Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Automobil - jakým způsobem se brzdí?

Možná jsme u jádra problému - já "drobnou regulaci rychlosti" nepovažuju za "brždění" i když je směrem dolů. Teprve výraznější a prudké snížení rychlosti za "brždění" považuju.
Takže když někde jedu 75 a uvidím zdáli značku 70, tak trochu uberu plyn a auto trochu zpomalí, i když ho motor pořád žene kupředu - a když je ta 70 dlouhá, tak mám pak ten plyn zmáčknutý pořád skoro stejně. Netřeba šlapat na brzdu.
Naopak když jedu 90 a najednou zpoza křoví vykoukne 50, nebo začátek obce, tak pustím plyn, sešlápnu naráz brzdu i spojku a rovnou řadím dolů na příslušnou rychlost.
Když se mi někdo vrhne pod kola, tak zase brzda i spojka a řadím neutrál, protože se bude zastavovat a nepotřebuju k dotyčnému doskátat na chcípající motor.
Dlouhých kopců moc nepotkávám, ale většinou je nahoře stejná rychlost jako dole, takže uberu plyn, případně i šlápnu na brzdu, nebo podřadím podle toho co je potřeba udělat pro udržení rychlosti. Pokud bych z kopce brzdil (například se někdo vrhne na silnici, nebo potřebuju zastavit u nějakého baráku uprostřed, tak to bude brzda+spojka+neutrál do zastavení)

Dnes jsem jel nějakých 400 km a pár řidičů po cestě reagovalo "podivně", ať už kvůli nárazovému větru, nebo že se před nima vyrojila kolona a neuhla včas (například si někde vepředu náklaďáky dávaly oblíbený "šnečí závod", kdy se předjiždějí stejnou rychlostí bok po boku neuvěřitelnou dobu) nebo z jiného (často z venku neviditelného) důvodu, tak tam jsem brzdil klasicky (teda brzda+spojka) a zároveň přeřazoval dolů, protože bylo nejpravděpodobnější, že nějakou dobu pojedeme výrazně pomaleji. (Například na 80 jen 20, nebo i zastavíme zcela.) Takže nemělo smysl tam mít 5, ale nebyla zase tak očividné, jak nízko se nakonec dostaneme. No a když se to zase rozjelo, tak jsem klasicky střídavě přidával plyn a řadil nahoru.

Takže postupně během pár sekund zařadit hned několik rychlostí taky není věc nevídaná. Pravda je, že na takovéhle věci normálně nemyslím, prostě je dělám dle potřeby.

(A co se karburátoru týče, ano, měl jsem kdysi auto nejen s karburátorem, ale i ručním sytičem, bez kterého to nechtělo startovat a se kterým to žralo jak nezavřené. Ne, že by už tenkrát nebyla auta lepší, ale tohle bylo laciné a říkal jsem si, radši postupně dorasím něco levného a naučím se řídit, než bych dorasit hned něco drahého a choulostivého a nestihnul se naučit nic... a s tím autem jsem projezdil v benzínu výrazně víc, než za kolik jsem ho koupil :-D)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny