Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Opravdu chceš, aby o tvým budoucím životě rozhodovali tlachalové z internetu? Především si ujasni, c…
Prasak 24.07.2020 12:13
Prasak
Přesně. Fascinuje mě, jak jsou ti mladí vychcaní - nikdo nechce dělat, jen vydělávat. Po nějakém slu…
mif 25.07.2020 15:13
mif
'Nikdo nechce nic dělat, jen vydělávat' - trošku stupidní názor nemyslíte? Kdybych chtěl jen vyděláv…
Nemis 25.07.2020 16:26
Nemis
Vydělávat a nic nedělat je moc fajn, ale samo od sebe tohle nefunguje :) Sedět doma na zadku a čekat…
L-Core 25.07.2020 17:29
L-Core
Na druhé straně - jsou lidi (nenahraditelní a nesesaditelní) co by měli být královsky placeni za to,… nový
Yarda 25.07.2020 21:10
Yarda
A co umíš? Jen namátkou: Víš, jak "opravit" kapající kohoutek, sprchu, koleno, odpad,...? Víš, jak z… nový
mif 25.07.2020 17:34
mif
Předpokládám, že člověk, který chce na vysokou a vybírá si mezi žvásty a pavědou (s prominutím troch… nový
ml1 27.07.2020 12:31
ml1
Jistě. Nechci být mravokárcem a už vůbec ne všeumělem. Jen jsem reagoval na tezi "Mladí zase umí a b… poslední
mif 27.07.2020 18:35
mif
Děkuji moc za odpověď, dost pomohla :)
Nemis 25.07.2020 16:21
Nemis
A co ti jeleni - nelíbí se ti? [jelen-evrop_0005-1024x768.jpg] nový
Yarda 25.07.2020 21:13
Yarda

Opravdu chceš, aby o tvým budoucím životě rozhodovali tlachalové z internetu? Především si ujasni, co by tě bavilo a zajímalo, protože dělat něco jen kvůli tomu, že to sype prachy, tak to otázka času, než s tím sekneš a budeš nakonec dělat něco úplně jinýho.

Přesně. Fascinuje mě, jak jsou ti mladí vychcaní - nikdo nechce dělat, jen vydělávat. Po nějakém sluníčkovém blackoutu všichni vymřem. Proč? Protože my staříčci, co něco umíme, budem už léta práchnivět pod kytkama a mladí právníci a bankéři budou opět objevovat oheň a kolo. Fuj. Su rád, že su starý...

'Nikdo nechce nic dělat, jen vydělávat' - trošku stupidní názor nemyslíte? Kdybych chtěl jen vydělávat a nic nedělat tak určitě nejdu na vysokou.

Vážně miluju boomery jako vy, kteří si myslí bůh ví co umí a znají. Věk z vás nedělá někoho speciálního. Mladí zase umí a budou umět něco víc než starší generace. Někdy vážne nechápu co lidé dokážou napsat.

Vydělávat a nic nedělat je moc fajn, ale samo od sebe tohle nefunguje :) Sedět doma na zadku a čekat, že se budou peníze jen sypat… z čeho?

Buď musíš být z hodně zazobané rodiny, která je těžce za vodou - nebo se musíš nejprve sám postarat (vydělat), pak práci/podnikání zapíchnout a už si výdělku jen užívat. Do tohoto stavu (jsem za vodou, nemusím nic dělat) se jen zanedbatelný zlomek lidí dostane relativně mladých a většina z nich stejně něco dělá, aby své bohatství zvětšovali. A většina lidí se k tomu nedopracuje nikdy, nepočítám-li státní důchod, který pro mnohé značí výrazný příjmový pád.

A co umíš? Jen namátkou: Víš, jak "opravit" kapající kohoutek, sprchu, koleno, odpad,...? Víš, jak zapojit světla, zásuvky, rozvody,... Víš, jak natahat ethernet, jak nakonfigurovat síť, jak nainstalovat tiskárnu, jak rozdělit disk,...? Já jo. Ale kdybychom o vše přišli: Víš, jak přežít v přírodě? Víš, jak najít a upravit vodu? Víš, jak se najíst? Víš, jak se beze zbraně bránit člověku/zvířeti? Etc... Já jo. Takže mě i nadále klidně nazývej boomerem a starým speciálem. Nestydím se za to. Vy se budete tak akorát ohánět paragrafama a eurama, choulíce se v jeskyni. Nazdar.

Předpokládám, že člověk, který chce na vysokou a vybírá si mezi žvásty a pavědou (s prominutím trochu přeháním a neupírám ekonomii její místo na slunci; to právo je také nutností) asi necílí na to být všeumělem, ale spíš chce tyto všeuměly a neumětely řídit nebo soudit.
Za nás se teda říkalo, že ekonomů (roz. absolventů ekonomických škol nikoliv dobrých ekonomů) je dost, však celá naše generace šla na ekonomiku nebo něco takového, protože to bylo moderní (hned po ekonomice to byl kuchař-číšník což moc nechápu). Já šel na elektrikáře (vysokou jsem ale pak také udělal, takže nelítám s kangem po lešení, i když bych kdykoliv mohl výučák oprášit a jít to dělat) což nebylo tehdy moc in. A hodně se sháněli technologové, což byl obor, na který nikdo nechtěl (z našeho zhruba stočlenného ročníku silnoproudařů na VŠ to byli 4 lidi). Já se ani nedivím, ona je to hodně ekonomie a jsou k tomu potřeba technické znalosti. Taky prý měli dobré uplatnění ti, co si na FEL vystudovali ekonomii, tím že to byli technici s ekonomickým vzděláním a ne abstraktní ekonomové co nevědi o životě nic.
Spoustu věcí se stejně musí člověk naučit za pochodu, že bychom spadli až k tomu, že bychom museli lovit zvěř a chytat vodu, to snad nehrozí, ale určitě to neni k zahození. Takové ty praktičtější věci (tedy první dvě skupiny) ale je dobré umět, ono tím, že celá naše generace šla na ekonomiku (zrovna nedávno jsem koukal, jak v našem městě snad z pěti nebo kolika obchodních akademií nezbyla ani jedna a i ostatní školy se vrací k normálním oborům, zase inzerují automechaniky, zámečníky, instalatéry, elektrikáře...), tak na řemeslo šli jen ti největší nadšenci (těch bylo pár a ti jsou dneska na roztrhání) a nebo v horším případě totální lemplové, co neměli na nic jiného, takže je nedostatek řemeslníků.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru