Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ústava - zrušení - šlo by o převrat.

Ústava jde měnit. Materiální jádro se aktualizuje průběžně (pojmy se postupně mění). Dostatečný počet změn a aktualizací to může otočit jakkoli.

A nemusí jít ani o "zešílení" ve smyslu, že jim najednou "jebne v bedně" (pak by to mohlo nebýt legální, pokud by se stali nesvéprávnými), jen jejich rozhodnutí mohou "reflektovat stále se měnící svět a hranice lidského poznání" - takže tady se drobně rozvolní, támhle se upřesní či aktualizuje definice a najednou jsme někde zcela jinde.

Svoboda projevu - objevují se nové technoloogie. Markoni si mohl dovolit zarušit celé pásmo jiskřením, dnes nepředstavitelné. Hate speech, BFLMPSVZ, GDPR, ... dávno si nemůžeš říkat cokoli (ono jsi ani nikdy nemohl, viz Bredschnaider a obraz císaře pána a mnohé jiné causy)
Nedotknutelnost majetku - týká se to stále i otroků?
atd, atd, atd ... blokování dálnice kvůli střevlíkům ...

Master/slave jakožto ryze technické pojmenování (kdy jeden stroj řídí chod jiného, bez diskuzí) najednou není "politicky korektní" - stejně jako male/female typ konektorů ...

Takže pokud to vezmou po krůčcích a nenechají se zbavit svéprávnosti, tak to legální prostě bude. (čímž netvrdím, že by to bylo z našeho hlediska příčetné, rozumné, spravedlivé ... ale pokud to protlačí legální cestou, tak to legální bude, stejně jako bylo v německu na WWII legální posílat židy do koncentráku a nelegální je skrývat - zda to bylo morální je zcela jiná diskuze, nemající se zákony nic společného. Legální klidně může být amorální a tyto kategorie je nutno striktně rozlišovat.)

Za svého života jsem už mnohokrát zažil, ře co jeden den bylo naprosto legální bylo druhý den nezákonné, aniž by se na aktu samotném cokoli změnilo. (a taky naopak, co bylo jeden den nelegální, bylo druhý den legalní.) K řadě těch věcí by se dalo dohledat konktrétní datum. Řada z nich se dotkla spousty naprosto normálních a obyčejných lidí. A tyzměny pochopitelně proběhly plně legálně.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny