Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Volba střední školy - zoolog

Dobrý den
Jsem v deváté třídě a myslím si že nastal pravý čas uvažovat o budoucnosti a střední škole. Rád bych byl zoolog nebo nějaký obor tomu podobný. Bohužel zoologie je pouze na VŠ. Prosim o radu. Jaká škola by mi byla nejvíce přínosná? Ze které školy by byl nejjednodušší přestup na VŠ?

Nejlépe školy z jihočeského kraje. Ale jsem rád za každé doporučení.

Co si myslíte o práci zoologa? Má to uplatnění?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
https://www.facebook.com/Prace.Brno/posts/47200886 6613 rodinu z toho asi neuživíš...
jirka44 02.09.2015 19:41
jirka44
Jirko, inzerát je pět let starý...
Dale Cooper 02.09.2015 19:47
Dale Cooper
Co by za to dnes dala spousta lidí od nás z dědiny.. :-| poslední
L-Core 07.09.2015 19:34
L-Core
Uplatnění s tímto a podobnými obory není žádný šlágr. Ale když se chce všechno jde. Rozhodně je ale…
V.R. 04.09.2015 23:18
V.R.
Moc děkuju za příspěvek. Vím že to není sranda. Co se týče té střední školy tak uvažuju o přírodověd…
Ciliátek 05.09.2015 22:36
Ciliátek
Hoď sem případně odkaz na ten vybraný SŠ obor. A hlavně si zajeď na dny otevřených dveří. Tam ti ale… nový
V.R. 06.09.2015 18:36
V.R.
Tady je odkaz: http://www.sos-veseli.cz/obory_prirodovedne_lyceum .php Myslím si že tohle je pro mě… nový
Ciliátek 06.09.2015 19:35
Ciliátek
jej někdo se stejnými zaměřeními jako já ... zvířatka a vš okolo mě bavili a k tomu hodně hodin u PC… nový
Fredy176 06.09.2015 20:49
Fredy176
Ta škola vypadá jako velmi dobrá průprava pro VŠ ;-) Jakožto vystudovaného ekologa mě tam ale tak tr… nový
V.R. 07.09.2015 15:31
V.R.
Rozhodně pomáhej zvířatům to je potřeba! S oborem ti neporadím, ale ZOO jsem měl moc rád a když jsem… nový
Mojmír 07.09.2015 16:19
Mojmír
V.R. --> to je dobře. Školu jsem dlouho vybíral. Akorát mám ještě otázku. Co když se nedostanu na VŠ… nový
Ciliátek 07.09.2015 16:34
Ciliátek
Tak dnes je obecně velký problém sehnat uplatnění s nějakou netechnickou střední. A s přijetím na VŠ… nový
V.R. 07.09.2015 17:10
V.R.

Uplatnění s tímto a podobnými obory není žádný šlágr. Ale když se chce všechno jde. Rozhodně je ale dobré si pak po VŠ udělat pedagogické minimum a nebo ideálně se zaměřit v rámci zoologie konkrétněji a zkusit zůstat na fakultě jako doktorand a pak třeba jako vyučující. To ale hodně předbíhám. Práce v ZOO apod.je dost utopická. Spíš se zaměř na to, jaké oblasti zoologie se chceš věnovat. Třeba se nakonec rozhodneš spíš pro zootechniku nebo veterinu.
To ale nic nemění na faktu, že dobrý gympl ideálně s přírodovědným zaměřením by byl ok. A v průběhu studia pilně jezdit na olympiády a dobře napsat sočku.
Nejdůležitější ale je fakt, že i ta nej střední nemusí stačit. Hlavní je zájem a studium nad rámec povinností. Můj muž začínal včelařským učňákem, maturitu dodělával při práci. A teď má doktorát, dělá vědu a je jednou z největších kapacit svého oboru. Škola není vše. Hlavní je osobní a upřímný zájem o věc. A taky objektivita. Zoologie zní hezky, zvlášt pro puberťáka, co rád zvířata. Zkus si ale někde sehnat vš skripta a otevři je. Je to hlavně o drcení latiny, anatomie a hlavně drtivá většina všech živočichů jsou různí nezáživní bezobratlí, různé mořské "slizy", paraziti a podobně. A právě jim se při studiu zoologie věnuje většina času.
Takže se nad tím hlavně objektivně zamysli. Tímhle oborem se v podstatě nemáš šanci užvit, pokud se nevyprofiluješ v odborníka na jednu konkrétní čelěd, nebo řád, nebo pokud to nebudeš posléze učit. Místa na AOPKčkách jsou dost sporadická a hlavně rozptýkená po celé čr. Pak je možnost volná noha a posudková činnost, terénni monitoringy pro firmy a tak. Ale na to je nutná praxe.

Tady je odkaz: http://www.sos-veseli.cz/obory_prirodovedne_lyceum .php

Myslím si že tohle je pro mě ideální škola. Ať už se v budoucnu rozhodnu jít jakkoliv. Vždy to bude něco v přírodovědném stylu.

Na den otevřených dveří určo pojedu. Také pojedu do ČB na výstaviště. Bude tam nějaké vzdělání a řemeslo. Prostě tam budou téměr všechny SŠ z ČŘ. Sám jsem zvědavý jak se rozhodnu :-)

Další škola o které uvažuji je grafický design - Horažďovice. Tam si ale zase kladu otázku. Jaké uplatnění?

jej někdo se stejnými zaměřeními jako já ... zvířatka a vš okolo mě bavili a k tomu hodně hodin u PC ...

po studiu střední veteriny jsem zkusil VŠ právě se zaměřením na design ... no ale nedal jsem matematiku (ne veterině byla jen hodně okrajová), a nakonec jsem to na VŠ právě kvůli matice vzdal, ale ty by jsi na to třeba měl buňky. Každopádně hned v druhém zaměstnání jsem skončil ve farmaceutické firmě, která vyrábí přípravky pro zvířata. V době studia na SŠ bych neřekl, že mě tohle bude bavit, ale nyní je to tak, že můžu říct, že mám práci v oboru, která mě baví a k tomu se věnuji zvířatům doma v soukromém chovu.

Já měl asi kliku, ale pár lidí ze SŠ co nešlo studovat dál, skončilo hodně mimo obor, páč uplatnění je opravdu omezující. Práce v ZOO zní sice zajímavě, ale je to dělničina pokud se nedostaneš někam výš, veterináři se maj fajn, ale to VŠ studium je dřina, muzea a těch pár ústavů co u nás jsou mají hodně omezený počet míst a dotyční si je drží tak dlouho jak to jen jde.

Obor to je zajímavý a pestrý, je tu ovšem hodně ALE.

Ta škola vypadá jako velmi dobrá průprava pro VŠ ;-) Jakožto vystudovaného ekologa mě tam ale tak trochu "tahá za uši" předmět Člověk a prostředí :-) To je také trochu podivné. Obecná ekologie to nebude, na chemii v žp budeš mít to monitorování. Nejspíš nějaká všehochuť :-) Ale třeba se pletu, každopádně celkově to vypadá docela dobře.

Rozhodně pomáhej zvířatům to je potřeba! S oborem ti neporadím, ale ZOO jsem měl moc rád a když jsem ho teď navštívil v dospělosti.. už to dlouho neudělám. Ty jejich smutný pohledy v malých výbězích :( na to do smrti nezapomenu jak chodí v kleci 2x3m do kolečka do zbláznění velká šelma. Hodně se změnil můj pohled na Zoo

V.R. --> to je dobře. Školu jsem dlouho vybíral. Akorát mám ještě otázku. Co když se nedostanu na VŠ? Co ze mě bude? Budu pak mít nějaké uplatnění? To jediné mi dělá starosti. To že se dostanu na VŠ není 100%.

Mojmír --> no bohužel to tak je. To pokud vím má na starosti právě ten zoolog. Ale těžko říct. V jaké zoo jsi byl? Každá zoo není tak hrozná. Jak kde.

Tak dnes je obecně velký problém sehnat uplatnění s nějakou netechnickou střední. A s přijetím na VŠ bych to neviděla tak tragicky. Valná většina VŠ dneska jede na kvantum a pokud půjdeš na SŠ s tím, že chceš na VŠ a něco pro to uděláš, tak to půjde. A hlavně je dobré podat si víc přihlášek na víc VŠ. Některé VŠ mají přijímačky z odborných předmětů a některé mají všeobecná scia. Na to je potřeba dát si pozor.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru