovana za platnou. Alespon statni donucovaci moci. (ze nektere osoby soukromne nepovazuji/nepovazovaly ani soucasnou, ani predchozi ustavu za platnou ci zavaznou je zase jina pohadka.)

---

Jestli pujde o prevrat, nebo historicky vyvoj pohledu na lidska prava je pouze vec technickeho provedeni (a pripadne politickeho hodnoceni budoucich vitezu).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny