Předmět Autor Datum
Dokážeš udělat seznam toho, co se vyrábí dnes?
Kyncl 07.08.2024 07:29
Kyncl
Otázka zněla na výrobky, které se už u nás nevyrábí a ne to co se u nás montuje pro zahraniční majit…
nerady 07.08.2024 11:33
nerady
Když zahraniční majitel (či kdokoliv) firmu koupil, tak snad ty výrobky jsou jeho, ne? Taková Švýca…
L-Core 07.08.2024 12:02
L-Core
Já to nerozporuji, ale o jaké naše služby je mimo "lezení do zadku" mají od nás v zahraničí zájem. D…
nerady 07.08.2024 15:10
nerady
možná že tvoje rodina nebo i tvoje fabrika byla za komoušů zvyklá lézt někomu do zadku, ale podle se…
brum brum 21.09.2024 14:06
brum brum
Bylo by dobré si to po sobě přečíst co jsi napsal. Také bych rád věděl co jsem ti provedl, že mě hne… poslední
nerady 23.09.2024 12:53
nerady
K tomu si přidej téměř všechny cukrovary
Jan Fiala 07.08.2024 13:57
Jan Fiala
Keby len tie.... i veľké pivovary. Žiadny z nich nie je český, alebo slovenský, len sú v Čechách, al…
yYy 07.08.2024 19:45
yYy
A co naše uzeniny? Kostelecký uzeniny na území Čech, ale majitel je Slovák. A nebo není?
Prasak 07.08.2024 19:55
Prasak
Budějovický budvar patří státu. A k tomu jsou desítky malých pivovarů, které určitě patří Čechům.
Wikan 07.08.2024 21:22
Wikan
Škoda Ostrov sice skončila, ale výroba se přesunula do Plzně (a kancelář v Ostrově zůstala, pár vývo…
bahno 10.08.2024 00:41
bahno
Pro místní je to stejné jako kdyby se to přesunulo do Indie (například JAWA), fabrika byla celá zboř…
nerady 10.08.2024 09:30
nerady
Mám dojem že sortiment z TOS Lubenec - nevím jestli celý ale určitě nějaká dmychadla - se přesunul j…
Yarda 10.08.2024 16:50
Yarda
Stranické legitimace?
gilhad 10.08.2024 07:17
gilhad

Otázka zněla na výrobky, které se už u nás nevyrábí a ne to co se u nás montuje pro zahraniční majitele. Za Karlovarský kraj mohu jen namátkou vyjmenovat zrušené firmy: Eska Cheb - jízdní kola, Škoda Ostrov - výroba trolejbusů, Pivovar Cheb, Pivovar Karlovy Vary, Masokombinát Cheb, Masokombinát Hroznětín, Mlékárna Karlovy Vary, porcelánky na v okolí Karlových Varů atd. To jsem vyjmenoval jen pár firem, které zanikly úplně. Nejmenoval jsem textilní průmysl z Karlovarského kraje a pod. Pokud se mladí domnívají, že vše se doveze z Číny, tak se ptám čím se to zaplatí, když se omezuje těžba surovin a nikdo už nechce pracovat.:-)

Když zahraniční majitel (či kdokoliv) firmu koupil, tak snad ty výrobky jsou jeho, ne?

Taková Švýcarsko toho taky moc netěží a žije…
Dnes je IMHO výhodnější prodej služeb než třeba těžit uhlí, kácet lesy a vyvážet dřevo. A jasně, o ty služby musí být zájem.

Právě v textilním průmyslu asi nemáme šanci asijské produkci konkurovat. Už vidím ty davy před obchodem s x-krát dražšími (např.) tričky :-)

možná že tvoje rodina nebo i tvoje fabrika byla za komoušů zvyklá lézt někomu do zadku, ale podle sebe nemusíš soudit druhé.
jinak těm socialistickým ředitelům mnoho jiného nezbývalo, když chtěli zajistit příděl nedostatkových valut pro výrobu, nebo kapacitu u dodavatelů, ať nedostanou objednané díly o čtvrtletí či pololetí později.

už tupá představa, že zboží se vyrábí pro cizí majitele, je buď vypadlá z marx-leninských příruček, či z lidových mozků páté cenové skupiny.
zboží se nevyrábí ani pro plán, jako za čssr, ale pro trh.
odběratelé (firmy či zákazníci v maloobchodě) vždy hlasují nohama, někteří i hlavou. nemůžeš je nutit kupovat šmejdy jediného provedení až jednou za čtvrt roku, když o ně nestojí.
prakticky okamžitě s koncem čssr šla do kopru pro nezájem zdejších konstruktérů celá vhj tesla - zaostalá a nekvalitní součástková základna (rožnov, piešťany, pardubice, lanškroun), zákazníky přestalo bavit stát fronty na dva typy spotřební elektroniky (přelouč, bratislava, orava).

mnoho českých firem úmyslně rozkradl po privatizaci jejich bolševický nebo nový vekslácko - estébácký management, obojí z dob čssr.
asi většina firem skončila pro nezájem odběratelů o zastaralé krámy - viz srovnání s ndr po sloučení se západním německem, to byl totální krach socialistických fabrik a jejich zboží.
nebo pro neschopnost nového vedení (sonp kladno).
taky kvůli rvhp tu byla spousta výrobců, jejichž odběratelem za bezcenné převoditelné ruble byl hlavně sssr. už v '88 po vyhlášení ruska, že místo bezcenných rublů přejdou na obchod v dolarech, nastal krach rvhp, zboží se vyrábělo ve velkém na sklad a začalo zadlužování firem. 40 let zaostávání už nedohnali.

vývoj a výroba v malém se nevyplácí. nebyla konkurenceschopná ani za čssr, kvalita se nahrazovala flikováním. zákazníky u takového zboží udržíš jedině násilím (zadrátovanými hranicemi).
čr je malý trh, mimo specialit (meopta přerov a nebo vojenská výroba) nemůžou tehdejší manufaktury konkurovat.
běžné firmy těžko můžou vyrůst proti konkurenci: nemají finanční polštář, servisní síť, vývoj na úrovni 21.století.

na globální trh sice nemusíš věřit, ale kde jsou dnes všichni výrobci měřicích přístrojů z minulého století? vynechám teslu brno a metru blansko, ale kde je dnes tektronix, fluke, r&s? mnozí přežívají u specialit, u průmyslového měření, pohltil je někdo větší (dělají pro "cizího majitele"). všechno dnes válcuje čína.
ostatně stejně dopadli i výrobci spotřební elektroniky a vybavení domácností z celé evropy. mají snad všichni místo toho začít vyrábět pivo a hadry z recyklovaných obalů?

na kvalitní služby musíme mít pracovníky a těch ubývá

těch nikdy moc nebylo. na tu zaostalou úroveň bez elektroniky a počítačů to dejme tomu stačilo.
nástup do práce ještě za čssr byl těžkým zklamáním: velké množství nespolehlivé ruční práce, chybějící výrobní přípravky pro tu práci a nedostatek peněz na ně a na automatizaci, absolutní sraní na kvalitu, nedodržování výkresů. pokud mělo jít zboží na západní export, znovu se předělávalo - zajímavé, že ta dvojí kvalita nám šla už tehdy.

progresívnější komouši si v 80.letech představovali, že založením ministersta elektroniky nějak doženeme zpoždění ve výrobě a snad taky ve vzdělání. kdo si ho dnes pamatuje?
úroveň učitelů jak z 50.let. školy a učňáky byly desítky let nejen za světem, ale i za zdejší výrobou.

vždycky začni u sebe: podívej se mezi vnuky ve své rodině, kolik užitečných vzdělanců nám přibylo. lékaře a právníky potřebujeme, ale hdp nám nezvednou. a ten zbytek, co se chodí zašívat na obskurní humanitní školy? koupíš si nějaký jejich výrobek?
být výběrově slepým lidovým mudrcem je skvělé, to se to pak dnes kádruje.

Bylo by dobré si to po sobě přečíst co jsi napsal. Také bych rád věděl co jsem ti provedl, že mě hned v prví větě napadáš.
Co se týká mojí osoby tak jsem před rokem pracoval jako dělník a v KSČ nikdy nebyl. Moje prarodiče se režim snažil v roce 1953 rozkulačit nicméně se mu to nepovedlo. Píšeš tam některé věci, které nerozporuji a ani nehodlám rozporovat zbytek. Proč to bylo před rokem 1990 tak jak to bylo určovalo několik věcí: železná opona, přítomnost sovětských vojsk v naší republice, výdaje na armádu 7,5% HDP (nyní necelá 2%), republika byla bez dluhů, byla povinnost pracovat, byli političtí vězňové, povinnost ve vězení pracovat atd., nic nezveličuji a ani nic nepopírám. Jen porovnávám situaci kdy jsem chudý a žiji bez dluhů a nebo si hraju na bohatého a dluh stále navyšuji bez toho abych to řešil, což se nyní již více jak 20 let děje v naší republice.:-)

Pro místní je to stejné jako kdyby se to přesunulo do Indie (například JAWA), fabrika byla celá zbořena a stojí tam nějaká montovna. To tady nepíšu o SONP Kladno, ČKD Praha, či ZKL Klášterec nad Ohří. Jsem zvědav jak to dopadne s Liberty v Ostravě. Také by mě zajímalo jak dopadly všechny fabriky TOS (Továrna obráběcích strojů). Pokud vím tak TOS Lubenec skončil již před mnoha lety.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru