Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Popel a vodovod

Dobrý den , (předem se omlouvám za pravopisné chyby ale hlavně že se to dá přečíst) někdy na začátku zimy jsme začli topit v práci , přes léto se udělala vodárna ve vesnici aby jsme měly čistou na pití a vzhledem k tomu že tam zezačátku házely žhavej popel do popelnice tak to nechtěly vyvážet a měl jsem to vysipávat tam kde vedou trubky z vodárny protože to bylo propadlý tak prej abych to zarovnal , hlavní trubka co vede do celý vesnice (cca 100-200m od vodárny protože vodárna je nahoře na menším kopci) upozornil jsem je nato že by se to tam asi vysipávat nemělo ale řekly že to nevadí že ty trubky jsou hluboko ale potom asi 2x zapršelo a vodu si filtruji přes Maxtra filtry a potom jsem začal cejtit jako kdyby dotý vody někdo přidával prach začla i tak divně páchnout jako kdybych čuchal prach a byl někde v zaprášené místnosti nevím jak to jinak vysvětlit předtím to nebilo nebo jsem to aspoň nevnímal i když nechám tu vodu odtíct z našich trubek a přefitruji tak stejnak po 30min někdy po delší době tak to zase začíná cejtit jako kdyby odtamtud šel prach a pil jsem zaprášenou vodu a ještě k tomu je taková lehce kyselá . Říct to na obci tak mě pošlou maximálně tak domu nevíte někdo o nějakejch testech nebo o něčem přesnějším digitálním co si můžu koupit abych to otestoval jak nefiltrovanou tak filtrovanou? Něco na těžký kovy nebo tak?

Předmět Autor Datum
Trochu uvažuj. Jak se asi dostanou nějaké splavené nečistoty dovnitř do hlavního potrubí, když je na… nový
Karel04 01.02.2022 11:30
Karel04
Já uvažoval tak že když třeba teda zaprší a dostane se to k tomu potrubí kde je to třeba napojený že… nový
Martin291 01.02.2022 11:58
Martin291
A že na to chčijou lišky a serou psi, to ti nevadí? nový
Prasak 01.02.2022 12:53
Prasak
Popel z uhlí je velkej rozdíl oproti moči a výkalů :) stím se hlína vyspořádá docela rychleji než od… nový
Martin291 01.02.2022 16:10
Martin291
Tak 20 kýblů čehokoliv určitě neovlivní a neotráví spodní vodu v nějakém vrtu nebo hluboké studni. A… nový
Karel04 01.02.2022 18:47
Karel04
No tak to mi je jasný že bych asi nebyl moc oblíbenej :D ale já to tam házet nechtěl , tak já se jen… nový
Martin291 01.02.2022 20:56
Martin291
Nějaké otravy se neboj a řeš jen případnou pachuť. A vzpomeň si třeba na nějaké skládky, kam se pope… nový
Karel04 01.02.2022 21:40
Karel04
Někdo má blbý jméno a někdo si myslí, že popel prosákne vodovodním potrubím. nový
Prasak 01.02.2022 21:47
Prasak
Nemám možnost vodu ochutnat, tak nemůžu zhodnotit. Ale příliš přemýšlet také vyžaduje něco vědět. Na… poslední
Zerozero 12.02.2022 00:27
Zerozero

Trochu uvažuj. Jak se asi dostanou nějaké splavené nečistoty dovnitř do hlavního potrubí, když je navíc uvnitř přetlak?
Muselo by to jít z té vodárny. Jestli je to pitná voda, za nezávadnost a kvalitu vody ručí provozovatel a obec, nesmí dodávat vodu znečištěnou a vše, i ty těžké kovy musí být v normě. Jestli si vodu doma přefiltruješ, těžko se tam po 30 minutách prach dostane znova zpět. Jistě nějakou pachuť tam citit můžeš, třeba je tam víc vápníku, ale to by měly ty filtry snižovat. Zeptej se i sousedů, jestli jim ta voda chutná. Kyselost, tj. pH, musí být taky podle norem. Můžeš na obci požádat o předložení testů a rozborů, které jistě mají.Taky si můžeš nechat rozbor vody v nějaké laboratoři, ovšem na vlastní náklady.

Já uvažoval tak že když třeba teda zaprší a dostane se to k tomu potrubí kde je to třeba napojený že třeba trošičku se tam dostane a pak to bude nějak v tý vodě rozvíjet když tam budou dál kolovat ale nevím moc nejsem chemik tak se radši ptám , a já myslel jako třeba že po těch 30 minutách když to nechám odstát že se to nějak rozvine a jde to potom cejtit víc , a ano určitě mají rozbor testů ale právě ty testy byly než mi řekly že to tam mám házet (já tam pracuju a vím jak to tady unás chodí na obci takže vím že lepší je udělat to radši sám nebo sněkim kdo tomu rozumí) . Právě ptát se sousedů když tady vedle ve vesnici co patří k naší obci řešily snad asi 2 roky chlór protože polovina lidí říkala jak strašně cejtí chlór a druhá zase že to je v pohodě a ano šel cítit ale pouze když se natáčela voda ale z tý natočený vody to nešlo cejtí zase vůbec a laboratorní testy řekly že ho tam je míň než má bejt ale to odbočuju s naší vodárnou to nemá nic společného . Skusim se zeptat toho jediného schopného a uvidím co řekne . Ale ta kyselost jde docela cejtit a to druhý skusim nějak pokoumat a uvidím . Děkuji za odpověď uvidím jak to půjde dál

Popel z uhlí je velkej rozdíl oproti moči a výkalů :) stím se hlína vyspořádá docela rychleji než od těžkých kovů,uranu atp. to se má mnohem víc času se dostat hlouběji do hlíny ještě když tam je tak minimálně 20 kýblů, jak tak koukám tak všude se najdou rádoby chytrý lidi ale podle toho jména se nemá cenu dál vyjadřovat.

Tak 20 kýblů čehokoliv určitě neovlivní a neotráví spodní vodu v nějakém vrtu nebo hluboké studni. A uran v tom popelu určitě nebyl, nebo topíš uhlím a rudou z Jáchymova? Jestli máš pochybnosti, nech si udělat ten rozbor nebo se obrať na hygienu. S tím se ale moc nechlub, protože jestli pak ten zdroj hygiena zakáže používat nebo nařídí obci nějaké drahé úpravy, nebudeš tam pak moc oblíbený.

No tak to mi je jasný že bych asi nebyl moc oblíbenej :D ale já to tam házet nechtěl , tak já se jenom bál aby to nebylo tím, nejsem takovej vůl jak to na první pohled vypadá jenom někdy moc přemýšlím , jsem četl co vtom popelu z uhlí všechno MŮŽE bejt , jinak děkuji za normální odpovědi

Nějaké otravy se neboj a řeš jen případnou pachuť. A vzpomeň si třeba na nějaké skládky, kam se popel vyváží celé roky a spodní vody to neohrožuje. Moderní skládky už jsou zabezpečené, ovšem ty staré vůbec, dřív se odpady sypaly do všech možných dolíků poblíž měst. Nebo ty zahradní kolonie postavené na skládkách odpadu, taky tam není zákaz něco pěstovat. Tím netvrdím, že je to takhle v pořádku, ale je to realita.
https://www.potravinyinfo.cz/33/legislativni-souhrn-pitna-voda-zakladni-normy-jakosti-uniqueidmRRWSbk196FNf8-jVUh4EstVtRjpnQxZrLkWcQbo-wwCD-vMUnwPlw/

Nemám možnost vodu ochutnat, tak nemůžu zhodnotit. Ale příliš přemýšlet také vyžaduje něco vědět.
Například to, že nové potrubí je asi provedeno silnostěnnými tlakovými polyetylénovými trubkami, které nemůžou dovnitř propouštět cokoliv. Už samotný fakt, že je uvnitř tlak znamená, že při jakémkoliv porušení, by voda tryskala ven a dovnitř se také nic nedostalo.
Ale někdy velký vliv má osobní psychika. Například skutečný hipochongr má i zjistitelné příznaky nemoci, i když nemoc ve skutečnosti nemá. Také tvé vědomí o sypání popela k potrubí, může vyvolat pocity, že něco není v pořádku.
Zeptej se sousedů, jestli něco takového také cítí. Také je fakt, pokud je vodárna a potrubí nové, zpravidla po nějaký čas je nutné vodu více chlorovat, aby se systém dostatečně vydesinfikoval. To bývá i po případných opravách potrubí.
Pokud je vodárna udělaná pro obec, je pravděpodobné, že voda bude z hlubinného vrtu. To samo o sobě většinou znamená že je kvalitní.
Navíc naše normy pro pitnou vodu jsou velice přísné, více než zahraniční.
Voda z vrtu je podle norem braná většinou jako minerální. Znamená to, že bude mít větší obsah minerálů, zvlášť vápníku a hořčíku.
To ale neznamená, že není kvalitní. Naopak voda bývá dobrá na pití. Přílišný obsah minerálů ale úpravna vody omezí.
U vody z vrtu někdy bývá, že se voda ve sklenici po natočení zakalí drobnými bublinkami. To někdy vyvolává pocit, že se uvolňuje z vody chlor. Ale ve skutečnosti se jedná o kysličník uhličitý, který voda obsahuje. Uvolněný kysličník ale také s sebou uvolní i částečně přítomnou chlorovou desinfekci, takže voda po krátkou dobu může být trochu chlorem cítit. Ale právě, že se uvolní, méně se ho vypije.
Ale přídavná domácí filtrace, pokud dobře funguje, by měla tohle odstranit.
Osobně, pokud je ve vodovodu voda dobrá, považuji filtraci za zbytečnou. U nás je voda celkem dobrá, i když hodně tvrdá. Měl jsem možnost ochutnat z několika druhů filtrací a chutnala mi nejvíce ta bez dodatečné filtrace.
U vás, pokud je vodárna a vodovod nový, je ale možné, že po nějakou dobu může být voda trochu po něčem skutečně i cítit, než se vlastnosti zdroje vody ustálí.
To je asi tak co můžu napsat o dihydrogenoxidu. :-) Po přidání vhodných látek a fermentaci vznikne chutnější forma :beer: ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru