Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zbrojní průkaz - základní dotazy (je tu někdo znalý?)

Zbrojní průkaz - základní dotazy (je tu někdo znalý?)

Zbrojní průkaz (skupina E - ochrana majetku a osob).

1) Jak dlouho ho trvá získat? Pokud nemám žádné zkušenosti se zbraněmi, nikdy jsem z žádné nestřílel, a TED se rozhodnu si udělat zbrojní pas... Za jakou, nejkratší možnou dobu, ho mohu získat (započítáno časově vše)... Střelecká příprava, učení na zkoušky, zkoušky (praktické, teoretické), veškeré "formality" a dokumenty atd. Prostě od začátku do konce, kolik času minimálně to tak potrvá...? Měsíc? 6 týdnů? 2 měsíce...?

2) Kolik to tak stojí? Zbran řekněmě 20 000 kč + náboje. Kolik stojí ale samotné vyřízení zbrojního pasu (vše kromě zbraně a nábojů)..? Tzn. veškeré formality a poplatky za ně, zkoušky, střelecká příprava, "vstupné" na střelnici atd. atd... Kolik tak můžu CELKOVE čekat, že mě bude stát získání zbrojního pasu (VŠE kromě samotné zbraně a nábojů)...?

3) Četl jsem kdysi kdesi, že snad v ČR měl být přijat zákon? (nevím jestli nakonec byl...?) že policie může přijít do domu/bydliště držitelů zbrojního pasu JEN TAK... Bez jakkékoliv záminky, bez jakkéhokoliv "povolení k prohlídce" atd... Prostě jakmile jste jednou držitelem (legálním) zbrojního průkazu (a zbraně- pistole) v ČR, tak se otevíráte neomezeně k jakkékoliv prohlídce policie, kdykoliv se jí zachce, bez jakkéhokoliv důvodu, prostě vám "vlezou domů kdy se jim zachce, bez jakkékoliv příčiny a povolení atd."...? Je to pravda? Byl ten zákon přijat? Nebo se mi to s něčím plete...?

Děkuji

loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nedelej jen E, ale i spotovni strelbu. Jinak jsou pak komplikace s nakupem naboju. Jinak udelej vsec…
Jan Fiala 08.10.2022 16:16
Jan Fiala
Ideálně i sběratelství, tj. skupiny A,B,E
icepower32 09.10.2022 09:27
icepower32
Spíš bych doporučil A,D a E. Jelikož tam budeš mít výkon povolání tak můžeš běžně pistoli nosit u se…
nerady 09.10.2022 13:51
nerady
Nehodlám pracovat nikde kde se vyžaduje zbraň, takže toto pro mě asi není relevantní, ale s tím noše…
Zbrojak 09.10.2022 16:27
Zbrojak
Jak píše Fiala, k Éčku, která tě opravňuje nosit zbraň skrytě, si udělej sportovku (kvůli nábojům) a… nový
icepower32 10.10.2022 08:40
icepower32
S Éčkem ji můžeš nosit stále u sebe taky (skrytě), na to nepotřebuješ déčko. nový
icepower32 10.10.2022 08:37
icepower32
Jaké komplikace s náboji prosím konkrétněji, nic o tom neví a toto slyším poprvé, děkuji.
Zbrojak 09.10.2022 16:25
Zbrojak
Pokud budes mit jen E, koupiz naboje jen do zbrane, uvedene ve zbrojaku. Pri sportovni strelbe uz to…
Jan Fiala 09.10.2022 17:30
Jan Fiala
Toto ma vzdy udivovalo, ze preco by som mal chciet aj ine strelivo ako do svojej zbrane, ale tento a…
fleg 09.10.2022 21:54
fleg
tak hodí se to ze spousty důvodů: - sběratelství (prostě nějaké hezké/zajímavé/neobvyklé prostě prot…
gilhad 09.10.2022 22:54
gilhad
Ziaden z argumentov ma nezaujal a u nas pri rozsireni uz skusky opakovane nerobis. Asi nie som sprav… nový
fleg 10.10.2022 15:10
fleg
V tom případě to neřeš. Tak jednoduché to je. Já si zase neumím představit mít stejný kalibr v pisto… nový
Kurt 10.10.2022 16:19
Kurt
3) § 58 Zabezpečení zbraní a střeliva (8) Příslušný útvar policie je oprávněn u držitelů zbrojních p…
gilhad 09.10.2022 23:04
gilhad
Neviem, ci zrovna dobry...posledny clanok z roku 2016...asi tam moc aktualnych veci nebude. nový
fleg 11.10.2022 10:44
fleg
ad1) Reálně se vejdeš někde mezi 2-3 měsíce v pozitivním scénáři. U mých zkoušek jsme prošli 3 ze 14… poslední
Kocour03 11.10.2022 15:31
Kocour03

Nehodlám pracovat nikde kde se vyžaduje zbraň, takže toto pro mě asi není relevantní, ale s tím nošením zbraně totaky slyším poprvé...? Myslel jsem že zbran můžu nosit v podstatě kdykoliv sebou (jen je nutné ji nosit skrytě)...? Možná musím mít nějaké další povolení k tomuto, ale myslel jsem že zbran, pokud ji mám skrytou, můžu nosit kdykoliv...? (a nepotřebuji k tomu další skupiny si dělat...?)

Děkuji

tak hodí se to ze spousty důvodů:
- sběratelství (prostě nějaké hezké/zajímavé/neobvyklé prostě protože proč ne ...)
- do foroty (teď oupím náboje, protože jsou, jsou ve slevě, budou se zdražovat ...) a zbraň koupím (teda vůbec si zažádám o nákupko) až po výplatě / pod stromeček / na narozky ...
- kamarád mě zve na střelnici (zejména až někdy přijedu k nim na chatu, nebo tak něco) a chci si teda koupit náboje sám (na střelnici jsou drahé, kamarád to má do krámu daleko a nechci ho obtěžovat ještě s tímhle, ... )
- našel jsem (nebo kamarád našel a nechce to mít doma) pár kusů nějakých zatrámovek z druhé světové a je mi líto je vyhodit (teda odevzdat orgánům)
- ...

prostě když to není o nic složitější, neř si zaplatit jeden kolek navíc, tak je lepší si to udělat hned než si to eventuálně dodělávat někdy později (s tím že pak budeš dělat i platit celé zkoušky znova a riskovat, že když je neuděláš, tak přijdeš i o to, co máš) - (jo možná budeš rozebírat navíc i malorážku/brokovnici a střílet z ní, ale to už není poblém)

3)
§ 58
Zabezpečení zbraní a střeliva
(8) Příslušný útvar policie je oprávněn u držitelů zbrojních průkazů provést kontrolu zabezpečení zbraní kategorie A; při této kontrole je oprávněn vstupovat do jejich obydlí.

Zbraně kategorie A jsou "na vyjímku" (schopné střelby dávkou, nemagnetické a neidentifikovatelné a takovéhle tyhle), což normální civilista IMHO nemá šanci normálně získat. (Není to nárokové a policie to prostě nedává, protože nemusí a hlavně nechce.)

Jinak dobrý web je http://zbranekvalitne.cz/

ad1) Reálně se vejdeš někde mezi 2-3 měsíce v pozitivním scénáři. U mých zkoušek jsme prošli 3 ze 14, žádat můžeš dnes znova po minimálně 3 měsících, takže pokud neuděláš první pokus, počítej plus 5-6 měsíců na druhý. Pokud nedáš papírové testy na 100% tak tam ani nechoď, dá se to naučit z appky nebo netu. U nás nejvíce lidí vyletělo na manipulaci. Udělej si skupiny zároveň ABCE, doporučuji, nároky jsou prakticky stejné, zkoušky taky a za každou skupinu platíš jen 700,- kolek navíc.
ad2) S nějakým zaškolením nebo kurzem, kolkama, zdravotní prohlídkou počítej 5-8 tis. za pořízení průkazu. Pokud nemáš žádné zkušenosti věnuj více času tréninku manipulace, ale do 10tis. se vejdeš. K pořízení zbraně a munice nezapomeň započítat náklady na trezor.
ad3) Může, pokud vlastníš zbraně kategorie A, bez ohlášení. Většina držitelů ZP tyto zbraně nemá, maximálně výjimku na A1 nějaké nadlimitní zásobníky apod.
m.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...