Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Studium SŠ

Zdravím!
Je mi aktualně 22let.
Mám dokončené na střední škole 2 roky, čili zbývají další 2.
Mám invalidní důchod 3. stupně, pokud vím tak socialní a zdravotní pojištění za mě platí ???stát???
A má otázka zní, zda bych si hradil studium na střední škole když bych studoval i po 26. roku života. Tam se platí právě to zdravotní (a připadně sociální) pojištění? nebo co bych vlastně platil?
Chci vědět zda je to možné, jestli se mám už ted hrnout do studia nebo mám ještě čas.
Diky :)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Studium na střední škole se snad neplatí (bavíme-li se o státních školách). Na vysoké se platí po př… nový
ml1 09.11.2020 12:36
ml1
Zvážils sebevraždu? nový
mif 09.11.2020 16:54
mif
Zbylo by víc na tvůj důchod, že jo?! nový
Prasak 09.11.2020 17:40
Prasak
]:) poslední
mif 09.11.2020 19:09
mif

Studium na střední škole se snad neplatí (bavíme-li se o státních školách). Na vysoké se platí po překročení standardní doby studia o víc jak rok. Ve dvaadvaceti je ještě nějaký ten čas, to by se mohla stihnout i část vysoké školy, přinejmenším ta bakalářská (teď to mají školy dělené, dřív se nastupovalo na 5 let).
Co ale je nutné platit je právě zdravotní pojištění. A taky se šestadvacátými narozeninami uzavřou různé možnosti typu slev na jízdném, takže se studium prodraží.
Do studia bych se hrnul co nejvíc a to ze dvou důvodů - jednak v mladém věku to do hlavy lépe leze a jednak při práci v pozdějším věku se studuje dost blbě. Byl jeden čas takový trend jít po základce makat a studovat později - údajně to je v USA běžné - ale nevím, že by se to nějak ujalo, neznám nikoho, kdo by to tak udělal, ani jsem o nikom takovém neslyšel, nepočítám-li články v lifestylových časopisech (často dost hloupě přeložené). Jsou lidi, kteří třeba po třicítce přišli k rozumu a dodělávali si školy, ale to nelze označit jako nějakou strategii hodnou následování. Myslím si, že v mladém věku s podporou rodiny se studuje lépe.

Sociální je nepovinné a na jeho placení je času dost. Aby se studium protáhlo tak, že člověk nesplní potřebné roky placení (35) snad nehrozí, i kdyby člověk začal makat ve třiceti, pořád má času dost, v pětašedesáti chodili do důchodu možná naši rodiče.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru