Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký nůž na sebeobranu?

Nůž vůbec není vhodný na obranu. Fakt ne.

Na (překvapivý) útok možná, můžeš s ním vážně zranit nebo zabít, ale prakticky nikoli vyřadit tak, aby neměl žas ti to oplatit (i když pak třeba časem umře).

Bránit se dá tak mečem nebo mačetou a pak samozřejmě budeš chtít záštitu (příčku mezi rukojetí a ostřím) aby ti nesjela ruka na ostří a aby ti při obraně protivník nesjel svým ostřím na ruku. Ale samozřejmě je problém s rychlým tasením. A tasit předem může sice protivníka odstrašit, ale taky nemusí, a pak může být problém, že označí za útočníka tebe.

Nůž (nebo cokoli jiného) s boxerem je poukázka na hnusně zlámané prsty v případě pádu, nebo blbého nárazu.

Vystřelovací (a zavírací) nože jsou přirozeně míň odolné ve spoji, než nože pevné, a samozřejmě je u nich větší šance na vlastní zranění, zejména pokud ten mechanizmus jakýmkoli způsobem nezafunguje optimálně (stačí nějaké znečištění, které zabrání plné aretaci).

-----

Jo, cvičil jsem i s nožem - ale na výcviku byly i holky, co s ním nikdy nic nezkoušely a rvát se taky nikdy nervaly a stejně "pobodaly" tou gumovou atrapou nechutně i zkušeného instruktora s gumovým bowiákem (a smozřejmě u toho schytaly mnohokrát víc a během pár minut by asi vykrvácely, ale ten instruktor byl i přez svou zkušenost taky pěkně zřízený, i když se snačil hlavně bránit). Prostě když dojde na nože, tak jediné, co je jakž takž jisté je, že to obě strany pořádně schytají - kdo přežije, kdo bude zmrzačen a kdo jen zraněn je dost dílem náhody, umřít snadno můžou oba (všichni) zúčastnění naráz.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny