Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Voš nebo VŠ

IMHO mnohdy se z matematiky dělá Velká Věda, někdy zbytečně a pedagózi si možná spíš honí své ego místo aby vyjeveným studentíkům tu matematiku srozumitelně vysvětlili a nezatěžovali jim hlavu něčím co studentíci v životě nebudou potřebovat (a pokud ano, tak to do té doby stejně zapomenou a budou se to muset znovu naučit).
Mně utkvěla v hlavě první přednáška z matematiky - už nevím které, měli jsme dvě.

Operace adice je definovaná nad aditivní grupou...hodina mluvení a hodně popsaných tabulí... a operaci adice se taky říká sčítání. Operace multiplikace je definovaná nad multiplikativní grupou...hodina mluvení a hodně popsaných tabulí... a operaci multiplikace se taky říká násobení.

Přednáška IMHO měla začínat vysvětlením co je to operace (na rozdíl od relace), co je to definice a k čemu je dobrá, co se rozumí pod názvem grupa a co matematici říkají, když chtějí sčítat nebo nedej Bože násobit.
Jeden profesor povídal, že mluvil s nějakým absolventem, absolvent říkal, že se učil vysokou matematiku, teď dělá mistra třiceti ženským a z vysoké matematiky mu stačí, když si umí spočítat, kdy která půjde na mateřskou.

Když jsem potřeboval něco pochopit, abych nějak přežil zkoušku a ze zápisu co jsem si dělal na přednáškách ani z doporučených skript mi to nebylo jasné, sáhnul jsem po téhle knize:
https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=p%C5%99ehled+u%C5%BEit%C3%A9+matematiky
tehdy to byla jedna kniha, teď jsou to dva díly. Když jsem studoval, tak jsem si ji půjčoval, po vystudování jsem si ji koupil, kdybych to, nedej Bože ještě někdy potřeboval.
:beer::puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny