Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak vybrat foťák?

Čau,
nevěděl sem kam zařadit, ale myslim že tady to od věci neni.

Jsou tu nějaký hobby (nebo i profi) fotografové? Často chodim do přírody a napadlo mě si občas udělat nějakej obrázek :D

Jasně, vzít telefon do ruky umím, ale to neni uplně vono, chtěl bych se chtěl naučit trošku fotografovat. A protože tomu nerozumim, tak se chci trochu poradit, na jaký věci mám koukat až budu kupovat foťák. Něco s čim udělá pěknou fotku i uplnej amatér, ale zároveň něco s čim se dá něco trochu naučit. Ideálně zároveň ne moc drahý. Nechci nic profi a utrácet desetitisíce za vybavení s kterym nebudu umět. Asi digitál. Ano klasická fotka má svý kouzlo, ale to až třeba budu umět aspoň maličko fotit abych jen nekazil film.

Žádný konkrétní tipy to bejt nemusí, spíš na jaký parametry koukat

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Stačí mobil s kvalitnim foťákem a naučit se s ním fotit. Použít správný režim, občas manuální a dola…
Jan Fiala 06.04.2023 05:22
Jan Fiala
A CO Asi na mobilu nastaví? Všechny parametry jsou "vrženy", clona neměnná, s citlivostí to nejde př… nový
jamaron 05.05.2023 12:41
jamaron
Co si na mobilu nastaví? Cokoliv, včetně času, clony, ISO apod. Pokud to ve své výchozí apce nemá, s… nový
Jan Fiala 05.05.2023 14:01
Jan Fiala
Naučit se dá i dobrý m profi komapktem, Canon G7, SOny RX100 mX (x>4) Ještě víc se dá naučit se zrc… nový
jamaron 05.05.2023 12:37
jamaron
Dobrý setový univerzální objektiv je velký, těžký a ne úplně levný. Výměna objektivů zase "opruz", p… nový
Jan Fiala 05.05.2023 14:12
Jan Fiala
Priklad fotky z mobilu ted z vikendove navstevy Mladecske jeskyne (v priloze). Foceno z ruky, fotka… poslední
Jan Fiala 07.05.2023 12:50
Jan Fiala

A CO Asi na mobilu nastaví? Všechny parametry jsou "vrženy", clona neměnná, s citlivostí to nejde přehánět(ale na denní fotky nebude problém snad)

To je něco jako chťítbuniverzální nástroj, nastavitelný

A ty poradíš místo multifunkčních kleští zahnutý nůž
a ty poradíš místo elektronických kláves flétnu

Netrdim že v tomto žánru s mobilem neudělá slušné fotky, ale nevyhraje si s focenim, nicnevyzkouší a nenauší se

Co si na mobilu nastaví? Cokoliv, včetně času, clony, ISO apod. Pokud to ve své výchozí apce nemá, stačí použít jinou apku, která to umožní.
Co se týká focení v noci, zřejmě jsi nezkoušel fotit nějakým novějším mobilem. Přes prťavý snímač dostaneš slušné fotky.

Co se týká focení s foťákem vs mobil (obojím jsem si prošel). Na foťáku se ty manuální věci nastavují líp (jednodušeji), hledáček je super. Ale postupně vyprchala ta radost z focení. Ta zase přišla při focení mobilem. Nejen vyfotíš, ale i rovnou zedituješ.
Mobil má jednu nevýhodu - je to jako foťák s objektivem s pevným ohniskem (teď neberu poslední mobily, kde se objevuje periskopový zoom). Takže nemůžeš srovnávat mobil s foťákem a 300 zoomem. Prostě se přizpůsobíš a popojdeš si.

Ruku na srdce. Obyčejný člověk bude i s foťákem fotit na automatiku, případně semiautomatiku. Většinou nebude mít čas ani chuť si s tím hrát. Není to profi fotograf, který cíleně někam jde kvůli focení, s každým snímkem si hraje a jeho doprovod u toho trpí.

Naučit se dá i dobrý m profi komapktem, Canon G7, SOny RX100 mX (x>4)

Ještě víc se dá naučit se zrcadlovkou, budeš i pořizovat/nasazovat objektivy dle situace na vhodnosti. Z8leží jestli i na tenhle level chceš... D8 se i pořídit setový dobrý objektiv do univerzálna

Otázka na tělo, zmiňoval jsi přírodu, ccheš i fotit, detaily a makro? Řekl bych, že čím větší formát senzor, tím větší problém pro makro , roste velikost objektivu(a cena), dedikované makro objektivy je položka(drahá navíc), běžný objektiv nabídne ne uplně uspokojivé zvětšení( terminus technicus ) na velkých senzorech, dá se to kompenzovat výřezem pokud zrcadlovka má 50 megapixelů, to je pravda, třeba uděláš 1:4 crop a pořád máš tři megapixely. Zatimco kompaktní foťák ti stejné (přepočtené=jak velká část bude včela na snímku) zvětšení poskytne "out of box" , jinak řečeno objektivek nebude mít nutnost "velké fyzické makro" (lapidárně vyjádřeno) a včela bude stejně velká

FOtku přírody by zvládl i mobil, nejedná se o akční fotky. Pod podmínkou že nebudeš fotit za šera.

Dobrý setový univerzální objektiv je velký, těžký a ne úplně levný.
Výměna objektivů zase "opruz", protože musíš dávat pozor, aby ti při manipulaci nevypadl, aby se ti nenaprášilo do těla a objektivu - jsi v přírodě, pyl je všude. Pak už nejsi pohotový, protože než vyměníš objektiv, je zvíře, které chceš vyfotit pryč. Profíci to řeší několika foťáky.
Na uživateli je, zda chce sebou tahat do přírody kromě batohu i velkou brašnu s foťákem a několika objektivy (nebo velkým univerzálem) nebo relativně malý kompakt, který tu práci zastane nebo fotomobil, který tu práci zastane taky ;-)

U záběru si musíš představit, jak bude vypadat na fotce. Hardware pouze udělá práci - detaily na fotce, ale vlastní fotku (kompozici) za tebe neudělá. Tohle nenahradí sebelepší foťák a fotka z mobilu pak bude 1000x zajímavější, pokud ji vyfotí někdo, kdo to umí.

Priklad fotky z mobilu ted z vikendove navstevy Mladecske jeskyne (v priloze).
Foceno z ruky, fotka neupravovana, jen jsem ji zmensil napolovicni rozlišení, abych nezabiral moc mista.
Foceno s Pixel 5 na nocni rezim, v EXIF je clona 1,7, iso 128 na 1/20s. Jak je videt, stabilizace v mobilu si s tim poradila.
A myslim, ze jeskyne se da povazovat za misto s horsimi podminkami pro foceni :-P

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru