Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Poplatky při platbě kartou

No je to myslím trochu jinak:

V některých obchodech, barech nebo restauracích ale stanovují minimální limit pro tento způsob platby. Protizákonné to v Česku sice není, ale prodejci tímto jednáním porušují smluvní podmínky poskytovatelů platebních terminálů. Zákazníci a případně i banky se tedy mohou bránit. Důvod, proč si prodejci stanovují limit, je jednoduchý – nechtějí z těchto malých transakcí odvádět poplatky poskytovateli terminálu. Česká legislativa jim tento krok umožňuje, a tak spousta z nich zřejmě spoléhá na nevědomost zákazníků, kteří nevědí, že smlouvy s provozovateli platební brány jakékoli limity zakazují. Jako spotřebitel tedy máte právo se v případě podobných omezení bránit a nahlásit obchodníkovo jednání karetní asociaci. Ta by měla situaci prověřit a případně udělit prodejci pokutu. Ve výjimečných případech s ním pak může i ukončit spolupráci.

https://www.kupi.cz/magazin/clanek/24215-omezeni-platby-kartou

A četl jsi svůj druhý odkaz celý?

Jenže: i když takový limit není protizákonný, neznamená to ještě, že je v pořádku. Obchodník totiž zřejmě narazí na podmínky, k nimž se zavázal ve smlouvě s provozovatelem terminálu (nejčastěji bankou).
Například Komerční banka, Česká spořitelna (Global Payments) nebo Comgate v podmínkách pro platební terminály či brány stanoví, že obchodník se zavazuje přijímat karty bez omezení výše částky transakce. „Na platby kartou se nesmí vztahovat žádná minimální ani maximální výše transakce,“ píše se například v podmínkách Global Payments. Vycházejí přitom z pravidel karetních asociací Visa a Mastercard.
Zdroj: https://www.penize.cz/nakupy/438105-kartou-az-od-50-kc-kdy-muze-obchod-omezit-platby-nebo-chtit-priplatek

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny