Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaka je minimalni rychlost predjizdejiciho vozidla?

Porad se hejtuji kamiony na dalnici, ale jak tedy rychle musi jeden druheho predjet?? Byl jsem vE Skandinavii a tam jezdi skoro vsichni na tempomat a osobaky se kolikrat predjizdi minimalnim rozdilem jako u nas kamiony a vsichni jsou v klidu, ve mestech 30 taky v klidu. Tak jak to teda je?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Osobák předjede jiný osobák mnohem dříve než kamion jiný kamion. Navíc je (na dálnici) značný rozdíl…
Wikan 01.04.2024 18:50
Wikan
Jinymi slovy osobak nemuze predjizdet pomalu? Jeden ma na tempomatu sto a druhy 101, zcela legalni v…
Neser boha 01.04.2024 19:17
Neser boha
Nic takového není stanovené.
Wikan 01.04.2024 19:29
Wikan
Ze ne. V tom pripade ale nechapu pokutovani kamionu, kdyz predjizdi jeden druheho. A zaroven nepokut…
Neser boha 01.04.2024 19:47
Neser boha
Pokuty se ovšem udělují jenom v úsecích, kde je předjíždění zakázáno. nový
Wikan 01.04.2024 19:51
Wikan
Jelikož po dálnici nejezdím tak předjíždění kamiónů mě nebolí, nicméně mám k tomu jeden poznatek. Je… nový
nerady 01.04.2024 22:04
nerady
https://www.cspsd.cz/storage/files/predjizdeni.pdf https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v… nový
yYy 02.04.2024 07:48
yYy
V ČR je to dokonce jenom 80 km/h. nový
Wikan 02.04.2024 07:57
Wikan
No vidíš.... takže ak jeden pôjde 79 a druhý napr. 82 - tak osobák pri 130-ke musí odrazu ísť o 50 k… nový
yYy 02.04.2024 16:45
yYy
Já se rozhodnu podle situace abych v levém pruhu pokud možno nepřekážel těm co jezdí dvěstěvměstě a… poslední
Yarda 11.04.2024 16:21
Yarda

Jinymi slovy osobak nemuze predjizdet pomalu? Jeden ma na tempomatu sto a druhy 101, zcela legalni vec, pokud tam neni jine omezeni. A povolena rychlost pro auta nebo kamiony je irelevantni, v hustem desti take auta jedou dle moznosti a ne dle nejvyssi povolene rychlosti. Takze se ptam, jaka je minimalni rychlost predjizdejiciho vozidla?

Jelikož po dálnici nejezdím tak předjíždění kamiónů mě nebolí, nicméně mám k tomu jeden poznatek. Jelikož jsem několik desítek let jezdil s Trabantem, tak největší problém je Trabant a kamión. Když jeden dojede druhého, tak je vždy ten vzadu na budku, jelikož jejich rychlosti jsou shodné.:-)

https://www.cspsd.cz/storage/files/predjizdeni.pdf
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-konec-predjizdeni-kamionu-zakaz-pribude-na-vice-nez-30-usecich-236965
https://www.pfl.cz/aktuality/mohou-se-kamiony-p%C5%99edj%C3%AD%C5%BEd%C4%9Bt-na-d%C3%A1lnici
Stačí čítať. V minulosti sa riešilo. Problém je v tom, že na dialnici majú kamióny stanovenú max. rýchlosť 90km/h, rozdiel 1-2 km/h spôsobí, že dva kamióny vedľa seba tak na dlhú dobu (od min. 1 minúty až niekedy do 10-tich minút) takto obmedzia iných vodičov (ktorí idú max. povolenou a potom musia spomaliť pre ich predbiehanie). Takže - ak je zákaz predbiehania pre kamióny a predbieha - je to na pokutu, ak predbieha v rýchlosti viac ako 90km/h - tiež je to na pokutu. Ale NIKDE nie je stanovená min. rýchlosť predbiehaného vozidla - záleží na "ynteygencyji" točvolanta.

Já se rozhodnu podle situace abych v levém pruhu pokud možno nepřekážel těm co jezdí dvěstěvměstě a třistazmísta. Když dojedu třeba kamion (a před ním třeba další kamion co se mezi ně asi nebudu moci zařadit), kouknu do zpětných zrcátek, jestli se zezadu neblíží ňákej fitipaldi a když ne a za mnou taky není nikdo kdo by čuchal co mi kouří z výfuku, dám levý blinkr, zařadím nižší stupeň, plný plyn a raději se nekoukám na tachometr, abych byl co nejdřív zase v pravém pruhu. A srovnám rychlost abych se zase vešel do té povolené. Zatím mi to prochází.

Někdy jedu těch 130 a začne mne předjíždět haťapkář co se snaží těch 130 dodržet i při předjíždění (nebo mu to víc nejede) tak obvykle trochu povolím pedál plynu, ať má hošík radost a myslím si, že ten styl je nebezpečnější než kdyby na to pořádně šlápnul.
Když chci předjet, mám na to a situace to dovolí tak předjedu. Když na to nemám, tak v levém pruhu nevopruzuju.

Kdy se zrovna předjíždějí kamiony, tak zůstanu v pravém pruhu a počkám až si hošíci pohrají, obvykle tak moc nespěchám, aby mne těch pět nebo deset minut zdržení nějak moc poškodilo.
:beer:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru