Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Popel a vodovod

Dobrý den , (předem se omlouvám za pravopisné chyby ale hlavně že se to dá přečíst) někdy na začátku zimy jsme začli topit v práci , přes léto se udělala vodárna ve vesnici aby jsme měly čistou na pití a vzhledem k tomu že tam zezačátku házely žhavej popel do popelnice tak to nechtěly vyvážet a měl jsem to vysipávat tam kde vedou trubky z vodárny protože to bylo propadlý tak prej abych to zarovnal , hlavní trubka co vede do celý vesnice (cca 100-200m od vodárny protože vodárna je nahoře na menším kopci) upozornil jsem je nato že by se to tam asi vysipávat nemělo ale řekly že to nevadí že ty trubky jsou hluboko ale potom asi 2x zapršelo a vodu si filtruji přes Maxtra filtry a potom jsem začal cejtit jako kdyby dotý vody někdo přidával prach začla i tak divně páchnout jako kdybych čuchal prach a byl někde v zaprášené místnosti nevím jak to jinak vysvětlit předtím to nebilo nebo jsem to aspoň nevnímal i když nechám tu vodu odtíct z našich trubek a přefitruji tak stejnak po 30min někdy po delší době tak to zase začíná cejtit jako kdyby odtamtud šel prach a pil jsem zaprášenou vodu a ještě k tomu je taková lehce kyselá . Říct to na obci tak mě pošlou maximálně tak domu nevíte někdo o nějakejch testech nebo o něčem přesnějším digitálním co si můžu koupit abych to otestoval jak nefiltrovanou tak filtrovanou? Něco na těžký kovy nebo tak?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nemám možnost vodu ochutnat, tak nemůžu zhodnotit. Ale příliš přemýšlet také vyžaduje něco vědět. Na… poslední
Zerozero 12.02.2022 00:27
Zerozero

Nemám možnost vodu ochutnat, tak nemůžu zhodnotit. Ale příliš přemýšlet také vyžaduje něco vědět.
Například to, že nové potrubí je asi provedeno silnostěnnými tlakovými polyetylénovými trubkami, které nemůžou dovnitř propouštět cokoliv. Už samotný fakt, že je uvnitř tlak znamená, že při jakémkoliv porušení, by voda tryskala ven a dovnitř se také nic nedostalo.
Ale někdy velký vliv má osobní psychika. Například skutečný hipochongr má i zjistitelné příznaky nemoci, i když nemoc ve skutečnosti nemá. Také tvé vědomí o sypání popela k potrubí, může vyvolat pocity, že něco není v pořádku.
Zeptej se sousedů, jestli něco takového také cítí. Také je fakt, pokud je vodárna a potrubí nové, zpravidla po nějaký čas je nutné vodu více chlorovat, aby se systém dostatečně vydesinfikoval. To bývá i po případných opravách potrubí.
Pokud je vodárna udělaná pro obec, je pravděpodobné, že voda bude z hlubinného vrtu. To samo o sobě většinou znamená že je kvalitní.
Navíc naše normy pro pitnou vodu jsou velice přísné, více než zahraniční.
Voda z vrtu je podle norem braná většinou jako minerální. Znamená to, že bude mít větší obsah minerálů, zvlášť vápníku a hořčíku.
To ale neznamená, že není kvalitní. Naopak voda bývá dobrá na pití. Přílišný obsah minerálů ale úpravna vody omezí.
U vody z vrtu někdy bývá, že se voda ve sklenici po natočení zakalí drobnými bublinkami. To někdy vyvolává pocit, že se uvolňuje z vody chlor. Ale ve skutečnosti se jedná o kysličník uhličitý, který voda obsahuje. Uvolněný kysličník ale také s sebou uvolní i částečně přítomnou chlorovou desinfekci, takže voda po krátkou dobu může být trochu chlorem cítit. Ale právě, že se uvolní, méně se ho vypije.
Ale přídavná domácí filtrace, pokud dobře funguje, by měla tohle odstranit.
Osobně, pokud je ve vodovodu voda dobrá, považuji filtraci za zbytečnou. U nás je voda celkem dobrá, i když hodně tvrdá. Měl jsem možnost ochutnat z několika druhů filtrací a chutnala mi nejvíce ta bez dodatečné filtrace.
U vás, pokud je vodárna a vodovod nový, je ale možné, že po nějakou dobu může být voda trochu po něčem skutečně i cítit, než se vlastnosti zdroje vody ustálí.
To je asi tak co můžu napsat o dihydrogenoxidu. :-) Po přidání vhodných látek a fermentaci vznikne chutnější forma :beer: ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru