Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ručně/Manuálně vrtaná studna 5-10m - jak dlouho to potrvá s tímto nářadím...?

Jak dlouho může zhruba trvat vyvrtat 5m (a 10m) hlubokou díru s tímto manuálním vrtákem studní...?
https://www.vrtanestudny1.cz/product/vrtaci-sady-na-studny-180mm/zemni-vrtak-prumer-180mm-_-delka-10m-/19
https://vrtaky-vrbovsky.cz/vrtak-na-studnydrenaze-prumer-150-mm-studnovy-set
atd.

V "normální zemi" (tzn. žádná skála, ale ani písek atd. prostě normální půda). Vrtal už s tímto (nebo něčím podobným) někdo manuálně/ručně takto hlubokou válcovou díru (5m a 10m hlubokou)...? Jak dlouho vám to trvalo (5m a 10m?). Nebo alespon nějaký "odborný" odhad ( :-) ), jak dlouho může s tímto trvat vyvrtat 1m...?

A druhý dotaz - jak hlubokou díru (ať už pro studnu, nějaké "primitivní tepelné čerpadlo dělané svépomocí", nebo prostě díru pro cokoliv jiného...) Jaké maximální hloubky vrtu můžete s tímto ručním vrtákem reálně tak dosáhnout...? Nějaký odhad/představa...? Jeden prodejce:
https://www.vrtanestudny1.cz/page/postup-vrtani-studny/9
Říká že maximálně tím jde vyvrtat až 20m hluboká díra... (!?). Je to možné...?

Předmět Autor Datum
Trochu offtopic, ale ne moc - máš projekt? Nebo ses jen tak rozhodl, že si vykopeš studnu? Abys nes…
host 16.11.2022 07:33
host
Připomněl bych i Hurvínka se Špejblem, jak kopali studnu, skončilo to jezerem (poté, co z lopat a ky… nový
ml1 25.11.2022 09:56
ml1
Půjč si někde vrták na vrtání děr na sloupky a zkus s ním pracovat a dle toho poznáš zda to má smysl… poslední
nerady 26.11.2022 20:17
nerady

Trochu offtopic, ale ne moc - máš projekt? Nebo ses jen tak rozhodl, že si vykopeš studnu?

Abys neskončil v černé kronice...
https://www.novinky.cz/clanek/krimi-muz-na-breclavsku-neprezil-pad-do-studny-40292037

Každá studna je podle platných předpisů považovaná za vodní dílo (vodní stavbu). Budování této stavby musí mít všechny náležitosti; základem je projekt. Ten může vypracovat jen osoba nebo firma, která má k tomu platné oprávnění – autorizovaný inženýr v oboru stavby vodního hospodářství. Projektová dokumentace musí obsahovat mimo jiné náležitosti pro územní řízení a vodoprávní řízení. Účastníky řízení jsou: stavebník či majitel pozemku, kde bude studna budována, obecní úřad, majitelé sousedních pozemků a další osoby či organizace, které mohou být stavbou studny omezeni ve svých právech.

Než se začne navrhovat projekt, je třeba dodat projektantovi požadavky na studnu – nejdůležitějším je požadované množství vody. Toto množství se určuje podle vyhlášky č. 48/2014 Sb., [8] která v příloze č. 12 stanovuje orientační spotřebu vody.

https://www.estav.cz/cz/6060.jak-se-buduje-studna-vrtana-a-studna-kopana-pozor-na-stavebni-povoleni-i-spravny-druh-studny

Půjč si někde vrták na vrtání děr na sloupky a zkus s ním pracovat a dle toho poznáš zda to má smysl koupit. Většina lidí si to nechává vrtat strojně a dělá se to tak, že se vrtá průzkumný vrt a pak se to snaží zlegalizovat na vrtanou studnu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru