Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dá se někde najít seznam výrobků, které se před rokem 1990 vyráběly v ČSSR

možná že tvoje rodina nebo i tvoje fabrika byla za komoušů zvyklá lézt někomu do zadku, ale podle sebe nemusíš soudit druhé.
jinak těm socialistickým ředitelům mnoho jiného nezbývalo, když chtěli zajistit příděl nedostatkových valut pro výrobu, nebo kapacitu u dodavatelů, ať nedostanou objednané díly o čtvrtletí či pololetí později.

už tupá představa, že zboží se vyrábí pro cizí majitele, je buď vypadlá z marx-leninských příruček, či z lidových mozků páté cenové skupiny.
zboží se nevyrábí ani pro plán, jako za čssr, ale pro trh.
odběratelé (firmy či zákazníci v maloobchodě) vždy hlasují nohama, někteří i hlavou. nemůžeš je nutit kupovat šmejdy jediného provedení až jednou za čtvrt roku, když o ně nestojí.
prakticky okamžitě s koncem čssr šla do kopru pro nezájem zdejších konstruktérů celá vhj tesla - zaostalá a nekvalitní součástková základna (rožnov, piešťany, pardubice, lanškroun), zákazníky přestalo bavit stát fronty na dva typy spotřební elektroniky (přelouč, bratislava, orava).

mnoho českých firem úmyslně rozkradl po privatizaci jejich bolševický nebo nový vekslácko - estébácký management, obojí z dob čssr.
asi většina firem skončila pro nezájem odběratelů o zastaralé krámy - viz srovnání s ndr po sloučení se západním německem, to byl totální krach socialistických fabrik a jejich zboží.
nebo pro neschopnost nového vedení (sonp kladno).
taky kvůli rvhp tu byla spousta výrobců, jejichž odběratelem za bezcenné převoditelné ruble byl hlavně sssr. už v '88 po vyhlášení ruska, že místo bezcenných rublů přejdou na obchod v dolarech, nastal krach rvhp, zboží se vyrábělo ve velkém na sklad a začalo zadlužování firem. 40 let zaostávání už nedohnali.

vývoj a výroba v malém se nevyplácí. nebyla konkurenceschopná ani za čssr, kvalita se nahrazovala flikováním. zákazníky u takového zboží udržíš jedině násilím (zadrátovanými hranicemi).
čr je malý trh, mimo specialit (meopta přerov a nebo vojenská výroba) nemůžou tehdejší manufaktury konkurovat.
běžné firmy těžko můžou vyrůst proti konkurenci: nemají finanční polštář, servisní síť, vývoj na úrovni 21.století.

na globální trh sice nemusíš věřit, ale kde jsou dnes všichni výrobci měřicích přístrojů z minulého století? vynechám teslu brno a metru blansko, ale kde je dnes tektronix, fluke, r&s? mnozí přežívají u specialit, u průmyslového měření, pohltil je někdo větší (dělají pro "cizího majitele"). všechno dnes válcuje čína.
ostatně stejně dopadli i výrobci spotřební elektroniky a vybavení domácností z celé evropy. mají snad všichni místo toho začít vyrábět pivo a hadry z recyklovaných obalů?

na kvalitní služby musíme mít pracovníky a těch ubývá

těch nikdy moc nebylo. na tu zaostalou úroveň bez elektroniky a počítačů to dejme tomu stačilo.
nástup do práce ještě za čssr byl těžkým zklamáním: velké množství nespolehlivé ruční práce, chybějící výrobní přípravky pro tu práci a nedostatek peněz na ně a na automatizaci, absolutní sraní na kvalitu, nedodržování výkresů. pokud mělo jít zboží na západní export, znovu se předělávalo - zajímavé, že ta dvojí kvalita nám šla už tehdy.

progresívnější komouši si v 80.letech představovali, že založením ministersta elektroniky nějak doženeme zpoždění ve výrobě a snad taky ve vzdělání. kdo si ho dnes pamatuje?
úroveň učitelů jak z 50.let. školy a učňáky byly desítky let nejen za světem, ale i za zdejší výrobou.

vždycky začni u sebe: podívej se mezi vnuky ve své rodině, kolik užitečných vzdělanců nám přibylo. lékaře a právníky potřebujeme, ale hdp nám nezvednou. a ten zbytek, co se chodí zašívat na obskurní humanitní školy? koupíš si nějaký jejich výrobek?
být výběrově slepým lidovým mudrcem je skvělé, to se to pak dnes kádruje.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny