Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Údaje na obalech potravin - 100% pravdivé?

Ahoj,
poslední půlrok se jakž takž zajímám jakožto cvičící člověk o to, co jím. Snad polovinu příjmu bílkovin jsem čerpal z odtučněných tvarohů(asi 3 tvarohy denně)(takové ty z Tesca za 13Kč, nejspíš to nejlevnější, co se dá sehnat). Na obalu je psáno něco jako 12g bílkovin na 100g - teda jedna 250g vanička by měla obsahovat 30g bílkovin. Dnes mi však někdo, kdo se v tom orientuje lépe než já, řekl, že tyhle "superparketový" tvarohy jsou spíš zbytky a a má to s tvarohem společný jen název a bílkoviny tam nejsou žádný.
Nevím, za půl roku jsem narostl slušně a to žiju vážně z půlky z těch tvarohů. Jak to vidíte vy? Je možné, že látky uvedené na obalu nejsou pravdivé nebo jak to vlastně je? Předem moc dík za odpovědi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Poslední dobou se orientujipokud možno na potraviny, označené logem KLASA. Zejména poté, co jsem si…
MachR55 25.08.2015 07:27
MachR55
Tam pracuješ či co? KLASA je zaplacený certif. Stačí se mrknout na testy dTestu, na Streamu, v novin…
Bounty 01.09.2015 15:11
Bounty
Ne, nepracuji tam ani nikde jinde v potravinářství. Jen považuji výsledky kontrol za docela průkazné… nový
MachR55 02.09.2015 09:40
MachR55
obsah bielkovín a spol obvykle sedí s deklarovanými množstvami,otázne je ovšem,akého pôvodu tie biel… nový
audax 02.09.2015 09:54
audax
A odkud bereš ten zbytek bílkovin? Jinak ty údaje sedí, i složení - vše se kontroluje, ale spíš bych… poslední
Potraviny 02.09.2015 23:57
Potraviny

Ne, nepracuji tam ani nikde jinde v potravinářství. Jen považuji výsledky kontrol za docela průkazné, nemyslíš?
Kontrola potravin označených národní značkou kvality KLASA - 1. část a 2. část.
Našel jsem pouze několik článků o jediné majonéze s logem KLASA, která neprošla dTestem v r. 2012 z důvodu nízkého obsahu žloutků. Odkazovaný článek se týká kontrol v r. 2013; navíc na té stránce je také zmínka, že v předešlých letech několik výrobků neprošlo. Ovšem články, kde by byly zmíněny ty "propadáky s karcinogenními látkami/ pesticidy" jsem nikde nenašel, můžeš mě prosím uvést odkazy?

obsah bielkovín a spol obvykle sedí s deklarovanými množstvami,otázne je ovšem,akého pôvodu tie bielkoviny sú....lacné ,"umelohmotné " jogurty,tvarohy majú obvykle podstatu v želírovacích,hrudkotvorných plnidiel,bielkovina zo sušeného mlieka a sojových zbytkov,šrotu,bieliacich činidiel a spol,z toho vznikne biela masa,ktorá pripomína konzistenciou jogurt,tvaroh,nízka cena je tvorená tým,že odpadajú druhotné náklady na spracovanie mlieka-starostlivosť o kravy,dojenie,spracovanie mlieka až do podoby tvarohu etc...z chemickej podstaty nieje velký rozdiel medzi mliečnou bielkovinou a bielkovinou získanou napr. zo soje,pšeničného,jačmenného šrotu,orechových zbytkov,všetko je to legálne deklarovatelné ako obsah bielkovín-pre napr.neprofesionálneho kulturistu je to v podstate jedno z akej bielkoviny naberá,pokial prímesi a suroviny vyhovujú potrevinovej bezpečnosti a sú bežne povolené na konzum,laik doma nemá šancu rozoznať,čo je to odstredená bielkovina a plnidlá a čo napr. prírodne získaný jogurt s deklarovanou prímesou lactobacillus,rovnako ako mäsový separát s príslušnými dochucovadlami a ostatnými pomocnými látkami v umelej šunke z hypermarketu od šunky z reálneho mäsa v obdobných cenových hladinách......

A odkud bereš ten zbytek bílkovin? Jinak ty údaje sedí, i složení - vše se kontroluje, ale spíš bych se zaměřil na biologickou dostupnost bílkovin - tedy využitelnost tvým tělem - a ta je u bílkoviny v tvarohu minimální. Tvaroh určitě jez, ale neměl by měl tvořit základ jídelníčku. Mnohem lepší a kvalitní zdroj bílkovin máš třeba vajíčka...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru