Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Televizní poplatek v domově důchodců

Moje známá bydlí domově důchodců teď jí přišlo že od srpna minulého roku neplatí koncesionářský poplatek s TV.Je obsažen v částce co platí tomu domu důchodců nebo ne? ptám se proto že klienti domova důchodců jsou více méně staří a pomatení lidé tak jsem si myslel že je to v částce co si bere domov důchodců. díky

Předmět Autor Datum
A je to napsané ve smlouvě, že to za ní platí? Pokud ne, tak neplatí.
Wikan 31.05.2023 16:49
Wikan
Ona tam bydlí zitra to bude dva roky no ale od srpna minulého roku ji přišlo že je dlužná ]:( díky
Víťa 31.05.2023 17:05
Víťa
Na to jsem se ale neptal.
Wikan 31.05.2023 17:10
Wikan
Zřejmě zase probíhá nějaký hon na ovečky (čas od času to televize a rozhlas dělají). Takže by mělo s…
ml1 02.06.2023 17:26
ml1
Neviem, ako to máte v Čechách riešenie, ale v domove dôchodcov platí koncesionársky poplatok práve t…
yYy 31.05.2023 17:58
yYy
DD to třeba platí za TV ve společenské místnosti. Jinak tomu ale možná bude, pokud si tam důchodce d…
L-Core 01.06.2023 20:13
L-Core
Důležiější je, jestli vlastní televizi. Pokud ne, měla by ji odhlásit. Jak si řeší koncesi důchoďák…
ml1 02.06.2023 17:24
ml1
Ještě se vracím k tomuto problému uvažuji že ji za registruji na https://poplatky.ceskatelevize.cz/u…
Víťa 08.06.2023 10:36
Víťa
Co by na tom mělo být negativního? poslední
Wikan 08.06.2023 14:41
Wikan

Zřejmě zase probíhá nějaký hon na ovečky (čas od času to televize a rozhlas dělají). Takže by mělo stačit podepsat čestné prohlášení, že nevlatní televizní přijímač (pokud ho opravdu nevlastní). To samé s rozhlasem, pokud nemá ani malý tranzistorák (mobil se nepočítá).

Neviem, ako to máte v Čechách riešenie, ale v domove dôchodcov platí koncesionársky poplatok práve ten DD - oni sú vlastníkmi televízorov. A pokiaľ to jej prišlo - doložiť, že v uvedenej dobe je klientom DD a teda nevlastní žiadny TV prijímač. Ale toto sa malo urobiť ihneď po prijatí do DD. Potom povinnosť platiť prechádza na DD ako firmu. A DD nech si to s klientom rieši. U nás to tak bolo - my sme mali "zástrčkový" zákon - platil každý, kto mal odberné miesto el. energie - akurát boli zľavy pre dôchodcov a vôbec sa nebral ohľad na to, či majú, alebo nemajú TV prijímač. Pokiaľ sa dostanú do DOS (Domov opatrovateľskej služby), DSS (Domov sociálnej služby - po vašom domov důchodců) - ako klienti platia DSS platby a o nejaké koncesie sa nestarajú. To, že sú klientami DSS, DOS sa len oznámi RTVS (majú na to stránku) a oni už musia konc. poplatok takej osobe zrušiť, pretože neodoberajú el. energiu, nemajú odberné miesto (ten "zástrčkový" zákon)
https://uhrady.rtvs.sk/domacnosti/kto-ma-platit

Platiteľ úhrady je fyzická osoba, ktorá je evidovaná dodávateľom elektriny v evidencii odberateľov elektriny v domácnosti ako odberateľ elektriny v domácnosti v odbernom mieste, pre spotrebu v byte alebo v rodinnom dome.

Důležiější je, jestli vlastní televizi. Pokud ne, měla by ji odhlásit. Jak si řeší koncesi důchoďák (nebo jiný subjekt) ji může být ukradené. A samozřejmě pokud důchoďák vlastní televize, tak z nich platí (pokud na to neni nějaká výjimka, protože jinak podnikatelé platí za kus docela dost), a promítá to do ceny.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru