Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kouření na bálkoně

Sám si nesmradíš v bytě, ale ostatním ano. A my nekuřáci to fakt neudýcháme. Taky ti nesmradíme do bytu.
Pokud je byt ve vlastnictví (spoluvlastnictví), tak to neřeší SVJ, ale soudně zápůrčí žalobou postižený vlastník, pro narušování výkonu vlastnického práva obtěžování imisemi. A je na to špagát zákon 89/2012 Sb. § 1013, odst. 1).

Omezení vlastnického práva
§ 1013
(1) Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat. Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.

V tomto případě je pozemkem i byt. Ten není ve vzduchu a je k němu příslušný spoluvlastnický podíl pozemku, na kterém barák stojí. Pokud se jedná o staré SVJ dle zákona 72/1994 Sb. v platném znění. U SVJ založených dle zákona 89/2012 Sb. to nemám v malíčku.

Pokud je to byt družstevní nebo obecní, tak to řeší majitel bytu, tj. družstvo nebo obec. Ti jsou povinni zajistit nájemci nerušený výkon vlastnického práva. Dále viz výše uvedený §. Akorát u družstva nejsi v nájmu, ale jako člen družstva máš svolení užívat družstevní byt, ale § se použije i tam.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny