Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výmena pasu

Ahojte, mám otázku ohľadom výmeny neplatného cestovného pasu. Mala som ho ako dieťa a doteraz ma netrápilo, že ho mám neplatný doma (koniec 2013) ale chcem si vybaviť nový a našla som, že starý som mala vrátiť... :) nemá s tým niekto skúsenosť aká bola pokuta poprípade či to vôbec riešili? Ďakujem :)

Předmět Autor Datum
To se vůbec neřeší. Vrátit nebo zahodit....
Kyncl 21.08.2023 05:40
Kyncl
Tohle prý dost záleží na libovůli konkrétního úředníka, pokuta za nevrácený pas může být údajně až 2…
ml1 23.08.2023 13:58
ml1
No já bych to udělal tak, že kdybych při žádosti o nový pas narazil na horlivého úředníka, který sta…
Karel04 23.08.2023 16:31
Karel04
Pokuty za propadly pas se bat nemusis.
Jan Fiala 21.08.2023 05:53
Jan Fiala
Až/pokud si budeš vyřizovat nový pas, ten starý vezmi s sebou a vrať jim ho.
L-Core 22.08.2023 15:59
L-Core
Rieši to paragraf 30 zákona o cestovných dokladoch odstavec 2 alebo 3,podľa toho odstavca sa rieši a… poslední
audax mobile 24.08.2023 11:10
audax mobile

Tohle prý dost záleží na libovůli konkrétního úředníka, pokuta za nevrácený pas může být údajně až 20 tisíc.
Ale jistě jsou legální způsoby, jak pas nevrátit, třeba když v tom starém máte nějaké vízum (ale v pase propadlém 10 let to asi nehrozí). Pak je taky prý možné mít více pasů, odděleně pro země, které se nemají rády (slyšel jsem od kolegy, že s razítky z Ázerbadžánu a podobných zemí (druhý pas si bohužel nevzal) měl problém na německo-české hranici, pomohlo až když vytáhnul občanku a řekl, že jako občana EU ho musí pustit).

No já bych to udělal tak, že kdybych při žádosti o nový pas narazil na horlivého úředníka, který starý bude vyžadovat, bych to nějak zamluvil, že starý mám asi někde zahrabaný a možná bych ho i našel, ale nevím kde hledat. A když neustoupí a bude ho vyžadovat, tak ho prostě přinesu. Nebo mávne rukou ať ho nehledám a případně pak sám znehodnotím. Ale tazatelka ho měla jako dítě a proělý před 10 lety, tak ten snad požadovat nebudou, stejně už asi jsou i jiné ochranné prvky a tak zneužít nejde.

Rieši to paragraf 30 zákona o cestovných dokladoch odstavec 2 alebo 3,podľa toho odstavca sa rieši aj pokuta,odstavec 2 pokuta do 331€ -t.j. keď nebola ohlásená strata,krádež alebo iné znehodnotenie,odstavec 3 pokuta 33€ keď nebol vrátený neplatný doklad,ale samotný pas nebol znehodnotený,poškodený ……..dnes na tých miestach už obvykle pracujú len civilní pracovníci a tí už obvykle neriešia nejaké pokuty,nanajvýš spravia nejaké bububu z pozície “sily” a dôležitosti ,ale pokutu dajú len veľmi zriedka,obvykle len keď občan “vybehne”na nich….

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru