Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odbočovacie pruhy a cyklisti

Nazdar, ako by sa mali správne správať účastníci cestnej premávky v rámci odbočovacích pruhov? Som rekreačný cyklista taktiež chodím na bicykli niekoľko km do práce. Bežným cestám sa vždy snažím vyhnúť, vyhľadávam hlavne cyklotrasy hoci sú dlhšie. Musím ale denne prechádzať aj hlavné cesty, križovatky a odbočovacie pruhy. Z mojich skúseností mám 2 problémy. Prvý problém je prednosť v jazde. Naučil som sa že cyklista nemá nikdy prednosť v jazde. Príde mi to jediný spôsob ako prežiť. Spoľahnúť sa na to že auto dá prednosť v jazde ak som v takej situácií = smrť. Napríklad som rozbehnutý z kopca, idem 45km/h a vidím v diaľke bočnú cestu na ktorej stoji auto. Ak by som bol auto tak čaká kým prejdem. Keďže ale idem na menšom vozidle tak ma totálne odignoruje a "letím cez kapotu". Stihnem zareagovať pretože predpokladám že prednosť nedá a dopredu sa pripravujem kam stočím riadidlá ale pár krát som to skoro nedal. Prednosť v jazde nemá zmysel ani riešiť. Mŕtvych motorkárov a cyklistov je plný cintorín.

Riešim ale už dlhšie ako vlastne s odbočovacími pruhmi. Tam si myslím je nádej. Sú nejaké signály ktoré treba ukázať? Jediné signály ktoré dávam je že budem odbočovať doprava/doľava zdvihnutím ruky dostatočne včas aby ma nepredbiehal autom. Čo ale v prípade ak pokračujem v priamom smere jazdy a auto za mnou bude odbočovať a zaradzovať sa do odbočovacieho pruhu? Myslím v prípade že jeho cesta k odbočeniu vedie skrz mňa a to doslova. Už ani nespočítam koľko krát som inštinktívne musel stiahnuť smer jazdy smerom doprava inak by ma prevalcoval bokom auta.

Odbočovací pruh obyčajnej križovatky: https://i.imgur.com/huhxCVJ.png môj smer cesty modrá linka, držím sa na hlavnej ceste a idem tesne za krajnicou. Krajnicu hlavnej cesty držím celú trasu takže aj v časti kde sa odbočuje na vedľajšiu cestu a kde je odbočovací pruh. Presne ako je zakreslené. Odbočovací pruh vyznačený červeným poľom. Je značený vodorovným značením na ceste od začiatku až po križovatku. Čo mám odsledované tak drvivá väčšina vodičov začína točiť nie na začiatku toho odbočovacieho pruhu ale až tam ako som zakreslil tú šípku. Ak sa zhruba v polovici alebo ku konci nachádzam práve na ceste a prechádzam ďalej priamo vpred tak vidím ako ma zrazu vytláča zľava auto a ak neuhnem prevalcuje ma.

Odbočovací pruh svetelnej križovatky aj s prechodmi pre chodcov: https://i.imgur.com/eY0I7sy.png môj smer vyznačený znova modrou presne tak ako vždy prechádzam. Opúšťam krajnicu už pred križovatkou tak ako je zaznačené a držím stopu uprostred pruhu ktorý je značený vodorovným značením. Snažím sa týmto jednoznačne dať najavo autám za mnou že idem priamo vpred a nebudem odbočovať do toho odbočovacieho pruhu. Všetky tri smery sú tam značené na ceste. Červený trojuholník je tam ostrovček pre chodcov. Na semafore sa držím uprostred pruhu aby som zbytočne nepokúšal nedočkavcov ktorý by sa inak natlačili vedľa mňa. Križovatku taktiež prechádzam stredom pruhu a ku krajnici sa sťahujem až niekoľko metrov po prechode celej križovatky tak ako je zaznačené modrou.

Robím niekde chybu a ako cyklista by som sa mal správať inak? Ak idem autom tak som ohľaduplný a podobné problémy neriešim takže z opačného konca rovnice nemám problém.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny