Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odbočovacie pruhy a cyklisti

Nazdar, ako by sa mali správne správať účastníci cestnej premávky v rámci odbočovacích pruhov? Som rekreačný cyklista taktiež chodím na bicykli niekoľko km do práce. Bežným cestám sa vždy snažím vyhnúť, vyhľadávam hlavne cyklotrasy hoci sú dlhšie. Musím ale denne prechádzať aj hlavné cesty, križovatky a odbočovacie pruhy. Z mojich skúseností mám 2 problémy. Prvý problém je prednosť v jazde. Naučil som sa že cyklista nemá nikdy prednosť v jazde. Príde mi to jediný spôsob ako prežiť. Spoľahnúť sa na to že auto dá prednosť v jazde ak som v takej situácií = smrť. Napríklad som rozbehnutý z kopca, idem 45km/h a vidím v diaľke bočnú cestu na ktorej stoji auto. Ak by som bol auto tak čaká kým prejdem. Keďže ale idem na menšom vozidle tak ma totálne odignoruje a "letím cez kapotu". Stihnem zareagovať pretože predpokladám že prednosť nedá a dopredu sa pripravujem kam stočím riadidlá ale pár krát som to skoro nedal. Prednosť v jazde nemá zmysel ani riešiť. Mŕtvych motorkárov a cyklistov je plný cintorín.

Riešim ale už dlhšie ako vlastne s odbočovacími pruhmi. Tam si myslím je nádej. Sú nejaké signály ktoré treba ukázať? Jediné signály ktoré dávam je že budem odbočovať doprava/doľava zdvihnutím ruky dostatočne včas aby ma nepredbiehal autom. Čo ale v prípade ak pokračujem v priamom smere jazdy a auto za mnou bude odbočovať a zaradzovať sa do odbočovacieho pruhu? Myslím v prípade že jeho cesta k odbočeniu vedie skrz mňa a to doslova. Už ani nespočítam koľko krát som inštinktívne musel stiahnuť smer jazdy smerom doprava inak by ma prevalcoval bokom auta.

Odbočovací pruh obyčajnej križovatky: https://i.imgur.com/huhxCVJ.png môj smer cesty modrá linka, držím sa na hlavnej ceste a idem tesne za krajnicou. Krajnicu hlavnej cesty držím celú trasu takže aj v časti kde sa odbočuje na vedľajšiu cestu a kde je odbočovací pruh. Presne ako je zakreslené. Odbočovací pruh vyznačený červeným poľom. Je značený vodorovným značením na ceste od začiatku až po križovatku. Čo mám odsledované tak drvivá väčšina vodičov začína točiť nie na začiatku toho odbočovacieho pruhu ale až tam ako som zakreslil tú šípku. Ak sa zhruba v polovici alebo ku konci nachádzam práve na ceste a prechádzam ďalej priamo vpred tak vidím ako ma zrazu vytláča zľava auto a ak neuhnem prevalcuje ma.

Odbočovací pruh svetelnej križovatky aj s prechodmi pre chodcov: https://i.imgur.com/eY0I7sy.png môj smer vyznačený znova modrou presne tak ako vždy prechádzam. Opúšťam krajnicu už pred križovatkou tak ako je zaznačené a držím stopu uprostred pruhu ktorý je značený vodorovným značením. Snažím sa týmto jednoznačne dať najavo autám za mnou že idem priamo vpred a nebudem odbočovať do toho odbočovacieho pruhu. Všetky tri smery sú tam značené na ceste. Červený trojuholník je tam ostrovček pre chodcov. Na semafore sa držím uprostred pruhu aby som zbytočne nepokúšal nedočkavcov ktorý by sa inak natlačili vedľa mňa. Križovatku taktiež prechádzam stredom pruhu a ku krajnici sa sťahujem až niekoľko metrov po prechode celej križovatky tak ako je zaznačené modrou.

Robím niekde chybu a ako cyklista by som sa mal správať inak? Ak idem autom tak som ohľaduplný a podobné problémy neriešim takže z opačného konca rovnice nemám problém.

Předmět Autor Datum
Dotaz je zbytečně dlouhý. Osobně jsem "slezl" z kola v roce 1990 (bydlím u západních hranic). V souč…
nerady 07.08.2022 13:48
nerady
Dalším nešvarem cyklistů je předjíždění z pravé strany pokud stojíš před křižovatkou. Neříkal bych…
Wikan 07.08.2022 15:31
Wikan
Díky za poučení. Příště budu stát tak aby z pravé strany nebylo místo.
nerady 07.08.2022 16:48
nerady
A to tě nenapadlo už před tím, že když tam nebude místo, tak to nebudou dělat?
Wikan 07.08.2022 17:10
Wikan
Většinou jezdím po komunikacích kde cyklisté nejezdí. Netušil jsem však, že předjíždění z pravé stra…
nerady 07.08.2022 17:36
nerady
Vím, že na kole můžeš jet v protisměru v jednosměrce Tak to "víš" špatně. Tohle je možné jenom v př…
Wikan 07.08.2022 17:43
Wikan
Právě z existence této nebo podobných značek soudím, že to není pravda, i když se to jeden čas říkal… poslední
ml1 12.08.2022 11:53
ml1
Ja myslím že ak nebude miesto tak áno nebudú a to platí ako pre cyklistu tak pre auto. V sobotu som…
KMX 07.08.2022 17:55
KMX
Nikdy jsem nechápal řidiče, kteří mají potřebu předjíždět cyklistu, i když hned za ním budou odbočov…
Wikan 07.08.2022 18:16
Wikan
Súhlasím. V tej situácii ktorú som opísal to bolo z jeho strany celé nelogické až šialené čo vlastne…
KMX 07.08.2022 18:46
KMX

Dotaz je zbytečně dlouhý. Osobně jsem "slezl" z kola v roce 1990 (bydlím u západních hranic). V současné době jezdím rekreačně výhradně po cyklostezkách. Pokud bych byl nucen jezdit do práce tak bych asi využíval nějaký skútr. Známej, který jezdil každej den do práce na kole, během těch 30 let, tak byl pětkrát sražen automobilem s pobytem v nemocnici. Známá pošťačka za dvacet let 2 x v nemocnici. Pokud chceš jezdit po silnici kde jsou odbočovací pruhy tak budeš vždy ohrožován. Pokud chceš aspoň trochu toto eliminovat, namontuj si na kolo blinkry na vyznačení směru jízdy a co nejjasnější blikačky, které budeš používat i ve dne. Bude tak pro řidiče okolních motorových vozidel jasnější kam pojedeš za křižovatkou. Větší rychlost na kole a kratší brzdnou dráhu ti pomůžou vyřešit kotoučové brzdy. Co mě jako řidiče motorového vozidla nejvíce na cyklistech štve, je že jedou po silnici a o pár metrů vedle vede souběžně cyklostezka a oni ji nepoužijí. Dalším nešvarem cyklistů je předjíždění z pravé strany pokud stojíš před křižovatkou.
Pro doplnění cyklotrasa je normální silnice, až cyklostezka je určená jen pro cyklisty.

Dalším nešvarem cyklistů je předjíždění z pravé strany pokud stojíš před křižovatkou.

Neříkal bych tomu nešvar, když to zákon výslovně dovoluje.

Pohybují-li se pomalu nebo stojí-li vozidla za sebou při pravém okraji vozovky, může cyklista jedoucí stejným směrem tato vozidla předjíždět nebo objíždět z pravé strany po pravém okraji vozovky nebo krajnici, pokud je vpravo od vozidel dostatek místa; přitom je povinen dbát zvýšené opatrnosti. To neplatí, odbočuje-li vozidlo vpravo a dává-li znamení o změně směru jízdy.

Většinou jezdím po komunikacích kde cyklisté nejezdí. Netušil jsem však, že předjíždění z pravé strany je možné. Vím, že na kole můžeš jet v protisměru v jednosměrce, i když to byla moje první pokuta, kdy to ještě nebylo schválené, někdy v 80 letech minulého století. Vím kolik automobilistů nedává pravý blinkr a této možnosti se obávám.

Právě z existence této nebo podobných značek soudím, že to není pravda, i když se to jeden čas říkalo v médiích (mělo to být součstí nějkých pravidel provozu, ale asi nakonec to nebylo). Je fakt, že nějakou poté většinu jednosměrek u nás ve městě, ne-li všechny, doplnili právě takovými značkami (většinou je to dodatková tabulka "mimo <symbol jízdního kola>"). Včetně těch, do kterých bych si v protisměru nikdy netroufnul (jsou příliš úzké a/nebo nepřehledné).

Když jsme u toho, tak jaký je účinek značky B2 (Zákaz vjezdu všech vozidel, lidově "jednosměrka") na chodce. Podle mě žádný a přesto tyto značky běžně vídám na místech určených výhradně pro chodce (vstupy do metra a řada dalších míst, kde je pravděpodobně úmysl usměrnit tok lidí). Samozřejmě je naprostá většina lidí ignoruje, takže dostat se třeba na Ládví dovnitř, když zrovna přijely soupravy v obou směrech (a je zde frekventovaný přestup na autobusy) znamená počkat, až opadne ten dav. A jak by bylo vůbec možné takový zákaz vytvořit, podle mě by se musela použít značka B30 (zákaz vjezdu chodců) s dodatkovou tabulkou jednosměrná cesta (jako se to před existencí značky B2 dělalo s jednosměrnou silnicí - značka B1 plus dodatková tabulka (viděl jsem to v nějakých starých pravidlech a také nějaký takový relikt někde na silnici, ani nevím co dřív), později vepsaný text, a už mnoho desetiletí současná podoba).

Ja myslím že ak nebude miesto tak áno nebudú a to platí ako pre cyklistu tak pre auto. V sobotu som mal na ceste taký menší incident ako sa ma jedno auto snažilo prevalcovať bokom. Šiel som uprostred pruhu pretože doprava tam bol odbočovací pruh. On chcel ísť do toho odbočovacieho pruhu ale v ceste som bol ja. Tak ma predbehol zľava, v tej pozícii už bol v pruhu pred križovatkou tesne pred križovatkou a to už bol v pruhu ktorý je pre autá ktoré idú doľava. Tak ma vytrúbil a išli sme obaja vlastnou cestou. Mimochodom aj tak v tom odbočovacom pruhu stálo auto čiže aj kebyže tam nie som aj tak som ho nespomalil, neobmedzil ani nič iné.

Preto som to začal riešiť a postupne dochádzam k záveru že je kľúčové vedieť sa umiestniť do pruhu a dynamicky meniť stopu podľa situácie na ceste. Budem sa do budúcna snažiť pozíciou v pruhu lepšie evokovať autám za mnou akým smerom vlastne idem. Napríklad ak je ten odbočovací pruh vpravo tak sa budem snažiť tlačiť nie len do stredu môjho jazdného pruhu ale skôr do jeho ľavej polovice. Nie úplne vľavo aby to zase nebolo kontraproduktívne. Skrátka tak aby vodič za mnou v aute mal istotu že do toho odbočováku neidem.

Je to len môj odhad ale typujem že väčšina zrážok cyklistu s autom v bežnej premávke je z bočnej strany. Myslím že sa nestáva často aby auto narazilo zozadu do cyklistu. Takže podľa situácie na ceste je rozumnejšie vyslovene auto nepustiť k možnosti predbiehať? Toto už som už od niekoho počul a začínam tomu veriť že je to fakt lepšia voľba. Dajme tomu je práca na ceste a zúžená vozovka. Prejazdné sú obe smery ale ak sa tam ocitne cyklista tak veľa miesta už neostane. Stiahnúť sa úplne najviac vpravo ako sa len dá a nechávať auta predbiehať alebo sa postaviť do stredu pruhu a fyzicky nedovoliť autám k možnosti predbiehať. Zrejme budú vytrubovať a nadávať ale radšej ako smrť :-D

Súhlasím. V tej situácii ktorú som opísal to bolo z jeho strany celé nelogické až šialené čo vlastne spravil. Prečo takýto ľudia vôbec spravia vodičák a prečo nezavedú aj psychotesty nech sa to vyfiltruje. Bolo to zhruba nejako takto https://i.imgur.com/hVFbQuI.png čierna linka je jeho trasa a modrá moja. Tak ako je tam zakreslený vedľa mňa na bicykli tak v tom momente ma ešte vytrúbil a v tom pruhu ktorý je smer doľava pribrzdil, počkal kým prejdem(snáď 1-2 sekundy), potom to prudko stočil na ten smer k odbočovaciemu pruhu vpravo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru